Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια – Τι δείχνει έρευνα σε έξι πόλεις

Παρά το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργεί στην οικονομία η πανδημία, οι τιμές της φοιτητικής στέγης εξακολουθούν να αυξάνονται σύμφωνα με έρευνα της GEOAXIS, που επικεντρώθηκε σε 6 «φοιτητουπόλεις».

Ενα ενδιαφέρον εύρημα του «Παρατηρητηρίου» της Geoaxis είναι ότι αρκετοί ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και επιστρέφουν σε μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Το επίπεδο της αύξησης των μισθωμάτων για τη φοιτητική στέγη προσδιορίζεται περίπου στο 2,3% σε σχέση με πέρυσι και στο 11,8% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, επιβεβαιώνοντας τη σαφή μείωση του ρυθμού αύξησης. Η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και ο Βόλος με τις χαμηλότερες.

Αναλυτικότερα, η πρωτεύουσα (σε Ζωγράφου και Πανεπιστημιούπολη) καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδας με 5,47 ευρώ/τ.μ./μήνα, δηλαδή για ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών το μέσο ενοίκιο είναι περίπου 250 ευρώ. Ακολουθεί η Κομοτηνή με 5,44 ευρώ/τ.μ./μήνα, η Θεσσαλονίκη με 5,32 ευρώ/τ.μ. (σε συνοικίες όπως Καμάρα, Ροτόντα και Αγίου Δημητρίου), το Ηράκλειο με 5,21€, η Πάτρα με 5,12 € και τέλος ο Βόλος με 4,79€ ανά τετραγωνικό.

«Ανθεκτικά» ακίνητα

Τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στη μείωση αξιών λόγω COVID-19. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε μερική ή ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση γιατί γνωρίζουν πως διαφορετικά χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινδυνεύουν να τα κρατήσουν ξενοίκιαστα για αρκετό χρόνο.

Αν και ο αριθμός των φοιτητών που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις είναι σημαντικά μειωμένος χρόνο με το χρόνο, καθώς οι φοιτητές όλο και περισσότερο επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, εντούτοις ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή είναι σταθερός, διατηρώντας κατά κάποιον τρόπο την ένταση της ζήτησης.

Προτίμηση

Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει πλέον να νοικιάσει όσο το δυνατόν μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται μείωση των φοιτητών που επιλέγει να συγκατοικήσει παρά το γεγονός ότι μπορεί να επιμερισθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ό,τι οι γκαρσονιέρες.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα «φοιτητικών εστιών», καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων ηλικίας 20-60 ετών, ανάλογα με τις προδιαγραφές κτιριακών υποδομών, αλλά και αποθέματος της κάθε πόλης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Από το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κορινθία ο Υπουργός…

1 ώρα ago

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Διαμαρτύρονται για την φτωχοποίησή τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα, καθώς καταγγέλλουν φτωχοποίηση της αστυνομίας. Αστυνομικοί έστησαν σκηνές απέναντι…

1 ώρα ago

Έγκριση όρων δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή έργου οδικής ασφάλειας της ΠΕ Μεσσηνίας

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και καθορίστηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΗΣ…

1 ώρα ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

1 ώρα ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

2 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος στην είσοδο Λουτρακίου»

Αυτοψία στο έργο «Βελτίωση-Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Νο1 Λουτρακίου-Περαχώρας (Ισόπεδοι Κόμβοι-Συμβολές Οδών), πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ…

2 ώρες ago