Categories: ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πρώτες δυσφημιστικές διαφημίσεις στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Αντίθετα με σήμερα που η εικόνα αποτελεί τη βάση της διαφήμισης, τον 19ο αιώνα οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο παραμένουν απολύτως ερασιτεχνικές, χωρίς φωτογραφίες παρά με ελάχιστα σκίτσα, ενώ, τις περισσότερες φορές, γράφονται από τους ίδιους τους εμπόρους με κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Παρακάτω, κάποιο γραφείο κηδειών της εποχής δημοσιεύει ανακοίνωση υπό τον ασαφή τίτλο : «Όχι σαν τον μπούφο. Το πουλί», θέλοντας να προβάλει τις καλύτερες τιμές του έναντι των ακριβών ανταγωνιστών του :«Να πηγαίνετε εις τα πέριξ του Δημαρχείου και Αβέρωφ και Πανδρόσου και να αγοράζεται φέρετρα δρύινα 200 και 250.

Οδός Αριστείδου, αριθμός 7, υπάρχει το φερετροποιείον του Αντώνη Καλαματιανού, το οποίον είναι εκτός του Μονοπωλίου και πωλεί τα δρύινα αντί δρχ. 60 και απομιμήσεις δρχ. 28. Ανοίξτε τα μάτια σας. Και με νεκροφόρους νέας παρά τους Αγίους Θεοδώρους».

Άλλος έμπορος ρούχων στην οδό Σταδίου λέει με …συστολή ότι οι τιμές του «…είναι τόσω μέτριαι ότι μπορεί να πει κανείς ότι πάσχουν υπό υπερβολικήν μετριοφροσύνην». Από μετριοφροσύνη φαίνεται να πάσχει και ο φωτοτυποτσιγκογράφος κ. Καζάνης που διαβεβαιώνει τους πελάτες του :«Το πρώτον, το μόνον και τέλειον εν Ελλάδι.

Ο κ. Καζάνης διαφημίζει με ιδιαίτερο τρόπο την επιχείρηση και τον εαυτό του…

Ο κ. Καζάνης, ξυλογράφος και σχεδιογράφος άριστος, μετέβη επίτιδες εις Μόναχον, εσπούδασε και ετελειοποιήθη εις την ωραίαν τέχνην και απεκόμισε, μαζί με την γνώση των λεπτών της μυστηρίων, τα εντελέστερα μηχανήματα, εργαλεία και υλικά δια το ευρωπαϊκόν κατάστημά του».

Εν συνεχεία  ο ίδιος ο κ. Καζάνης «…δύναται να υπηρηφανεύεται» ότι οι προηγούμενες δουλειές του «ήτο κάτι το ονειρώδες και απίθανον», κοστίζοντας το ένα τρίτο των αντίστοιχων στην Ευρώπη παρότι «Εκεί η τιμή είναι διπλασία και τριπλασία και πληρώνονται εις χρυσόν, εις μάρκα και φράγκα. Εδώ πληρώνονται εις δραχμάς».

Ρολόγια κατάλληλα για κυνηγούς, ναυτικούς, προϊσταμένους και στρατιώτες με ενδιαφέρουσα υποσημείωση στο τέλος : «Αποφεύγετε τας Γερμανοεβραικάς απομιμήσεις»…

Και για όσους πιστεύουν ότι ο ανδρικός πληθυσμός εκείνων των χρόνων ως «βαρύς κι ασήκωτος» αδιαφορεί για την εμφάνισή του, έρχεται να τους διαψεύσει η παρακάτω διαφήμιση του κομμωτηρίου- μυροπωλείου του «Κομψού κόσμου» που τονίζει :

«Τα αριστοκρατικώτερα, τα λεπτότερα, τα ηδυπαθέστερα αρώματα. Ιδιαιτέρως συνιστώμεν τα κατωτέρω καλλυντικάς και εξωραιστικάς σκευασίας: Η ΒΑΦΗ ΤΡΙΧΩΝ. Είναι το εντελέστερον σύστημα δια την στιγμιαίαν βαφήν της κόμης, του γενίου και του μύστακος. ΤΟ ΣΩΣΤΡΙΧΟΝ.

Το παγκοσμίου φήμης αντισηπτικόν υγρόν, το παρασιτοκτόνον. Η ΤΡΙΧΟΘΡΕΨΙΝΗ. Ειδική σκευασία αλάνθαστος και ακαταγώνιστος προς αύξηση του μύστακος και εν γένει των τριχών. ΚΟΛΩΝΙΑ ΒΕΡΑ ΒΙΟΛΕΤΑ. Έξοχον άρωμα δια την τουαλέτα και τα μανδήλια σας. Πωλείται εις φιαλίδια και κατ’ οκάν».

 

 

 

 

 

Παραπλανητική δημοσίευση, όπου πίσω από την «είδηση» της πυρκαγιάς οι αναγνώστες διαβάζοντας ανακαλύπτουν η φωτιά είναι καπνός από τζάκι, που διακρίνεται μόνο από όσους  αγοράζουν γυαλιά από συγκεκριμένο κατάστημα οπτικών

 

 

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

17 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

18 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

18 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

19 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

19 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

20 ώρες ago