Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχετε φόρο στο email σας; – Η εφορία «σκανάρει» τα πάντα για να «τσιμπήσει» αδήλωτα εισοδήματα

Τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, δαπάνες για ΔΕΚΟ , δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ιατρικές και άλλες δαπάνες θα παρακολουθούνται στενά από την εφορία προκειμένου να διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλη προσδιορίζει επακριβώς τις πηγές εισοδήματος και δαπανών που πρέπει να ελέγχονται προκειμένου να εντοπιστούν και να φορολογηθούν τα πάσης φύσεως αδήλωτα εισοδήματα.

Σε περίπτωση που η εφορία ανακαλύπτει εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) και δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή για τον διοικητικό προσδιορισμό του φόρου, οι ελεγκτές θα πρέπει να αντλούν στοιχεία από τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές, εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης κ,.α.

Στοιχεία για τα έσοδα του φορολογούμενου θα αντλούνται και μέσα από τις ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω διαδικτύου. Δηλαδή τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους κ,.α.

Η διασταύρωση και η χρήση των στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση και η έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, μπορεί να γίνει και αφού ήδη έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Δηλαδή ο φορολογούμενος μπορεί να έχει υποβάλει την δήλωση του, να έχει πληρώσει το φόρο και ξαφνικά να βρει στην τσιμπίδα της εφορίας εφόσον οι έλεγχοι τις ΑΑΔΕ εγείρουν υποψία φοροδιαφυγής.

Ο φορολογούμενος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ., όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου.

Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εναλλακτικά δύνανται να κοινοποιούνται και με απλή επιστολή.

Προσφυγή εντός προθεσμίας 30 ημερών

Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή του φόρου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο Πιτσιλή η εφορία μπορεί και να καλεί τους πολίτες να υποβάλουν δικαιολογητικά- εκ των υστέρων- για όσα έχουν ήδη δηλώσει.

Συγκριμένα αναφέρει πως «για εισοδήματα και δαπάνες για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση και περιλαμβάνονται σε δηλώσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι, η Φορολογική Διοίκηση, όταν το κρίνει απαραίτητο, ζητά την προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Τέτοια δικαιολογητικά μπορεί να αφορούν:

α. Παρακρατούμενους φόρους, όλων των κατηγοριών εισοδημάτων, ημεδαπής ή αλλοδαπής, για τους οποίους δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση,

β. Πιστοποιητικά αναπηρίας που απαλλάσσουν από τον φόρο (ποσοστό αναπηρίας 80%) ή μειώνουν κατά 200 ευρώ τον φόρο (ποσοστό αναπηρίας 67%) είτε του ίδιου του φορολογούμενου είτε εξαρτώμενου μέλους, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά αρχεία που αποστέλλουν τα ΚΕ.Π.Α. και συνεπώς δεν υπάρχει ηλεκτρονική για αυτά πληροφόρηση,

γ. Δικαιολογητικά δωρεών του άρθρου 19 του ΚΦΕ και λοιπών δαπανών του Πίνακα 7 της δήλωσης (έντυπο Ε1) που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από τον φόρο, για τις οποίες δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση. Περιλαμβάνονται και δικαιολογητικά ιατρικών δαπανών για τα φορολογικά έτη που μείωναν τον φόρο (άρθρο 18 του ΚΦΕ που ίσχυε έως το φορολογικό έτος 2016) για τα οποία ομοίως δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση».

Η εφορία μπορεί να ζητά πρόσθετα δικαιολογητικά είτε κατά την υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο και πριν από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, είτε μετά την υποβολή της και αφού έχει ήδη εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

51 λεπτά ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

2 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

3 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

3 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

3 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

4 ώρες ago