ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη για εστίες διασποράς στη διασκέδαση – Νέο σχέδιο με ελέγχους και κυρώσεις

Το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο Γενικος Γραμματέας Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

«Καμπανάκι από ειδικούς»

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Επισημαίνουν πως είναι πιθανό η χώρα να έρθει αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα μολύνσεων, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές ποσοστό ανοσοποίησης.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της Covid-19, τονίζοντας μάλιστα πως στις ΜΕΘ το 99,2% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

«Όσοι είναι εμβολιασμένοι, δεν φτάνουν ποτέ στη ΜΕΘ. Να γίνει αυτό κατανοητό. Και αν νοσήσει κάποιος (εμβολιασμένος) είναι με απλά συμπτώματα και με την μετάλλαξη την τελευταία», εξήγησε.

Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα που κανένας δεν θα θέλει να τα σκεφτεί εάν έως το τέλος Αυγούστου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι 70% ή 75%.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ήταν λανθασμένη και πρόωρη η απόφαση για σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς προκάλεσε χαλαρότητα στους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν χρησιμοποιείται σε επαρκή βαθμό ως εργαλείο κατά της πανδημίας.

Επιπλέον, επισήμανε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το τέταρτο κύμα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε πως «δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα», ενώ επισήμανε πως το αν θα έρθει καθώς και το ποια θα είναι η έντασή του εξαρτάται από τον ρυθμό και τα ποσοστά εμβολιασμών.

Σχετικά με ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στάθηκε στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca. «Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται. Στις σχολές επικοινωνίας το εμβόλιο της AstaZeneca θα είναι παράδειγμα απαράδεκτης επικοινωνίας. Αυτό το εμβόλιο έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τον φόβο για πιθανές μελλοντικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό, δήλωσε ότι: «Σε ένα φάρμακο που λαμβάνω κάθε μέρα μετά από 4-5 χρόνια μπορεί να υπάρξει μια άθροιση τοξικής δράσης που δεν φαίνονταν τον πρώτο χρόνο. Το εμβόλιο δεν είναι έτσι, είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού σε κάτι. Γίνεται τώρα, μετά από ένα μήνα και τέλος».

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

16 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

1 ημέρα ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

1 ημέρα ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

1 ημέρα ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

1 ημέρα ago