ΥΓΕΙΑ

Πόσο επηρεάζουν την όραση των παιδιών οι ψηφιακές οθόνες

 Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι οι γονείς προσεκτικοί με τη χρήση κινητών και τάμπλετ από τα παιδιά τους και ένας από αυτούς είναι η διαφύλαξη της όρασης.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους για τα παιδιά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε πρόσφατα νέες οδηγίες στις οποίες συνιστά να μην ασχολούνται καθόλου με ψηφιακά μέσα τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους. Όσον αφορά τα παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών, συνιστά να μην υπερβαίνουν την 1 ώρα ημερησίως, ενώ για τα παιδιά του Δημοτικού συνιστά ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα έως το πολύ 2 ώρες την ημέρα – κατά προτίμηση όταν αυτό είναι απαραίτητο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Κανόνες ορθής χρήσης ψηφιακών οθονών από παιδιά

  • Διδάξτε τους τον κανόνα 20-6-20: κάθε 20 λεπτά, να κοιτάζουν ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (ή βημάτων) για 20 δευτερόλεπτα.
  • Να βάζετε το ξυπνητήρι να κτυπά κάθε 20 λεπτά, ώστε να θυμάται το παιδί να κοιτάξει μακριά.
  • Διδάξτε στα παιδιά σας όταν παίζουν ένα παιχνίδι ή όταν διαβάζουν ένα e-βιβλίο, να σηκώνονται από τη θέση τους αμέσως μόλις τελειώνει μία πίστα ή ένα κεφάλαιο και να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Στα e-βιβλία να ενεργοποιείτε τη λειτουργία «bookmark» σε κάθε κεφάλαιο, ώστε να θυμάται το παιδί να σηκώνεται από τη θέση του.
  • Μην αφήνετε το παιδί να χρησιμοποιεί το τάμπλετ, το κινητό ή το λάπτοπ σε υπαίθριους χώρους όταν έχει πολύ ήλιο ούτε σε πολύ φωτεινά δωμάτια, διότι η αντανάκλαση του φωτός μπορεί να καταπονήσει τα μάτια του.
  • Να προσαρμόζετε τη φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης, ώστε να είναι άνετη για το παιδί.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κρατάει το τάμπλετ, το κινητό ή το λάπτοπ σε απόσταση τουλάχιστον 45 έως 60 εκατοστών από τα μάτια του.
  • Να του θυμίζετε να βλεφαρίζει συχνά όταν κοιτάζει την οθόνη.
  • Αν υπάρχει η δυνατότητα, προτιμότερο είναι να συνδέετε το τάμπλετ ή το κινητό με την τηλεόραση, ώστε το παιδί να κοιτάζει την οθόνη της ενόσω θα ασχολείται με τα πολυμέσα. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιεί την μακρινή όρασή του και όχι την κοντινή.
  • Αναλόγως με την ηλικία του παιδιού, όταν θα πλησιάζει την 1 ή τις 2 ώρες ενασχόλησης με το ψηφιακό μέσον, να του θυμίζετε ότι ήρθε η ώρα να βγει έξω για παιχνίδι.
  • Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην στάση του σώματος του παιδιού, διότι το συνεχές σκύψιμο και μάζεμα της πλάτης μπορεί να οδηγήσει με την πάροδο του χρόνου στην κύφωση και σε αυχενικά προβλήματα.

 

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σούμο σε συνεργασία με τη Πανελλήνια…

9 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

9 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

9 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η δράση «Together in Sport – Phase II» στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Κόρινθο

Παιδικά και νεανικά χαμόγελα πλημμύρισαν την Πέμπτη 9 Μαΐου τον υπαίθριο χώρο της Δομής Προσωρινής…

10 ώρες ago

«Εβδομάδα Μητέρας» | Δράσεις ευαισθητοποίησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας…

10 ώρες ago

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για το μήνα Απρίλιο 2024

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για…

10 ώρες ago