ΥΓΕΙΑ

Και τα χέρια… στη μέγγενη του διαβήτη

Εάν το δέρμα στα δάχτυλά σας γίνει πιο παχύ, πιο σφιχτό, ή φαίνεται «κηρώδες», καλό θα ήταν να κάνετε εξέταση για διαβήτη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 αναπτύσσει μια δερματική πάθηση γνωστή ως δακτυλική σκλήρυνση. Η πάθηση είναι αξιοσημείωτη επειδή προκαλεί «σφιχτό, παχύ, κέρινο δέρμα» στο πάνω μέρος από τις παλάμες. Κάποιες φορές προκαλεί παχύρρευστο δέρμα και στο μέτωπο των ασθενών.

Συχνά συνυπάρχει και ακαμψία των αρθρώσεων

Εκτός από τις αλλαγές στην υφή του δέρματος, πολλά άτομα με δακτυλική σκλήρυνση βιώνουν ακαμψία στις αρθρώσεις τους. «Σε σπάνιες περιπτώσεις, το δέρμα πάνω από τα γόνατα, τους αστραγάλους ή τους αγκώνες παχαίνει επίσης, καθιστώντας δύσκολο να ισιώσετε το πόδι σας, να εκτείνετε το πέλμα σας, ή να λυγίσετε το χέρι σας», σημειώνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). «Όπου κι αν εμφανίζεται, το παχύ δέρμα έχει συχνά την υφή μιας φλούδας πορτοκαλιού».

Η δακτυλική σκλήρυνση μπορεί να σχετίζεται με δυνητικά σοβαρή μείωση της ροής του αίματος

Αν και η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη, οι ειδικοί λένε ότι η δακτυλική σκλήρυνση πιθανότατα προκαλείται από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα και στερούν τους ιστούς από οξυγόνο.

«Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα τους», παρατηρεί ο δρ. Daniel Boyer, ερευνητής στο Ινστιτούτο Farr των ΗΠΑ. «Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μην παρέχουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο δέρμα λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν λοιμώξεις και επίσης σκοτώνει, ή εμποδίζει τη δημιουργία και την ανάπτυξη των ιστών κολλαγόνου», προσθέτει ο δρ. Boyer.

Οι δερματικές παθήσεις είναι συχνά από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη

Όπως επισημαίνει η ADA, ο έλεγχος για αλλαγές στο δέρμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τον διαβήτη στα πρώτα στάδια της νόσου.

Και, αν παρατηρήσετε σημάδια δακτυλικής σκλήρυνσης, είναι σώφρον να το αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό. «Η σκλήρυνση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για άλλες περίπλοκες διαβητικές καταστάσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η νεφροπάθεια», που επηρεάζουν τα μάτια και τους νεφρούς αντίστοιχα, λέει ο δρ. Boyer.

Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την δακτυλική σκλήρυνση, η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω τακτικής άσκησης και υγιεινής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο της βλάβης.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

18 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

18 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

18 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

18 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

18 ώρες ago