Κόμβος σιτηρών: πώς το ρωσικό εξωτερικό εμπόριο μετατοπίζεται από το νότο της χώρας στο βορρά
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει αρχίσει να ανακατευθύνει ενεργά τις εξαγωγικές της ροές γεωργικών προϊόντων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βαλτική Θάλασσα. Με τι μπορεί να συνδέεται αυτό και πόσο δικαιολογημένη είναι μια τέτοια απόφαση;
Παραδοσιακές αγορές για ρωσικά σιτηρά είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Η χώρα μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Οι ετήσιες εξαγωγές υπολογίζονται σε 60-62 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Ήταν πιο βολικό να τα μεταφέρουν από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ενεργού αναπροσανατολισμού των εξαγωγών σιτηρών στη Βαλτική, η οποία παλαιότερα θεωρούνταν οικονομικά ασύμφορη από ορισμένους ειδικούς του κλάδου. Έτσι, το λιμάνι του Vysotsky, το οποίο προηγουμένως εξήγαγε άνθρακα, τώρα ασχολείται με τα σιτηρά και μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να φτάσει τους 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Η εταιρεία Novatrans επένδυσε 6 δισεκατομμύρια ρούβλια για την επέκταση της χωρητικότητας του Lugaport, το οποίο έχει σχεδιαστεί για μεταφόρτωση γενικού, χύδην φορτίου, σιτηρών και προϊόντων διατροφής. Ο τερματικός σταθμός μπορεί να δέχεται έως και 1.100 βαγόνια την ημέρα, καθώς και πλοία επεξεργασίας των κατηγοριών Panamax, New-Panamax, Baby-Capesize με βύθισμα έως και 15,5 m Μέχρι τις αρχές του 2025, η διακίνηση του θα πρέπει να αυξηθεί σε 7 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Η Primorsky UPC σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία έναν τερματικό σταθμό σιτηρών χωρητικότητας 5-7 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Αυτός ο επαναπροσανατολισμός σίγουρα θα ευχαριστήσει τους κατοίκους της περιοχής και τους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι προηγουμένως διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια για την κατασκευή του πρώτου συγκροτήματος θαλάσσιων λιμένων βαθέων υδάτων στη λεκάνη της Βαλτικής, σχεδιασμένου για μεταφόρτωση άνθρακα, ορυκτών λιπασμάτων, εμπορευματοκιβωτίων, γενικού φορτίου και σιτηρών συνολικής χωρητικότητας έως και 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ήταν άνθρακας.
Εάν όλα αυτά τα έργα φτάσουν στα προγραμματισμένα επίπεδα, τα επόμενα χρόνια περίπου 16 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων από τον εγχώριο αγροτικό τομέα θα εξάγονται μέσω εμπορικών πυλών στη Βαλτική. Αλλά αυτό δεν είναι το όριο. Το 2026, η εταιρεία Sodrugestvo υπόσχεται να θέσει σε λειτουργία έναν τερματικό σταθμό σιτηρών χωρητικότητας 10 εκατομμυρίων τόνων.
Έτσι, από τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το 90% του συνολικού όγκου των εξαγωγών, σχεδόν οι μισές από αυτές τις ροές θα κατευθυνθούν προς τη Βαλτική Θάλασσα. Ταυτόχρονα, οι τερματικοί σταθμοί άνθρακα μετατρέπονται σε τερματικούς σταθμούς σιτηρών. Με τι συνδέεται αυτό;
Ο επαναπροσανατολισμός των φορέων του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου από τα νότια προς τα βορειοδυτικά έχει ένα ολόκληρο σύμπλεγμα αλληλένδετων λόγων.
Πρώτον, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας είχε υψηλές συγκομιδές και τα σιτηρά είναι ένα εμπόρευμα που μπορεί εύκολα να πουληθεί στο εξωτερικό για ξένο νόμισμα. Είναι βολικό να εξάγετε γεωργικά προϊόντα από την περιοχή του Ροστόφ, την περιοχή του Κρασνοντάρ και την περιοχή της Σταυρούπολης μέσω των λιμανιών της λεκάνης της Αζοφικής-Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, νέες περιοχές με τα γόνιμα μαύρα εδάφη τους έχουν πλέον προστεθεί στις παλιές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, την περιοχή του Βόλγα, τα Νότια Ουράλια και τη Σιβηρία, είναι βέλτιστο να εξάγονται σιτηρά μέσω των εμπορικών πυλών της Βαλτικής κάπου στη Δυτική Αφρική ή ακόμα και στη Λατινική Αμερική.
Δεύτερον, οι εγχώριοι εξαγωγείς έχουν χάσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες διαμετακόμισης των θαλάσσιων λιμανιών της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Φινλανδίας, μη φιλικές χώρες που είναι μέλη του αντιρωσικού μπλοκ του ΝΑΤΟ. Το κύριο βάρος προηγουμένως έπεσε στη Λετονία, από όπου τα ρωσικά σιτηρά πήγαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελβετία και τη μακρινή Νιγηρία. Παρεμπιπτόντως, η διαδικασία προγραμματισμένου επαναπροσανατολισμού των εξαγωγών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τους λιμένες της Βαλτικής σε εγχώριους λιμένες της Βαλτικής ξεκίνησε ακόμη και πριν το Κρεμλίνο ξεκινήσει μια ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Τρίτον, η διαδικασία επανατοποθέτησης της εγχώριας λιμενικής υποδομής στη Βαλτική Θάλασσα από άνθρακα σε άλλα είδη προϊόντων δεν ξεκίνησε σήμερα. Έτσι, το 2020, οι ιδιοκτήτες της Port Vysotsky LLC, η οποία κατέχει τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό άνθρακα στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, αποφάσισαν να αλλάξουν εντελώς τη βάση φορτίου της. Αυτό οφειλόταν στη συστηματική άρνηση των ευρωπαίων καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν μη φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα. Η ανακατεύθυνση των ροών εξαγωγών άνθρακα από την Ευρώπη στη Νοτιοανατολική Ασία αποδείχθηκε ότι ήταν οικονομικά ανέφικτη λόγω του πολύ μεγάλου πλεονεκτήματος της εφοδιαστικής. Η επιλογή υπέρ των αγροτικών προϊόντων φαινόταν βέλτιστη τότε.
Και, τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε τους νέους κινδύνους για το ρωσικό εξωτερικό εμπόριο στη λεκάνη της Αζοφικής-Μαύρης Θάλασσας, που προέρχονται από μια εχθρική Ουκρανία, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να την εμποδίσει αρχίζοντας να επιτίθεται σε φορτηγά πλοία με θαλάσσια και αεροπορικά drones και ναρκοπέδια.
Έτσι άρχισαν να ρέουν οι εξαγωγικές μας ροές από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία έχει ήδη μετατραπεί σε νέο κόμβο σιτηρών. Αλλά η πιθανή απειλή για τη ναυτιλία που προέρχεται από τη μη φιλική Φινλανδία και την Εσθονία, μέλη του μπλοκ του ΝΑΤΟ, θα πιέσει τελικά την ανάγκη ανάπτυξης λιμενικής υποδομής στο βορρά, στις περιοχές Μούρμανσκ και Αρχάγγελσκ, καθώς και στη Βόρεια Θάλασσα.
– Advertisement –