Categories: ΥΓΕΙΑ

Κορονoϊός: Πώς θα είναι η επόμενη γενιά εμβολίων

Εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί λόγω της πανδημίας και πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να υποφέρουν από συμπτώματα για μήνες ή ακόμη και ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή τους από τον κοροναϊό. Σήμερα, υπάρχουν φάρμακα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νόσου, ωστόσο μένει ακόμα πολύς δρόμος για τη βελτιστοποίηση των εμβολίων που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή για την πρόληψη σοβαρής νόσησης από τον ιό.

Αν και η ανάπτυξη εμβολίων αποτελεί δύσκολη διαδικασία και η παρασκευή των εμβολίων για τον COVID-19 ήταν ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα, θα πρέπει να στοχεύσουμε στην επόμενη γενιά, η οποία θα προσφέρει μια ευρύτερη και ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση.

Όπως αναφέρει το AlJazeera, η δεύτερη γενιά θα πρέπει να βασιστεί στην επιτυχία των υφιστάμενων εμβολίων για τον COVID-19. Ενώ τα mRNA στοχεύουν στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, οι μεταλλάξεις μπορούν να αλλάξουν τη δομή αυτού του τμήματος του ιού, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά. Οπότε, η επόμενη γενιά θα πρέπει να στοχεύει στην προστασία από υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές παραλλαγές, ανεξάρτητα από το πόσο μολυσματικές μπορεί να είναι.

Επίσης, θα πρέπει να μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Το κόστος

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι το κόστος των εμβολίων, καθώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, πρέπει να είναι φθηνά και προσβάσιμα σε όλους.

Ένα εμβόλιο που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και το οποίο μπορεί να επιλύσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα είναι το αυτοενισχυόμενο εμβόλιο mRNA (SAM) COVID-19 της εταιρείας βιοτεχνολογίας Gritstone, με την ονομασία GRT-R910. Τα αυτοενισχυόμενα εμβόλια mRNA συμβάλλουν στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε χαμηλότερες δόσεις σε σύγκριση με τα συμβατικά εμβόλια mRNA.

Το εμβόλιο GRT-R910 εισέρχεται σε δοκιμές φάσης 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από την παραγωγή αντισωμάτων στην πρωτεΐνη ακίδας, υπάρχουν ελπίδες ότι θα προκαλέσει επίσης μια ανοσολογική απόκριση σε άλλες πρωτεΐνες που περιέχει ο ιός. Πρόσφατα, η Gritstone ανακοίνωσε ότι το GRT-R910 μπορεί να προκαλέσει ευρείες, ισχυρές και μακροχρόνιες ανοσοαποκρίσεις κατά των παραλλαγών του SARS-CoV-2, μειώνοντας την ανάγκη για διαδοχικές αναμνηστικές δόσεις.

Πολλές χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος δεν άντεξαν το κόστος του συνολικού αριθμού των εμβολίων COVID-19 που απαιτούνται για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού τους. Καλούνται λοιπόν να βασιστούν σε προγράμματα όπως το COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19.

Η σουηδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Ziccum, η οποία ασχολείται με την παροχή εμβολίων κατά του κοροναϊού σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, έχει αναπτύξει μία τεχνολογία μετατροπής των εμβολίων σε σκόνη.

Με τον τρόπο αυτό, δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται ή να μεταφέρονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, διαδικασίες οι οποίες είναι κοστοβόρες. Η έρευνα της εταιρείας έχει επεκταθεί και στα εμβόλια της Janssen κατά του Έμπολα και του RSV.

hlektragr

Recent Posts

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

4 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

4 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

6 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

7 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

7 ώρες ago

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Eisenhower

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”. Το…

7 ώρες ago