ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών η Νίκας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών βρίσκεται ξανά η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, ιδιοκτησίας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με την εντολή ελέγχου της φορολογικής διοίκησης να αφορά στα έτη 2018 και 2019.

Η εντολή ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εκδόθηκε εντός του Απριλίου και ήδη ο έλεγχος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 36 μηνών που η φορολογική διοίκηση ελέγχει την αλλαντοβιομηχανία, καθώς ευρήματα ελέγχων έχουν οδηγήσει επανειλημμένα τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο κατώφλι της Νίκας.

Ενδεικτικά, στις 15 Ιουλίου 2019 εκδόθηκε εντολή ελέγχου για την Νίκας για τη χρήση του 2015. Ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε εντός του 2020. Βάσει της έκθεσης ελέγχου το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων που προέκυψαν (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κλπ.) μαζί με τις προσαυξήσεις ανήλθε σε μεγάλο ποσό που καταχωρήθηκε στα αποτελέσματα της χρήσης 2019.

Ακολούθως, στις 12 Μαΐου 2020 εκδόθηκε εντολή ελέγχου για την Νίκας για τις χρήσεις 2016 και 2017. Ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε εντός του 2020. Και σε αυτή την έρευνα προέκυψαν φορολογικές επιβαρύνσεις.

Πλέον, ο εν εξελίξει έλεγχος της εταιρείας για τις χρήσεις 2018 και 2019 θα είναι ο τρίτος διαδοχικός για την επιχείρηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου σε διάστημα λιγότερο των 36 μηνών. Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα αποτελέσματα του ελέγχου, η εταιρεία έχει σχηματίσει προβλέψεις για ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις ύψους 213.000 ευρώ.

Γιατί διενεργείται ξανά έλεγχος στην Νίκας; Για να διαπιστωθεί πιθανότατα η συνέπεια της εταιρείας στην απόδοση του ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος και ακινήτων. Αλλά και για λογιστικούς πιθανότατα λόγους. Βλέπετε, σε ενοποιημένο επίπεδο, εντός του 2019 έγινε αντιλογισμός απαλοιφής ενδοομιλικού κέρδους από την πώληση παγίων ποσού 474.146 ευρώ η οποία θα έπρεπε να είχε αντιλογισθεί σε προηγούμενες χρήσεις κατά την πώληση ή σταδιακή απόσβεση των παγίων. Επίσης, το 2019 τα αποτελέσματα της Νίκας και του Ομίλου επιβαρύνθηκαν με την πρόσθετη πρόβλεψη επισφάλειας ποσού 309 χιλ. ευρώ περίπου η οποία αφορά σε ανεπίδεκτης είσπραξης απαιτήσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν απομειωθεί σε προηγούμενα έτη.

 

Να σημειωθεί πως το 2020 η μητρική Νίκας αναγνώρισε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ποσού 1,29 εκατ. ευρώ για τις μεταφερόμενες ζημιές των ετών 2018 έως και 2020.

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις αναγνωρίζονται κατά την έκταση στην οποία θα υπάρξει μελλοντικό φορολογικό κέρδος για τη χρησιμοποίηση της προσωρινής διαφοράς που δημιουργεί την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις συμψηφίζονται όταν υπάρχει εφαρμόσιμο νομικό δικαίωμα να συμψηφισθούν οι τρέχουσες φορολογικές απαιτήσεις έναντι των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων και όταν τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού αναβαλλόμενοι φόροι εισοδήματος αφορούν σε φόρους εισοδήματος που επιβάλλονται από την ίδια φορολογική αρχή είτε στην ίδια φορολογητέα οικονομική οντότητα ή σε διαφορετικές φορολογητέες οντότητες όπου υπάρχει πρόθεση να τακτοποιηθούν τα υπόλοιπα σε καθαρή βάση.

Η Διοίκηση Θεοδωρόπουλου αναγνώρισε την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση εκτιμώντας πως η εταιρεία θα αποφέρει, σύμφωνα με τα επιχειρηματικά πλάνα της, επαρκή φορολογικά κέρδη εντός της επόμενης πενταετίας έναντι των οποίων θα συμψηφισθούν οι φορολογικές της ζημιές. Το 2021 αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε οριακά, καθώς τα καθαρά κέρδη σε ετήσια βάση ανήλθαν σε μόλις 39.506 ευρώ.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως οι φορολογικές αρχές δεν έχουν ελέγξει τα βιβλία και στοιχεία των θυγατρικών εταιρειών της Νίκας, Nikas Group, Nikas Skopje, Nikas Bulgaria και Αλλαντικά Μακεδονίας ΑΕ για την τελευταία πενταετία. Συνεπώς οι φορολογικές υποχρεώσεις για τις χρήσεις αυτές δεν έχουν καταστεί οριστικές και είναι πιθανόν να επιβληθούν επιπλέον φόροι και προσαυξήσεις σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago