ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές απώλειες σε απόσταση αναπνοής από τις 900 μονάδες

Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Οριακές μεταβολές πέριξ των 900 μονάδων εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις αγορές του εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατοχύρωση του ορόσημου των 900 μονάδων απαιτεί επιπλέον «καύσιμα», τα οποία είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,22% και διαμορφώνεται στις 898,02 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (899,97 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 897,52 έως 901,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Το κρίσιμο σταυροδρόμι της αγοράς

Η Λεωφόρος Αθηνών, αφού κατάφερε να φθάσει μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, σήμερα προχωράει σε επιλεκτικές και προσεκτικές κινήσεις, χωρίς να απουσιάζουν και οι προσπάθειες κατοχύρωσης ενός μέρους του rebound των τελευταίων ημερών.

Η επενδυτική ψυχολογία, εξάλλου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μοιρασμένη», ιδίως από τη στιγμή που απαιτούνται ισχυρά «καύσιμα» και μεγαλύτερη προσπάθεια για την κατοχύρωση το ορόσημου των 900 μονάδων.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2022, τα νέα μερίσματα προς τους μετόχους, οι αλλαγές στον MSCI Greece και τα κυοφορούμενα deals (Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακάτ κ.α.), τα οποία τονώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και συμβάλλουν στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι επενδυτές επιχειρούν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, υπό τον φόβο ενός νέου καθοδικού κύκλου, ο οποίος δύναται να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων: Επίμονα υψηλός πληθωρισμός, σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αύξηση του κόστους δανεισμού, τσουχτερές τιμές ενέργειας.

Για πολλούς αναλυτές, τη λύση στο διαφαινόμενο «αδιέξοδο» είναι πιθανό να δώσουν οι διεθνείς αγορές, καθώς ενδεχόμενη συντήρηση του ανοδικού momentum θα παράσχει στηρίγματα και στην ελληνική αγορά. Σ’ αντίθετη περίπτωση, μια πτωτική πορεία θα συμπαρασύρει και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 880 και τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις, δε, συναντώνται στις 900 και τις 920 μονάδες.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

14 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

15 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

15 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

16 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

16 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

17 ώρες ago