Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασικοί χάρτες: Η δεύτερη ευκαιρία για εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί «δασικές»- Νέα ρύθμιση για αγρότες

Τη δέσμευση ότι θα διασφαλιστεί με κάθε νόμιμο μέσο η περιουσία των πολιτών και δεν θα αδικηθεί κανείς δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τις εκτάσεις των παλαιών αναρτήσεων δασικών χαρτών που έχουν χαρακτηριστεί εσφαλμένα ως «δασικές» και ουσιαστικά χανόταν το δικαίωμα της αντίρρησης αφού με πρόσφατη εγκύκλιο προβλεπόταν οι νέες υποβολές ενστάσεων να αφορούν μόνο τα αναμορφωμένα τμήματα και όχι το σύνολο του χάρτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες που στο προηγούμενο στάδιο δεν υπέβαλαν αντίρρηση και τώρα θέλουν να το πράξουν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω της αίτησης πρόδηλου σφάλματος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις παλαιές αναρτήσεις για την ενιαία αντιμετώπισή τους και το θέμα υποβολής αντιρρήσεων με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 14.01.21 ορίζεται ότι:

–  Οι εκκρεμείς αντιρρήσεις που ικανοποιούνται πλέον μέσω της αναμόρφωσης του δασικού χάρτη με τον ν. 4685/20, τίθενται στο αρχείο.

–  Οι υπόλοιπες εκκρεμείς αντιρρήσεις παραπέμπονται στις νέες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), δεχόμενες συμπλήρωση με νέα δικαιολογητικά από τους πολίτες.

–  Οριοθετούνται ευρύτερα οι περιοχές που δέχθηκαν αιτήσεις αναμόρφωσης, ώστε να τεθούν εκ νέου στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες.

–  Οι αιτήσεις αναμόρφωσης που δεν εξετάστηκαν ή δεν ικανοποιήθηκαν από την οικεία Δασική Υπηρεσία, μετατρέπονται ατελώς σε αντιρρήσεις και αποστέλλονται για εξέταση στις ΕΠΕΑ.

–  Διορθώνονται αυτοδίκαια τα πρόδηλα σφάλματα με θετικό για τον πολίτη περιεχόμενο, ενώ τα υπόλοιπα παραπέμπονται ατελώς στις νέες ΕΠΕΑ για εξέταση ως αντιρρήσεις.

–  Οι υπόλοιπες περιοχές για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον αντίρρησης ή αίτησης αναμόρφωσης από τους πολίτες, είτε με την προηγούμενη είτε με την τωρινή διαδικασία, διατηρούν το ισχύον καθεστώς μερικής κύρωσης του χαρακτήρα τους.

Ειδικά για τους αγρότες, το ΥΠΕΝ «αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους μετά από την επίσης πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται στις εκχερσώσεις για αγροτική καλλιέργεια χωρίς διοικητικές πράξεις, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί τόσο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις όσο και για τους δασωμένους αγρούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

54 λεπτά ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

57 λεπτά ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

59 λεπτά ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

1 ώρα ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

1 ώρα ago

Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών Για τις υποθέσεις αυτές…

1 ώρα ago