ΥΓΕΙΑ

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Προς κατάθεση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο – Ποια κίνητρα θα έχουν οι πολίτες – Ακόμη και διπλασιασμός των μηνιαίων απολαβών των γιατρών

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Στο “φουλ” μπαίνουν οι μηχανές στο υπουργείο Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που στόχο έχει έως το τέλος του έτους οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό.

 

Παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας, που φαίνεται να έχει μπει σε μια σταθερή πορεία τουλάχιστον για την ώρα, η Αριστοτέλους εργάζεται ταυτόχρονα σε άλλα πεδία που έμειναν πίσω λόγω της διετούς οξείας φάσης του κορονοϊού. Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και τη θέσπιση του προσωπικού γιατρού έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία και έχει ολοκληρωθεί. Μένει να κατατεθεί στη Βουλή, στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Βασικές παράμετροι για να επιτύχει η προωθούμενη μεταρρύθμιση είναι η συμμετοχή από την πλευρά των πολιτών αλλά και από την πλευρά των γιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη προσπάθεια θέσπισης οικογενειακού γιατρού εγγράφηκαν σε αυτόν μόλις 1,4 εκατομμύρια πολίτες. Πλέον, αναμένεται να υπάρξουν κίνητρα όπως η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων που θα γραφτούν σε προσωπικό γιατρό στα φάρμακα.  Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα κίνητρα για τους πολίτες μπορεί να προστεθούν στο νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή και να είναι ξεκάθαρη η εικόνα από τη στιγμή κατάθεσής του. Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να οριστούν με αποφάσεις σε δεύτερο χρόνο. Επιπλέον, μέσα στο Μάιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο αμοιβής και εργασίας των γιατρών εφόσον συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί.

Πηγές του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των απολαβών των γιατρών (δηλαδή από 2000 ευρώ μηνιαίως που είναι σήμερα το ισχύον καθεστώς σε 4000 ευρώ) εφόσον εγγράψουν το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης που θα έχουν δικαίωμα (2000 άτομα) και τον ξεπεράσουν. Yπενθυμίζεται ότι οι γιατροί θα πληρώνονται κατά κεφαλήν, δηλαδή ανά άτομο, και όχι με βάση αριθμό επισκέψεων, όπως γίνεται σήμερα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, θεσπίζεται ο προσωπικός γιατρός που θα χειρίζεται τον ατομικό φάκελο ασθενούς , θα συνταγογραφεί για φάρμακα που λαμβάνονται για χρόνιες παθήσεις και θα συμβουλεύει/παραπέμπει τον πολίτη για κάθε πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί σε άλλο γιατρό, μονάδα Υγείας, ή διαγνωστικές εξετάσεις. Οι προσωπικοί γιατροί δεν θα είναι μόνο οι ειδικότητες του οικογενειακού γιατρού (παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι) αλλά και άλλων ειδικοτήτων γιατροί, της επιλογής του πολίτη.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συμφώνησε με τους γιατρούς ότι το σύστημα παραπομπών (gatekeeping) θα εφαρμόζεται μόνο για πρόσβαση στα νοσοκομεία, δηλαδή ο πολίτης θα κινείται ελεύθερα για να επισκέπτεται άλλους ιδιώτες γιατρούς εφόσον το επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται παραπεμπτικό από τον προσωπικό του γιατρό. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς ιδιώτες να έχουν στην ευθύνη τους πολίτες και να αμείβονται από τον πολίτη, εάν δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σύστημα των προσωπικών γιατρών.

hlektragr

Recent Posts

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

28 λεπτά ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα κατά τη διεξαγωγή του 6ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, κατά…

33 λεπτά ago

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στην Αρκαδία

Συνελήφθησαν, σήμερα (18.5.2024) το μεσημέρι στην Αρκαδία δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 45 και 46 ετών,…

37 λεπτά ago

Στην 11η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Παρουσία του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξε τις πύλες της η 11η Ανθοκομική Έκθεση στην Καλαμάτα,…

38 λεπτά ago

Σαν σήμερα 19 Μαΐου

1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και…

40 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2024 είναι των Μυροφόρων, του Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος, των Αγίων Θεογνώστου…

42 λεπτά ago