Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Αρχίζουν οι δίκες για αναδρομικά έως 4,2 δισ. ευρώ

Την, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα γίνει η κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την καταβολή των αναδρομικών επικουρικών συντάξεων αλλά και των Δώρων για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (e- ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας) αναμένεται με δραματικούς τόνους – επικαλούμενοι τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στα οικονομικά του e- ΕΦΚΑ- να αποκρούσουν τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων που αρχίζουν από 2,6 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και 4,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης που αρχίζει αύριο και μεθαύριο στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι και ύστερα από την πρώτη πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστροφή αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το επίμαχο διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 που αφορούσε μόνο στις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Μάλιστα, ο νόμος όριζε ότι όσοι λάβουν τα ποσά δεν έχουν άλλες διεκδικήσεις, με εξαίρεση αυτούς που ήδη είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν εκκρεμείς δίκες. Οι λεπτομέρειες καθορίστηκαν με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Κατά της εγκυκλίου αυτής προσφεύγουν στο ΣτΕ συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και φυσικά πρόσωπα ζητώντας από την Πολιτεία να σεβαστούν τη νομιμότητα και να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολό τους και να επιστρέψουν τις περικοπές για επικούρηση και δώρα στους δικαιούχους. Αντίστοιχη είναι η προσφυγή πολιτικών συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς ζητούν να εγκριθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη που δίνει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και “αποσβένει” τις αξιώσεις για αναδρομικά δώρων και επικουρικών, κυρίως για όλους όσοι άσκησαν αγωγές μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου το καλοκαίρι του 2020. Ειδικά για το Δημόσιο ζητείται να διευκρινισθεί αν ισχύει η 2ετής ή 5ετής παραγραφή των αξιώσεων, κυρίως γι’ αυτές του χρονικού διαστήματος 01/01/2015 έως 31/12/2017.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

13 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

14 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

14 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

14 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

14 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

14 ώρες ago