ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακά μαντάτα για τις τράπεζες – Τι γίνεται με τους e-πλειστηριασμούς

Απογοητευτικά χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια είναι λιγότερα από 3 στα 10 που βγαίνουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί».

Παρά τη σχετικά νέα νομοθεσία και τις μειώσεις τιμών που προβλέπει, το ενδιαφέρον είναι μικρό από τους αγοραστές και είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σύνολο των περίπου 5.000 τελευταίων πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν σε όλη τη χώρα, μόνο οι 1.300 κατέληξαν στην κατακύρωση των ακινήτων.

Δηλαδή, σχεδόν το 74% ήταν άγονοι. Δεν βοηθά το γεγονός ότι, για να συμμετάσχεις, πρέπει να έχεις ζεστό χρήμα, καθώς προς το παρόν οι αγοραπωλησίες δεν γίνονται με δάνειο, και ότι ούτε ο υποψήφιος πλειοδότης ούτε καν ο ανεξάρτητος εκτιμητής δεν εισέρχονται στο εσωτερικό του κατασχεμένου ακινήτου, επομένως η εσωτερική κατάσταση και διαρρύθμιση του ακινήτου είναι άγνωστη. Τα προβλήματα στη διαδικασία παραμένουν, κάτι που λειτουργεί υπέρ του νυν ιδιοκτήτη, αλλά προβληματίζει τράπεζες, κυβέρνηση και θεσμούς.

Η πανδημία ήταν από μόνη της νεκρός χρόνος για τους πλειστηριασμούς, καθώς υπήρξε γενικευμένη αναστολή, μαζί με την πάγια αναστολή τους κάθε Αύγουστο και τις αρρυθμίες από τις απεργίες συμβολαιογράφων ή δικηγόρων, παράγοντες που έχουν δημιουργήσει μία τεράστια ουρά ακινήτων που περιμένουν να εκπλειστηριαστούν. Πάντως, στοιχεία τα οποία παρέθεσε η Κομισιόν στη 14η μεταμνημονιακή έκθεσή της έδειξαν ότι, μετά την πανδημία τον Σεπτέμβριο του 2021, οι πλειστηριασμοί άρχισαν να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «ο αριθμός των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που προγραμματίστηκαν και διενεργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν υψηλότερος από ό,τι τα πρώτα τρίμηνα των προηγούμενων τεσσάρων ετών». Δείχνουν ότι από 1ης Οκτωβρίου 2021 έως 18 Μαρτίου 2022, διενεργήθηκε πάνω από το 70% των 13.695 προγραμματισμένων πλειστηριασμών, δηλαδή 9.586, εκ των οποίων το 20%, οι 1.917, οδήγησε σε μεταβίβαση ακινήτου.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του iMEdD Lab, που παρακολουθεί και παρουσιάζει την εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 30 Απριλίου του 2022, έχουν ολοκληρωθεί 49.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το 83,9% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρίες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,4% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. 5.382 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1ης Ιουνίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

Γνώστες της κατάστασης εκτιμούν ότι τα ακίνητα που συνδέονται με δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί ξεπερνούν κατά πολύ τις 500.000. Αν και μέσω νέων ρυθμίσεων τα περισσότερα θα παραμείνουν στους ιδιοκτήτες τους, υπολογίζεται ότι σε βάθος χρόνου περισσότερα από 130.000 θα βρουν το δρόμο για το «ηλεκτρονικό σφυρί».

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, έως και τη διακοπή του Αυγούστου, είναι αναρτημένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συνολικά 8.924 πλειστηριασμοί. Από αυτούς, οι 4.008 αφορούν κατοικίες και οι 3.591 αφορούν ακίνητα χαμηλής αξίας, έως 150.000 ευρώ.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

13 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

14 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

15 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

15 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

15 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

16 ώρες ago