ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νομοτελειακή η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά το εμπάργκο, προχωράμε με το εθνικό σχέδιο στήριξης

Εκτίμησε ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος για όλους, αλλά μεγαλύτερο για τη Ρωσία – Σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Νομοτελειακή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μετά από την επιβολή εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση  στο ρωσικό αργό , πλήν των ποσοτήτων που μεταφέρονται μέσω αγωγών, ενώ παρέπεμψε στο εθνικό πακέτο στήριξης που έχει ανακοινωθεί  για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, αφού – όπως είναι γνωστό – για άλλη μία φορά δεν βρέθηκε κοινή ευρωπαϊκή λύση.

«Η συζήτηση είναι σύνθετη», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου Κορυφής και επανέλαβε ότι  η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ: «Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης, που πήρε την έγκριση της Κομισιόν».

Η χρηματοδότηση γίνεται από εθνικούς πόρους, είπε αλλά και από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη “νύφη” απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία, που θα μπορεί να μεταφέρει ρωσικό αργό σε τρίτες χώρες, χωρίς την παραμικρή κύρωση. «Βεβαίως, είναι και θέμα συνείδησης αν κάποιος θέλει να εμπλέκεται σε τέτοιες μεταφορές σε μία εποχή όπως η σημερινή», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κυρώσεις έχουν κόστος και για την πλευρά που τις επβάλλει – σημείωσε ωστόσο ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο για τη ρωσική πλευρά.  Μίλησε για άλλη μία φορά για «βάρβαρη εισβολή» της Ρωσίας και είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα οικονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

18 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

19 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

20 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

20 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

20 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

21 ώρες ago