ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Τσίπρας – Ποιο το μήνυμα του για την επόμενη ημέρα

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Καισαριανή για να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής, το οποίο βρίσκεται στο δημαρχείο της περιοχής.

Σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Σήμερα το λόγο έχουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή προσέρχονται μαζικά στις κάλπες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό από αύριο θα έχουμε ένα νέο ή μία νέα Πρόεδρο οποίαν η όποιον αποφασίσουν τα χιλιάδες Έλληνες είναι λοιπόν με μία έννοια μία σημαντική στιγμή για το κόμμα μας και δεν μπορώ να σας κρύψω ότι αισθάνομαι περήφανος για την παρακαταθήκη που αύριο θα παραλάβει η νέα ηγεσία

Είμαι ευτυχής γιατί η μαζική συμμετοχή στη μαζική ανταπόκριση των μελών μας το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας για την επόμενη μέρα γιατί οι αληθινοί οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες είναι αγώνας στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην κοινωνία και να φέρουμε σύντομα το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και την Προοδευτική παράταξη σε τροχιά διακυβέρνησης».

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 90.000 είχαν ψηφίσει έως τις 14:30

Μεγάλη είναι η αισιοδοξία που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των μελών που θα πάνε στις κάλπες μέχρι τις 20:00 και θα διαλέξουν για πρόεδρο είτε την Έφη Αχτσιόγλου είτε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι διαρροές από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για περισσότερες από 90.000 ψήφους μελών μέχρι τις 14:30 και γι’ αυτό εκτιμούν ότι μέχρι το κλείσιμο της κάλπης θα προσέλθουν από 140.000 έως 160.000 μέλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Με το χέρι στην καρδιά ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης

Στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη προσήλθε λίγο πριν τις 12:40 ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Όταν πήρε το ψηφοδέλτιο στα χέρια και πριν να μπει στο παραβάν οι παριστάμενοι στο εκλογικό κέντρο χειροκρότησαν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο ίδιος ζήτησε, μάλιστα, από εικονολήπτες, δημοσιογράφους και φωτογράφους να του δώσουν λίγο χώρο για να ελεγχθούν σωστά τα στοιχεία του.

Χαίρομαι που με λέτε με το μικρό μου όνομα, είπε στα τηλεοπτικά συνεργεία και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή.

Έφη Αχτσιόγλου: «Είμαι αισιόδοξη- Πιστεύω ότι το βράδυ θα είμαστε πιο χαμογελαστοί όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ»

Λίγο μετά τις 11 η Έφη Αχτσιόγλου ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψήφια πρόεδρος  άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Αιγάλεω και συγκεκριμένα στο τμήμα του Δημαρχείου Αιγάλεω στην Ιερά Οδό.

Λίγο μετά η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στις κάλπες και στέλνουν κατ’ αρχάς ένα βασικό μήνυμα. Ότι η προοδευτική παράταξη είναι εδώ απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά με λευκή επιταγή. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να ασκήσουμε ισχυρή και δομική αντιπολίτευση απέναντι σε πολιτικές οι οποίες θέτουν την κοινωνία στο περιθώριο, απέναντι σε πολιτικές που ασκούνται με αλαζονεία. Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις ανάγκες των πολιτών που ορθώς θεωρούν ότι δεν ζουν με τον τρόπο που τους αξίζει και με τον τρόπο που δικαιούνται να ζουν», ανέφερε.

«Είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω ότι το βράδυ θα είμαστε πιο χαμογελαστοί όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε η κυρία Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πριν την διάσπαση – Οι κάλπες βγάζουν δύο κόμματα

ΣΥΡΙΖΑ -Κασσελάκης: Παροτρύνω τον κόσμο να ψηφίσει

Ο Στέφανος Κασσελάκης πριν να πάει να ψηφίσει στις 12 το μεσημέρι στη Νέα Σμύρνη, έβγαλε βόλτα τον σκύλο του μαζί με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ.

«Παροτρύνω όλον τον κόσμο να ψηφίσει. Είναι μια όμορφη διαδικασία, μια νέα μέρα ξημερώνει» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Την επόμενη ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλεγούν περίπου 180.000 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε όλη τη χώρα, καθώς από τις 8 το πρωί ψηφίζουν στα 538 εκλογικά τμήματα για την επαναληπτική αναμέτρηση αναδεικνύοντας τον/ την διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα ψηφίσει στις 11 στο Αιγάλεω.

ΣΥΡΙΖΑ: Πόσοι, δυνητικά, μπορούν να ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου. Συνεπώς, στον σημερινό β’ γύρο, δυνητικά, μπορούν να ψηφίσουν μέχρι και 188.000 μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο της προηγούμενης Κυριακής ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι).

