Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«109 χρόνια ελευθερίας»: Ένα εντυπωσιακό επετειακό βίντεο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ένα εντυπωσιακό, επετειακό βίντεο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με σημεία ορόσημα της πόλης αλλά και «κρυμμένα διαμάντια» κυκλοφόρησε στο YouTube ανήμερα της 26ης Οκτωβρίου.

Το timelapse βίντεο επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου ο Σταύρος Τράκας, νεαρός φοιτητής Χημείας με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πλέον ζει και εργάζεται στα Γιάννενα, αλλά όπως αναφέρει, θέλησε να αποτυπώσει αγαπημένα του σημεία από τη γενέτειρά του. Ο ίδιος ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία τα τελευταία χρόνια και επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου το βίντεο, καθώς τράβηξε τα εντυπωσιακά πλάνα με τη χρήση κινητού μάλιστα, χωρίς εξοπλισμό, συνέθεσε τη μουσική που ντύνει τις εικόνες της πόλης και έκανε το μοντάζ.

«Επειδή ζω στα Γιάννενα τώρα, ήρθα Θεσσαλονίκη και τράβηξα τα πλάνα σε δύο μέρες, σε δύο 24ωρα. Χρειάστηκε βέβαια οργάνωση από πριν για να δω πού θα τραβήξω, τι ώρα θα τραβήξω, για να πετύχω και το φως όσο γίνεται καλύτερο. Ο σκοπός ήταν να βγάλω ό,τι μπορώ μέσα σε δύο μέρες για να έχω αρκετό υλικό σε περίπτωση που κοπεί κάτι και χρειαστεί να το αφαιρέσω.

Έχω τραβήξει πλάνα στον Λευκό Πύργο, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στον πύργο του ΟΤΕ, αλλά είναι και κάποια άλλα μέρη, όπως ένα μαγαζί που είναι πάνω στην πλατεία Δικαστηρίων και κοιτάει προς την Αριστοτέλους. Ήθελα να βάλω σημεία της πόλης που δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμα για να μη φανεί μόνο το κέντρο. Για παράδειγμα οι δωδεκαόροφες είναι ένα σημείο της πόλης το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικό αλλά δεν θα το χαρακτηρίσει κανείς αξιοθέατο. Ή ένα πάρκινγκ στην Πολυτεχνείου, που είναι όμορφο μέσα στην ωμότητα της πόλης, με το τσιμέντο. Είναι μια άλλη πλευρά της Θεσσαλονίκης», αναφέρει, μιλώντας στο ThessToday.gr.

Μιλώντας για την ιδέα να γίνει timelapse το βίντεο, ο κ. Τράκας ανέφερε πως αποφάσισε να το γυρίσει έτσι λόγω της μουσικής. «Η ιδέα για το timelapse ήρθε από τη μουσική. Τη μουσική την είχα γράψει νωρίτερα, την είχα γράψει στην περίοδο της δεύτερης καραντίνας. Βέβαια δεν είχα σκεφτεί από τότε πού θα έβαζα κάθε πλάνο αλλά πάνω κάτω το σχέδιο ήταν να υπάρχει μια παύση μέσα στο βίντεο και μετά να δείχνω νερό και πώς αυτό μπορεί να είναι αναζωογονητικό και να αποφορτίζει από το άγχος του αστικού περιβάλλοντος».

Η επιλογή μάλιστα να γυριστεί το βίντεο ένεκα της επετείου των 109 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης, για την 26η Οκτωβρίου έγινε καθώς, όπως αναφέρει, «είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη».

Ο ίδιος μάλιστα είχε δημιουργήσει ένα βίντεο για τα Γιάννενα το 2020, με τον ίδιο τρόπο, αποτυπώνοντας το μελαγχολικό, ομιχλώδες τοπίο της λίμνης, συνάμα με την κίνηση και τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. «Τα Γιάννενα μου αρέσουν πολύ ως πόλη. Ήθελα ακριβώς να δείξω τα σημεία που μου αρέσουν, το πώς βλέπω την πόλη εγώ. Παρατηρώ τα ωραία σκηνικά που σου δημιουργεί με τα βουνά γύρω γύρω και τα σύννεφα».

Ο κ. Τράκας ευελπιστεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις και να φτιάξει βίντεο με τα πιο σαγηνευτικά σημεία τους, να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του, καθώς επίσης στο μέλλον να έχει την ευκαιρία να συνθέσει τη μουσική κάποιας ταινίας.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

11 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

12 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

12 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

14 ώρες ago