ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Μήνυμα για επανεκκίνηση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων έστειλαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Παχυσαρκίας, Διαβήτη και Ασθενών Υψηλού Κινδύνου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική.

 

Η μακρά περίοδος της πανδημίας και η αποφυγή της επίσκεψης στο νοσοκομείο υπό το φόβο της μόλυνσης -τόσο για ιατρική φροντίδα όσο και για πρόληψη- είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ασθενείς με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία. Σε αυτό συνέβαλαν η ελάττωση της σωματικής άσκησης και η αύξησης κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, που αποτυπώνονται σε επιστημονικές μελέτες ανά τον κόσμο, στοιχεία των οποίων παρουσιάστηκαν στη Συνάντηση.

«Ο εκρηκτικός συνδυασμός παραγόντων νόσησης και η έξαρση στις καρδιαγγειακές παθήσεις, που εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μας δείχνουν ότι ήρθε πλέον ή στιγμή, στην post – Covid εποχή, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και στην ενημέρωση του κοινού με στόχο να ευαισθητοποιηθεί όσον αφορά την πρόληψη», επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και πρόεδρος του Working Group της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης, Βασίλειος Κώτσης.

Στην τοποθέτησή του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το Τμήμα Ιατρικής πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ιατρική Σχολή και θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Στη συνάντηση συμμετείχαν με ομιλίες 150 διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι.

hlektragr

Recent Posts

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

2 ώρες ago

Το ΤΕΕ Roadshow σε Κόρινθο, Πύργο και Πάτρα

  Mε κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και…

3 ώρες ago

Δενδρόφυτευση στους Αγίους Θεοδώρους από μαθητές – Μια πρωτοβουλία της Motor Oil

Η 𝐌𝐨𝐭𝐨𝐫 𝐎𝐢𝐥 και ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με τη συμμετοχή…

3 ώρες ago

Σαν σήμερα 27 Απριλίου

1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ…

4 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Απριλίου

Το Σάββατο του Λαζάρου και του Ιερομάρτυρος Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων είναι σήμερα, 27 Απριλίου. Ποιοι…

4 ώρες ago

Δήμος Σικυωνίων: Stymphalia Lake Run 2024

Ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και Αθλητικός Σύλλογος Σίσυφος, σε συνεργασία…

12 ώρες ago