Με τον κ. Κασσελάκη έχει συνταχθεί μετά από συνάντηση και κοινή δήλωση ο τέταρτος της εκλογικής αναμέτρησης Νίκος Παππάς, ο οποίος απέσπασε το 8,68% (12.787 ψήφοι). Με την κυρία Αχτσιόγλου και σαφώς απέναντι στον κ. Κασσελάκη έχει συνταχθεί ο έτερος υποψήφιος της περασμένης Κυριακής Ευκλείδης Τσακαλώτος που βγήκε τρίτος με ποσοστό 8,93% (13.156 ψήφοι).

Εναντίον του κ. Κασσελάκη είχε ταχθεί ήδη πριν από τον πρώτο γύρο ο πέμπτος της αναμέτρησης Στέφανος Τζουμάκας που απέσπασε το 1,3% (1.917 ψήφοι).

Φάμελλος: Η συμμετοχή δείχνει την απαίτηση του κόσμου για έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, για τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Φάμελλος ζήτησε από όλους ενότητα για την επόμενη ημέρα, ενώ αναφερόμενος την πρωτοφανή ανταπόκριση του κόσμου είπε: «Η συμμετοχή δείχνει την απαίτηση του κόσμου για έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ».

Τί θα συμβεί εάν νικήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Μια επικράτηση του κ. Κασσελάκη αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στο κόμμα και προφανώς θα πρέπει να αποδείξει, πέρα από τα επικοινωνιακά τερτίπια, εάν θα μπορέσει πράγματι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεδρίας καθώς επίσης και εάν τελικά θα τον «διευκολύνει» ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης ούτως ώστε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κασσελάκης στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα όμως εξέλεξε τρεις βουλευτές (Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη). Εάν λοιπόν παραιτηθεί ένας εκ των τριών αυτών, και αμέσως μετά οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες αρνηθούν να πάρουν τη θέση του παραιτηθέντος ή της παραιτηθείσας (δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής, οπότε και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Άρα το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο είναι να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ένας εκ των τριών εκλεγμένων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Ο κ. Όθων Ηλιόπουλος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, όπως και η κα Ακρίτα. Άρα το «βάρος» θα πέσει (εάν επαναλαμβάνουμε εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης πρόεδρος) στον επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη που απλώς τάσσεται ανοικτά υπέρ του εν λόγω υποψήφιου αρχηγού.

Μένει επίσης να φανεί πως θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος την Έφη Αχτσιόγλου και κατά πόσο θα κάνει πράξει τα όσα έχει πει περί ενότητας, μετά τις σπόντες, έως και ευθείες βολές, που πέταξε ο ένας στον άλλον την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα. Μάλιστα η συνύπαρξη μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη με την κα Αχτσιόγλου, όσο με τα σημαίνοντα στελέχη που έχουν ταχθεί στο πλευρό της και μπορεί να μην δεχθούν εύκολα την ήττα. Αυτό ενδεχομένως θα εξαρτηθεί και από το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η διαφορά νίκης του κ. Κασσελάκη. Εάν είναι μικρή, τότε οι εντάσεις δεν θα λείψουν.

Παράλληλα ο νεαρός πολιτικός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει άμεσα πρόσωπα που τον στήριξαν όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο Νίκος Παππάς που ήταν επίσης υποψήφιος πρόεδρος στον πρώτο γύρο, αλλά μετά την ήττα του τάχθηκε στο πλευρό του κ. Κασσελάκη και αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραβευτεί ενδεχομένως με το να προταθεί για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τί θα συμβεί εάν νικήσει η Έφη Αχτσιόγλου

Προφανώς θα πρόκειται για μια νίκη όχι μόνο της ίδιας, που ανέτρεψε το δυσμενές αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αλλά και των στελεχών που πίστεψαν στην ίδια και συντάχθηκαν μαζί της, όπως οι μετέχοντες στην εσωκομματική τάση της Ομπρέλας υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που ήταν και εκείνος υποψήφιος στον πρώτο γύρο.

Με τη νίκη της, λύνεται άμεσα το πρόβλημα της εκπροσώπησης στη Βουλή σε επίπεδο προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού η κ. Αχτσιόγλου είναι ήδη βουλευτής, εν αντιθέσει με τον κ. Κασσελάκη. Η πρώην υπουργός θα επιχειρήσει να τείνει χείρα φιλίας προς την απέναντι πλευρά, αυτή του μέχρι σήμερα αντιπάλου της, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με εξαίρεση ίσως κάποια στελέχη όπως είναι ο κ. Πολάκης. Σε θέσεις κλειδιά όμως δεν πρόκειται να βάλει υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.

Θα επιλέξει στελέχη από τη δική της ομάδα, όπως είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η νέα πρόεδρος θα καταθέσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, διακριτό από αυτό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ετοιμαστεί για τη μάχη των ευρωεκλογών του επόμενου καλοκαιριού σε πρώτη φάση και των εθνικών εκλογών ακολούθως, όποτε κι αν αυτές διενεργηθούν.

 

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

5 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

6 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

7 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

7 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

7 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

8 ώρες ago