ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» το φυσικό αέριο: Ξεπέρασε τα 131 ευρώ η μεγαβατώρα

Καλπάζουν οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια, λόγω της ανησυχίας για τη μειωμένη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ενώ η νευρικότητα επηρεάζει και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 131 και 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα δημιουργώντας «τοξικό περιβάλλον για το σύνολο του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.

Στις αρχές του μήνα η τιμή είχε υποχωρήσει στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η νέα εκτίναξη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αξιοσημείωτη πλέον μείωση που φτάνει έως και το 60% της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Η κύρια ανησυχία που εκφράζεται στην διεθνή αγορά είναι ότι η Ρωσία δεν θα αποκαταστήσει τη ροή τους επόμενους μήνες εργαλειοποιώντας το υπερπολύτιμο για την Ευρώπη φυσικό πόρο.

Ανοδικές πιέσεις και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η αύξηση της τιμής κατά 50% μέσα σε ένα μήνα αποτυπώνεται πλήρως και στην τιμή της ηλεκτρικού ρεύματος.

Η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας επιμένει πάνω από τα 314 ευρώ, δηλαδή πολύ πάνω από τα επίπεδα των παραδοχών που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπολογιστεί το κόστος της παρέμβασης στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για τον Μηχανισμό που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και στόχο έχει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του Φθινοπώρου.

«Θετικό νέο» στα καύσιμα κίνησης η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου

Ο μήνας κλείνει με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε πτώση της τάξης του 10%, η οποία αποδίδεται στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι αγορές θεωρούν ότι με την πολιτική της θα οδηγήσει την οικονομία αν όχι σε ύφεση, τουλάχιστον σε απότομη επιβράδυνση, κάτι που με τη σειρά του θα σημαίνει κάμψη της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό είναι αρκετό για να υποχωρήσουν οι τιμές από τα υψηλά έτους, χωρίς πάντως να υπάρχουν ελπίδες ότι θα επιστρέψουν κάτω από τα 100 δολάρια.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

4 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

5 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

5 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

5 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

6 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

6 ώρες ago