ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέο Μεξικό: Εντοπίσθηκαν αρχαίες πατημασιές 23.000 ετών

Τα απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη που ανακαλύφθηκαν στο Νέο Μεξικό είναι πιθανότατα η παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης παρουσίας στην Αμερική, όπως αναφέρει η ertnews.gr σε δημοσίευμά της.

Νέο Μεξικό: Οι πατημασιές εντοπίστηκαν στην άκρη μιας αρχαίας λιμνοθάλασσας

Το εύρημα αυτό ανατρέπει αυτό που πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν. Οι πατημασιές ανακαλύφθηκαν στην άκρη μιας αρχαίας λιμνοθάλασσας στο εθνικό πάρκο White Sands και χρονολογούνται μεταξύ 21.000 και 23.000 ετών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

Η εκτιμώμενη ηλικία των αποτυπωμάτων αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Nature » το 2021, αλλά ορισμένοι ερευνητές εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τη χρονολόγηση.

 

Ένα από τα ερωτήματα ήταν εάν οι σπόροι των υδρόβιων φυτών που χρησιμοποιήθηκαν για την αρχική χρονολόγηση είχαν απορροφήσει άνθρακα από τη λίμνη – κάτι που θα μπορούσε, θεωρητικά, να ανατρέψει τη ραδιοχρονολόγηση κατά χιλιάδες χρόνια.

Big news: USGS scientists & partners have confirmed, with 2 new lines of evidence, that human footprints found in White Sands Nat’l Park show that people lived in North America 21-23,000 yrs ago—much earlier than previously thought!

More here: https://t.co/Fft0s2RRzA

Imgs: NPS pic.twitter.com/NXJkOv3rnZ

Η νέα μελέτη πρόσθεσε δύο νέες αποδείξεις στην αρχική θεωρία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο εντελώς διαφορετικά υλικά που βρήκαν στην περιοχή: γύρη από αρχαία κωνοφόρα και κόκκους χαλαζία. Η ηλικία των αποτυπωμάτων αμφισβητεί την επικρατούσα θεωρία ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που κάλυψε τη χερσαία γέφυρα Bering μεταξύ της Ρωσίας και της Αλάσκας, ίσως πριν από περίπου 15.000 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα απομόνωσε περίπου 75.000 κόκκους καθαρής γύρης από το ίδιο ιζηματογενές στρώμα που περιείχε τις πατημασιές.

«Η χρονολόγηση της γύρης είναι επίπονη και δύσκολη», εξήγησε η Καθλίν Σπρίνγκερ, γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

Οι αρχαίες πατημασιές κάθε είδους μπορούν να προσφέρουν στους αρχαιολόγους μια φευγαλέα ματιά πίσω στον χρόνο. Ενώ άλλες αρχαιολογικές τοποθεσίες στην αμερικανική ήπειρο υποδεικνύουν παρόμοιες χρονολογίες, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αμφισβητούν κατά πόσον τέτοια υλικά υποδεικνύουν πραγματικά την ανθρώπινη παρουσία.

Πηγή εικόνας: National Park Service via facebook

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

16 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

16 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

16 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

16 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

16 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

17 ώρες ago