ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ήρωες του 1821 στη μικρή οθόνη – Τα ειδικά αφιερώματα και οι ελληνικές ταινίες που θα προβάλλουν τα κανάλια

Ειδικά αφιερώματα αλλά και ελληνικές ταινίες θα προβάλουν τα κανάλια ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Θα ξεκινήσω με τον ΣΚΑΪ, που θα προβάλει ένα μοναδικό αφιέρωμα για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με δύο μεγάλες παραγωγές ιστορικών ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν το μεγαλείο του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Στις 15.10, το «1821», η σειρά ντοκιμαντέρ σε μία συγκλονιστική τηλεταινία, που διηγείται την ιστορία της Επανάστασης του 1821, από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και την άφιξη του Οθωνα. Με αφηγητή τον Μηνά Χατζησάββα και ιστορικούς συμβούλους τους καθηγητές Θάνο Βερέμη και Ιάκωβο Μιχαηλίδη, το ντοκιμαντέρ συνοψίζει τα σημαντικότερα γεγονότα και επικεντρώνεται στις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και επηρέασαν καθοριστικά την έκβαση του πολέμου, όπως η Σφαγή της Χίου, η Μάχη του Πέτα, η Εξοδος του Μεσολογγίου και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στις 18.45, «1821, Οι Ηρωες». Μια σειρά ντοκιμαντέρ με τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια των ηρώων της. Η ζωή και η ιστορία ενός από τα πιο αγαπημένα και εμβληματικά πρόσωπα της Επανάστασης, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, τον οποίο ενσαρκώνει ο Αργύρης Πανταζάρας.

Αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στις 21.00, η σειρά «1821, Οι Ηρωες» «συναντά» τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον οποίο υποδύεται ο Λεωνίδας Κακούρης. Ο στρατηγός της Επανάστασης, ο Γέρος του Μοριά. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Πελοπόννησο, έζησε με μία επιθυμία: να δει τον τόπο του ελεύθερο. Μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής του πριν από το 1821, εξετάζουμε τις συνθήκες που τον οδήγησαν να συμμετάσχει τόσο ένθερμα στην Επανάσταση. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται όλη η πορεία του από το 1821 έως το τέλος του.

Αμέσως μετά, η γυναίκα που ξεχώρισε με την προσφορά της και τις θυσίες της στον αγώνα της Επανάστασης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, σε ένα ακόμα αφιέρωμα της σειράς ντοκιμαντέρ «1821, Οι Ηρωες».

Μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής της πριν από το 1821, σκιαγραφούμε τη γυναίκα που μετά το χαμό του δεύτερου άντρα της αποφασίζει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της ζωής της και να λάβει ενεργό μέρος στον Αγώνα. Παρακολουθούμε την πορεία της ζωής της μέσα στην Επανάσταση: η προσφορά της με 2 καράβια στην πολιορκία του Ναυπλίου, η συμμετοχή της στην πολιορκία της Τρίπολης, η αναγνώρισή της από όλους τους οπλαρχηγούς ως ίση, η συμμαχία της με τον Κολοκοτρώνη και η αποκαθήλωσή της στη διάρκεια του πρώτου εμφυλίου πολέμου. Η επιστροφή της στις Σπέτσες και ο άδικος χαμός της.

Στο Mega από τις 06.00 το πρωί έως τις 09.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος και Δημήτρης Υψηλάντης: οι πρωτεργάτες της Επανάστασης». H σειρά ντοκιμαντέρ αφορά στη ζωή και το έργο των αδελφών Υψηλάντη, των αληθινών πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Τα χρόνια στην υπηρεσία του τσάρου Αλέξανδρου, η γνωριμία με τους Φιλικούς, η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία και ο Αγώνας στην Πελοπόννησο, η σχέση με τη Μαντώ Μαυρογένους και τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο άδοξος θάνατος, η κληρονομιά και η μνήμη των ηρωικών αδελφών – όλα αυτά αναδεικνύονται σε ένα οδοιπορικό από το Ναύπλιο και τον Πόντο ως τη Βιέννη και τις ΗΠΑ.

Στις 16.10 θα προβληθεί η ελληνική ταινία «Μαντώ Μαυρογένους» με πρωταγωνιστές τους Τζένη Καρέζη και τον Πέτρο Φυσσούν. Η ώρα της Επαναστάσεως του 1821 πλησιάζει. Στη Βιέννη, όπου πρόκειται να γίνει το συνέδριο των βασιλέων, η Μαντώ Μαυρογένους προσπαθεί να συγκινήσει τους ισχυρούς της Ευρώπης, για να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων. Εκεί, σε μια δύσκολη στιγμή, γνωρίζεται με έναν νέο Ελληνα φοιτητή. Εκείνος την ερωτεύεται και της ζητά να παντρευτούν, αλλά η Μαντώ δεν σκοπεύει να συνδεθεί ή να παντρευτεί παρά μόνο όταν ελευθερωθεί η Ελλάδα.

Το Open ποντάρει στις ελληνικές ταινίες και στις 16.15 θα μεταδώσει το δράμα τη «δίκη των δικαστών» με τους Νίκο Κούρκουλο, Νικηφόρο Νανέρη, Χρήστο Τσάγγα, Χρήστο Καλαβρούζο, Σπύρο Καλογήρου, ενώ στις 22.15 θα προβληθεί η ταινία «οι Σουλιώτες» με πρωταγωνιστές τους Κάτια Δανδουλάκη, Φερνάντο Σάντσο, Στέφανο Στρατηγό, Λαυρέντη Διανέλλο.

Τέλος, ο ΑΝΤ1, στις 20.00, θα προβάλει την ελληνική ταινία «Ο Παπαφλέσσας» η πολεμική-ιστορική-βιογραφική-περιπετειώδης ταινία του 1971, σε συμπαραγωγή Τζέιμς Πάρις και Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου και σε σενάριο Πάνου Κοντέλη, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

4 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

4 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

5 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

12 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

13 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

14 ώρες ago