ΥΓΕΙΑ

ΕΣΥ- επόμενη ημέρα: Πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία – Τι θα πληρώνει ο ασθενής

Την επόμενη ημέρα για το ΕΣΥ σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας ενώ η πανδημία βρίσκεται σε μια φάση που τα νοσοκομεία δεν επιβαρύνονται σημαντικά και η εμβολιαστική περίοδος βρίσκεται στη …δύση της.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε χθες το τέλος των τακτικών για την εμβολιαστική κάλυψη ενημερώσεων (κάθε Δευτέρα) οι οποίες, προς το παρόν λαμβάνουν τη μορφή έκτακτων ενημερώσεων, που θα πραγματοποιούνται όταν έχει να ανακοινωθεί κάτι που αφορά στα εμβόλια.

Η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ένα από τα μεγάλα βήματα της οδού Αριστοτέλους για την μετα-πανδημική περίοδο. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα επιχειρηθεί να επιτύχει, όλοι οι γιατροί θα συνδράμουν στο ΕΣΥ σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζονται από το υπουργείο Υγείας, ενώ ένα σκέλος της αναδιοργάνωσης της νοσοκομειακής φροντίδας είναι τα απογευματινά χειρουργεία.

Ο υπουργός Υγείας ανέλυσε τον σχεδιασμό των απογευματινών χειρουργείων σε ενημέρωση που έκανε χθες στους διαπιστευμένους συντάκτες. Τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και 20 χρόνια – υπάρχει ψηφισμένη υπουργική απόφαση που θα αλλάξει – ωστόσο δε διενεργούνται, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις.

Οπως είπε ο κ. Πλεύρης, οι όροι λειτουργίας των χειρουργείων στο ΕΣΥ τα απογεύματα θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές. Ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξ’ ολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται με βάση τις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το 70% του κόστους του χειρουργείου θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ή την ασφαλιστική εταιρεία και θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής ως συμμετοχή θα πηγαίνει στο υγειονομικό προσωπικό, όπως είναι οι νοσηλευτές.

Το σχέδιο αυτό θα δώσει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιπλέον οικονομικά κίνητρα στο υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων να εργάζεται και απογεύματα, ενώ στα πλεονεκτήματα του μέτρου είναι ότι όποιος πολίτης μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά θα μπορεί να πηγαίνει για απογευματινό χειρουργείο, χωρίς να έχει ενδεχομένως την αναμονή των πρωινών χειρουργείων. Επιπλέον, η δαπάνη για τον ασθενή θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το έκανε το χειρουργείο του στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι θα πρέπει να έχει εξαντληθεί η πρωινή λίστα χειρουργείων για κάθε γιατρό ώστε να κάνει απογευματινά χειρουργεία. Στόχος είναι η πρωινή λίστα να μείνει ως έχει χωρίς να «πειραχθεί» προκειμένου να μην καταγραφούν μεγαλύτερες αναμονές σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες στα πρωινά χειρουργεία.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

4 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

5 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

5 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

7 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

7 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

7 ώρες ago