ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Αντετοκούνμπο έσπασε την κατάρα της Γιούτα για τους Μιλγουόκι Μπακς

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε σήμερα με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Κουτσούμπας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ζήτησε διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό, καθώς είναι μεγάλη η ανησυχία στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολύ περισσότερο που αυτές οι σχέσεις -εξαιτίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία- διαμορφώνονται με βάση το στόχο για τη συνοχή στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκονται οι δύο χώρες.

Αυτό το πλαίσιο διαχρονικά ενισχύει τις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και τροφοδοτεί ένα “παζάρι” για διευθετήσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών “εταίρων”, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια -και μάλιστα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη- όχι μόνο δεν συνιστά “ασπίδα” έναντι του τουρκικού “αναθεωρητισμού”, αλλά μπορεί να εμπλέξει τη χώρα και τον λαό σε μεγάλους κινδύνους».

Ο κ. Κουτσούμπας «κατήγγειλε στον πρωθυπουργό απαράδεκτα φαινόμενα αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των θέσεων του ΚΚΕ που εκπορεύονται από δυνάμεις και κύκλους της ΝΔ (π.χ. από τη ΔΑΠ στον χώρο της νεολαίας), με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά γενικεύοντας και για όλη την ιστορική του διαδρομή».

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ευχήθηκε στον πρωθυπουργό περαστικά και ταχεία ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Βαρουφάκη

Επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε το ήπιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και την εκτίμησή του ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι “ήσυχοι” επειδή ο κ. Ερντογάν, θορυβημένος από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αποφάσισε να ρίξει τις εντάσεις στο Αιγαίο». «Αν και αυτό δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «τουλάχιστον εξασφαλίζει ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο», όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, σημείωσε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη τής μη εκ των προτέρων συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκρίνοντας, αντ’ αυτής, μία εκ των υστέρων ενημέρωση που δεν βοηθά στην οικοδόμηση μίας εθνικής στρατηγικής, η οποία θα ενδυνάμωνε τη θέση του ίδιου του πρωθυπουργού σε τέτοιες συναντήσεις.

Επιπλέον, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 θύμισε στον κ. Μητσοτάκη την πάγια πρόταση του κόμματος για αποφυγή διμερών διαπραγματεύσεων, που αποτελούν παγίδα για τη χώρα μέσω επίσημης πρόσκλησης της Αθήνας σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε Περιφερειακή Διάσκεψη με μόνο θέμα την από κοινού χάραξη των θαλάσσιων ζωνών. «Είτε ο κ. Ερντογάν συμφωνήσει είτε διαφωνήσει, μια τέτοια πρόσκληση θα δημιουργούσε ερείσματα για τη χώρα και προοπτική διεξόδου. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδες διμερείς διαπραγματεύσεις», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Τέλος, αφού ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε τη θέση του ΜέΡΑ25 για επίλυση του Ουκρανικού στη βάση συμφωνίας κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν (όπου η διεθνής κοινότητα θα εγγυάται την ανεξαρτησία μίας ουδέτερης Ουκρανίας με αντάλλαγμα την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων καθώς και τη ματαίωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας), έθεσε το ίδιο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη που έχει καταθέσει και επίσημα ως επίκαιρη ερώτηση που εκκρεμεί να συζητηθεί  στη Βουλή: Ποια πρόταση επίλυσης του Ουκρανικού καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ;

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Βελόπουλο

«Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τις πάγιες απόψεις του κόμματος για τα ελληνοτουρκικά» αναφέρει σε στην ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, «διαρροές» και «σχόλια» αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας, δεν θα υπάρξουν από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης.

Η Ελληνική Λύση τηρεί απαρέγκλιτα τις θέσεις της για συνέπεια λόγων και έργων καταλήγει η ανακοίνωση.

Ναι μεν, αλλά από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε καλό κλίμα έγιναν χθες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες -λόγω του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό- του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε περίπου είκοσι λεπτά και κατά τις πληροφορίες εξήγησε με λεπτομέρειες τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ίδιος και θέτει η Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα δύο βασικά πράγματα που συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη: η συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Απρίλιο και η συγκρότηση του Ανώτατου Συνεδρίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το φθινόπωρο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα επεκτάθηκε και στην κρίση της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες. Πάντως, ο κ. Τσίπρας -μετά την ανάρτηση στα social media- ευχήθηκε και τηλεφωνικά «περαστικά» στον κ. Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πάντως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί θετικό γεγονός την προσπάθεια να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σε αυτό μάλλον υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των δύο ανδρών.

Λίγο μετά, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο -κατά τις πληροφορίες- επίσης ενημέρωσε αναλυτικά για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Πληροφορίες από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ως θετικό το γεγονός πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία διατηρούνται ανοικτοί δίαυλοι συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, όπως και εκατέρωθεν αναφορές στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως τόνισε ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας.

«Η ανθρωπότητα ζει σε μια νέα πραγματικότητα μετά την παράνομη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες αλλάζει με ραγδαίο τρόπο τις προτεραιότητες των κρατών. Οι αυτοκρατορικές αναθεωρητικές απόψεις ηγετών όπως του Πούτιν πρέπει να μπουν στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας. Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου είναι μονόδρομος για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα μεταξύ των λαών. Αυτό είναι και το μήνυμά μας προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Θεωρούμε θετικό το όποιο βήμα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων της προηγούμενης περιόδου. Ομως, τα βήματα οικοδόμησης αξιόπιστου διαλόγου έχουν ως προϋπόθεση να εγκαταλείψει ο κ. Ερντογάν παράνομες και παράλογες θεωρίες όπως αυτή της “Γαλάζιας Πατρίδας” ή της αποστρατικοποίησης των νησιών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό», ανέφερε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, μετά τη γνωστοποίηση από την πλευρά του Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός θα συνομιλούσε χθες με Τσίπρα και Ανδρουλάκη.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

7 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

8 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

8 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

8 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

9 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

9 ώρες ago