ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Ζητώ σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών – Η Ελλάδα να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα εμβόλια

Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συμμετοχή και εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων για να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια του κορονοϊού και να δώσει σε κάθε κράτος την ευκαιρία να τις διαχειριστεί.

Κι αν αυτό δεν ευοδωθεί, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με εταιρείες και χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, εκτός πλαισίου της ΕΕ, προκει μένου να εξασφαλιστούν επαρκείς δόσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για την πορεία της πανδημίας και την «ανεπαρκή διαχείρισή της», κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο.

«Όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν χωρά εφησυχασμός και τα χειρότερα είναι μπροστά μας» είπε, «ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός των άνω των 5000 συμπολίτων μας που έχασαν τη ζωή τους αναδεικνύει ότι πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός έστω την ύστατη στιγμή».

Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι η κριτική αλλά όταν διακυβεύεται το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της υγείας, ευθύνη της είναι να καταθέτει και προτάσεις, πρόσθεσε.

«Κατέθεσα και την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο με αρχή μέση και τέλος, να ενισχυθεί έστω και τώρα το ΕΣΥ, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές για ενδεχόμενο τρίτο κύμα, την ανάγκη για συνταγογράφηση και μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα» συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού, «κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν, αν συνεχίσουμε έτσι ούτε του χρόνου δεν θα έχει δημιουργηθεί η ανοσία στον πληθυσμό για να προστατευτούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέθεσε την πρόταση η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει σε κάθε κράτος την ευκαιρία να τις διαχειριστεί.

Κι αν δεν ευοδωθεί αυτό, τότε θα πρέπει η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ με εταιρείες και χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, προκειμένου να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων, συνέχισε.

Καταθέτουμε με ευθύνη τις προτάσεις μας, ζητώ έστω και τώρα να υπάρξει άμεσα σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων για να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, πρόσθεσε.

«Καταθέτω με αίσθημα ευθύνης αυτή την πρόταση προς τον πρωθυπουργό περιμενοντας να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς ειδάλλως είναι προφανές πως θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα εξελιχθούν σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

10 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

19 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

20 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

20 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

22 ώρες ago