ΥΓΕΙΑ

Για να μην δείξει το πιεσόμετρο…20!

Αυτά είναι τα 20 μυστικά για αποφύγετε την υπέρταση και να μην… τρομάξετε απ’  όσα δείξει το πιεσόμετρο

Για τους… βετεράνους υπερτασικούς ασθενείς, όσα ακολουθούν δεν είναι άγνωστα… Για όσους όμως διαγνώστηκαν πρόσφατα με υπέρταση, τότε σίγουρα θα βρουν πολύτιμες τις ακόλουθες 20 επισημάνσεις.

  1. Υπερτασικός είναι αυτός που έχει συστολική πίεση μεγαλύτερη από 140 mmHg και/ή διαστολική πίεση μεγαλύτερη από 90 mmHg μετά από διπλή μέτρηση, με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτών σε 2-3 επισκέψεις στο ιατρείο.
  2. Σε συνθήκες εκνευρισμού, φόβου, πόνου ή μεγάλης σωματικής προσπάθειας, η πίεση μπορεί να αυξηθεί ακόμα και πάνω από 200 mmHg.
  3. Σε άτομα με δύο γονείς υπερτασικούς, η πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης ξεπερνά το 70%. Σε άτομα με ένα γονιό υπερτασικό, η πιθανότητα είναι περίπου 30%.
  4. Το 80% των ατόμων που έχουν προβλήματα με τους νεφρούς τους έχουν και αυξημένη πίεση.
  5. Η άποψη ότι η διαστολική πίεση (μικρή) είναι σημαντικότερη από τη συστολική (μεγάλη) είναι λανθασμένη, ειδικά σε άτομα πάνω από 50 ετών.
  6. Η διάγνωση της υπέρτασης με μία μόνο επίσκεψη στο ιατρείο είναι επισφαλής. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση συνιστούν ότι, για την ασφαλή διάγνωση απαιτούνται 3 επισκέψεις στο ιατρείο με 2-3 μετρήσεις της πίεσης σε κάθε επίσκεψη.
  7. Τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη μέτρηση, αποφύγετε τον καφέ. Κι αυτό διότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μέσα στις πρώτες 4 ώρες από την κατανάλωσή της.
  8. Τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη μέτρηση, αποφεύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας (δηλαδή του αριθμού των σφύξεων ανά λεπτό). Αυτή η αύξηση διαρκεί περίπου για 15-30 λεπτά. Αποφεύγετε τη μέτρηση της πίεσης για τουλάχιστον μισή ώρα από το τελευταίο τσιγάρο. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι μελέτες δεν έχουν δείξει ότι σε μακροχρόνια βάση η μέση πίεση των καπνιστών είναι μεγαλύτερη από εκείνη των μη καπνιστών.
  9. Όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση, η περιχειρίδα (το πανί που τυλίγει το χέρι) πρέπει να εφαρμόζει καλά πάνω στο μπράτσο χωρίς να παρεμβάλλεται το μανίκι. Αν το μανίκι είναι σφικτό, πρέπει να βγαίνει. Η περιχειρίδα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς και εσείς καθιστός/ή με όρθια πλάτη, το χέρι χαλαρό και ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια. Δε μιλάμε ούτε κινούμαστε κατά τη μέτρηση.
  10. Όσοι ρυθμίζουν σωστά την πίεσή τους, αρκεί να την μετρούν στο σπίτι 1-2 φορές την εβδομάδα. Όσοι είναι σε προσπάθεια ρύθμισης ή έχουν πρόσφατα τροποποιήσει την αγωγή, πρέπει να την μετρούν 2 φορές καθημερινά για 6-7 ημέρες (το πρωί πριν πάρουν φάρμακα και το απόγευμα), κάνοντας διπλή μέτρηση κάθε φορά και να καταγράφουν τις μετρήσεις.
  11. Είναι φρόνιμο η προμήθεια ηλεκτρονικού πιεσόμετρου να γίνεται μετά από σύσταση ενημερωμένου λειτουργού υγείας.
  12. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ηλεκτρονικά πιεσόμετρα δακτύλου, καρπού και βραχίονα. Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα δακτύλου είναι τελείως αναξιόπιστα και έχουν πρακτικά αποσυρθεί. Τα πιεσόμετρα καρπού είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και γι’ αυτό είναι ελκυστικά για τους περισσότερους ασθενείς, όμως τα αποτελέσματα που δίνουν είναι πολλές φορές αναξιόπιστα. Υπάρχουν αξιόπιστα και εγκεκριμένα πιεσόμετρα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Υπέρτασης.
  13. Ως γενικός κανόνας, η πίεση είναι υψηλότερη τους χειμερινούς μήνες και πέφτει το καλοκαίρι, με την άνοδο της θερμοκρασίας. Το καλοκαίρι, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση μειώνεται έως και κατά 5 mmHg.
  14. Η άπνοια ύπνου, με τις διαταραχές των αερίων που προκαλεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, πυροδοτεί μηχανισμούς που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
  15. Η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την εκσπερμάτωση και να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία.
  16. Η εμμηνόπαυση δεν είναι αιτία υπέρτασης, εκτός κι εάν η εμφάνισή της συνδυαστεί με ορμονική θεραπεία ή παχυσαρκία.
  17. Η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού. Το 75% του αλατιού που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος κρύβεται σε τρόφιμα όπως είναι τα επεξεργασμένα κρέατα (λ.χ. αλλαντικά), το τυρί, τα δημητριακά, το ψωμί, τα έτοιμα γεύματα, τα πατατάκια, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και γενικά τα αλμυρά εδέσματα.
  18. Η κατανάλωση ενός ποτηριού αλκοόλ από τις γυναίκες και ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ από τους άνδρες προκαλεί ήπια μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και μυοκαρδιοπάθεια.
  19. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ουσία με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
  20. Δεν υπάρχει ειδική άσκηση για τους υπερτασικούς. Όλα τα είδη της ήπιας αεροβικής άσκησης, όπως το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο, η κωπηλατική, ο χορός, το Thai chi, σε συνδυασμό με τις ενεργητικές ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως βάρη, όργανα, λάστιχα, σύστημα άσκησης με ιμάντες (TRX) είναι επιλογές κατάλληλες για υπερτασικούς
hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

5 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

14 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

15 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

15 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

17 ώρες ago