Περιβάλλον

Κλιματιστικά: Πώς να επιλέξετε, τι να προσέξετε και πώς να μειώσετε την κατανάλωσή τους

Κλιματιστικά: Σε λίγα 24ωρα μπαίνουμε και επισήμως στην εποχή του καλοκαιριού. Όπως έχει προβλέψει, μέχρι στιγμής, μεγάλη μερίδα των μετεωρολόγων της χώρας μας η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα φτάσει στο κόκκινο.

Μοναδική λύση για να παίρνουμε μία ανάσα δροσιάς όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο είναι τα κλιματιστικά. 

Τα κλιματιστικά χωρίς καμία αμφιβολία πλέον δεν αποτελούν ένα δυσεύρετο είδος πολυτελείας το οποίο  παλιότερα συναντούσαμε μόνο στα πιο ευκατάστατα σπίτια.

Σήμερα ένα τουλάχιστον κλιματιστικό είναι αυτονόητο για πολλά νοικοκυριά.

Η οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση δεν έχει ταβάνι… Ποιος, λοιπόν, από εμάς δεν θα ήθελε να μειώσει αισθητά τον λογαριασμό του ρεύματος κάνοντας απλές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες;

Ας απαντήσουμε όμως στα πιο «καυτά» ερωτήματα

Η σωστή τοποθέτηση είναι το Α και το Ω για το κλιματιστικό σας.

Η συγκεκριμένη συμβουλή κυρίως αφορά όσους σκοπεύουν να εγκαταστήσουν μονάδες ψύξης θέρμανσης στο χώρο τους ή εκείνους που έχουν στα σκαριά κάποια ανακαίνιση στις ήδη υπάρχουσες, καθώς αφορά την σωστή και έξυπνη τοποθέτηση της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού ώστε να υπάρχει αποδοτικότερος κλιματισμός με μικρότερο κόστος.

Η  επιλογή της κατάλληλης θέσης για το air condition  πρέπει να γίνει με βάση την ευρύτερη διαρρύθμιση του χώρου και πάντα με γνώμονα την κατανάλωση ενέργειας.

Φυσικά ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε να αποφεύγουμε θέσεις που βρίσκονται κοντά σε συσκευές με έντονη θερμότητα ή που ωθούν τον παραγόμενο αέρα να χτυπά απευθείας πάνω στους ανθρώπους.

Όσον αφορά την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού θα πρέπει να διασφαλίσουμε την τοποθέτηση της σε ένα μέρος που να μην μειώνει την απόδοση της εσωτερικής μονάδας.

Μετρημένη χρήση του κλιματιστικού

Το κλιματιστικό είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους από μας.  Ως δεδομένη παροχή στην καθημερινότητα μας δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως να το χρησιμοποιούμε αλόγιστα.

Η ύπαρξη του κλιματιστικού στο χώρο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε απαραίτητα κάθε μέρα.

Το air condition ενεργοποιείται και χρησιμοποιείται αν είναι απαραίτητο.

Κάποιες μέρες η θερμοκρασία μπορεί να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε κλιματισμό.

Αν ωστόσο έχουμε εξαντλήσει όλους τους εναλλακτικούς τρόπους που μας προσφέρουν ανάσες δροσιάς, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα μέσα.

Πως να λειτουργούμε το κλιματιστικό

Όσο για τις μέρες λοιπόν αυτές που θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το κλιματιστικό, καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια της μέρα, χωρίς καμία διακοπή.

Οι περισσότεροι χρήστες ανάβουν το κλιματιστικό το πρωί ,το ξεχνούν και λειτουργεί ως το βράδυ κλείνοντας το όταν πάνε για ύπνο.

Με αυτό το τρόπο το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξήσουμε κατακόρυφα  την κατανάλωση ενεργείας.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί και σε απερίσκεπτες κινήσεις της καθημερινότητας  που κοστίζουν αισθητά, όπως το να αφήνουμε ανοιχτό το air condition όταν δεν βρισκόμαστε στο χώρο που κλιματίζεται ή ακόμα και όταν κοιμόμαστε.

Ρυθμίζουμε σωστά την θερμοκρασία

Όλοι μας μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να ενεργοποιήσουμε το air condition σε όποια θερμοκρασία θέλουμε. Μας συμφέρει όμως να επιλέγουμε ελεύθερα όποια θερμοκρασία μας κατεβεί στο κεφάλι; Σίγουρα όχι.

Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας στο κλιματιστικό δεν γίνεται τυχαία. Σκοπός ενός κλιματιστικού είναι να διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες στο κλιματιζόμενο χώρο που οι άνθρωποι να έχουν την άνεση να κυκλοφορούν χωρίς να κρυώνουν ούτε να ζεσταίνονται ανεξάρτητα από την εποχή. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε θερμοκρασίες από 20-27 βαθμούς. Δεν είναι σπάνιο βέβαια το καλοκαίρι το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο ή το χειμώνα να επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό σε θερμοκρασία που δεν διαφέρει πάνω από 10 βαθμούς από αυτή του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Όταν ζητούμε μία εφικτή για τον χώρο μας θερμοκρασία, το air condition μας την πετυχαίνει με αποτέλεσμα να σταματάει να λειτουργεί η εξωτερική μονάδα και να δουλεύει μόνο η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού ως απλός ανεμιστήρας με αποτέλεσμα την μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος.

Με λίγα λόγια όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό μας στην σωστή θερμοκρασία πετυχαίνουμε την ιδανική λειτουργία του για την υγεία μας αλλά και για την τσέπη μας.

Το κλιματιστικό απαιτεί συντήρηση και φροντίδα

Η σωστή και συστηματική συντήρηση του κλιματιστικού είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη ώστε να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργιά του μηχανήματος.

Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε πριν από οτιδήποτε άλλο για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση το κλιματιστικό μας είναι να φροντίσουμε την συχνή καθαριότητα του κλιματιζόμενου χώρου.

Δεν πρέπει να αφήνουμε να συσσωρεύεται σκόνη σε χώρο που υπάρχει κλιματιστικό. Μάλιστα στον χώρο εκείνο θα πρέπει να αποφεύγετε να καπνίζετε.

Έκτος όμως από αυτά, υπάρχουν και  διαδικασίες συντήρησης τις οποίες πρέπει να προγραμματίζουμε ώστε να διατηρούμε τα κλιματιστικά αποδοτικότερα και οικονομικότερα με την πάροδο του χρόνου. Αναμφίβολα θα πρέπει να ασχοληθούμε με τον καθαρισμό στις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος όπως και με των καθαρισμό των φίλτρων αέρα του κλιματιστικού.

Τα φίλτρα αέρα συνήθως είναι  αποσπώμενες μεμβράνες που μπορούμε να αφαιρέσουμε από την εσωτερική μονάδα, να τις πλύνουμε με νερό, να τις αφήσουμε να στεγνώσουν και να τις επανατοποθετήσουμε στο μηχάνημα. Αυτή είναι μια απλή διαδικασία που όμως μπορεί να απογειώσει ξανά την πεσμένη απόδοση του air condition.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να αναθέτουμε τον βαθύ καθαρισμό τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο που θα σας το παραδώσει σαν καινούργιο.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago