Categories: ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η παράξενη «έχθρα» της Apple και του Facebook και πού οφείλεται

Οι μεγάλες έχθρες μεταξύ εταιριών έχουν ένα πράγμα κοινό: τον ανταγωνισμό στον ίδιο τομέα, και αυτό είναι που κάνει την «έχθρα» ανάμεσα στην Apple και το Facebook ενδιαφέρουσα, καθώς το ότι πρόκειται για δύο κολοσσούς της τεχνολογίας είναι το μοναδικό κοινό που έχουν, τουλάχιστον εκ πρώτης.

Σχεδόν όλο το εισόδημα του Facebook προέρχεται από τις διαφημίσεις, οι οποίες αποτελούν μικρή πηγή εσόδων για την Apple, που βασίζεται οικονομικά πολύ περισσότερο στις συσκευές της και στο ηλεκτρονικό κατάστημα AppStore.

Εδώ και χρόνια, πάντως, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιριών ανταλλάσσουν μεταξύ τους «πυρά», με τον μεν CEO της Apple, Τιμ Κουκ, να κατηγορεί το Facebook ότι χρησιμοποιεί τους χρήστες του ως «εμπόρευμα», τον δε Ζούκερμπεργκ να κατηγορεί την Apple για το υψηλό κόστος των προϊόντων της και να ισχυρίζεται πως η κριτική που ασκεί η εταιρία στο Facebook έχει απώτερα κίνητρα.

Η αντιπαράθεσή τους, μάλιστα, δεν έχει μείνει στα λόγια, καθώς φέτος η Apple ανακοίνωσε την προσθήκη μιας λειτουργίας στις συσκευές της, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα προσωπικά τους δεδομένα που διατίθενται προς αξιοποίηση από τις διάφορες εφαρμογές που έχουν π.χ. στο κινητό τους.

Η λειτουργία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο Facebook, το οποίο βασίζεται στην συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων των χρηστών προκειμένου να διοχετεύει πιο στοχευμένα τις διαφημίσεις της.

Το Facebook εξέθεσε δημόσια τον σχετικό του προβληματισμό, με την Apple να ανταποκρίνεται δίνοντας παράταση στην ημερομηνία κυκλοφορίας της εφαρμογής της και κατ’ επέκταση περιθώριο στο Facebook να βρει εναλλακτικούς τρόπους δράσης.

Παρόλα αυτά, η υπεύθυνη της Apple, Τζέιν Χόβαρθ, δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό και απάντησε στο Facebook ως εξής:

«Οι υπεύθυνοι της Facebook έχουν καταστήσει σαφές πως πρωταρχικός τους σκοπός είναι η συγκέντρωση όσο περισσότερων προσωπικών δεδομένων μπορούν. Η απαξίωσή τους για την προστασία της ιδιωτικότητας συνεχίζει να μεγαλώνει», με το Facebook να ανταπαντά, λέγοντας:

«Η Apple εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά για να ευνοήσει την συλλογή δεδομένων από μεριάς της, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους ανταγωνιστές της να κάνουν το ίδιο. Λένε πως έχει να κάνει με την ιδιωτικότητα- αλλά έχει να κάνει με το κέρδος».

Γεγονός πάντως, αποτελεί, πως τα iPhone της Apple χρωστούν σε μεγάλο βαθμό την δημοφιλία τους στην ύπαρξη εφαρμογών όπως το Facebook, το Instagram και το Whatsapp, ενώ το Facebook, αντίστοιχα, θα έχαιρε λιγότερης δημοτικότητας εάν δεν υποστηριζόταν από ευρέως αγαπητές συσκευές όπως τα iPhone.

Φαίνεται πως τα συμφέροντα των δύο εταιριών συμπλέουν περισσότερο από όσο οι ίδιες παραδέχονται, καθιστώντας έτσι την «γιγαντομαχία» μεταξύ τους ένα ενδιαφέρον παράδοξο της τεχνολογικής και επιχειρηματικής επικαιρότητας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

10 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

11 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

11 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

11 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

11 ώρες ago