ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα, στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, θα μπορεί να καλύψει, σχεδόν, τις ημερήσιες ανάγκες της από ΑΠΕ

Ευκαιρία για την Ελλάδα η παρούσα ενεργειακή κρίση, εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης

«Η παρούσα ενεργειακή κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς, πλέον, είναι φθηνές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπότε, αν τρέξει η Ελλάδα, στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα μπορεί, σχεδόν, να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές, ενώ μπορεί να είναι παρούσα και στην παραγωγή υδρογόνου και επιπλέον να γίνει και εξαγωγέας και διανομέας ενέργειας» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο εργασιών του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στην τοποθέτησή του, γνωστοποίησε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο υπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι, γενικά, ο χώρος ενέργειας την επόμενη δεκαετία θα είναι διαφορετικός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.

Όπως σημείωσε, καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές ενέργειας, άρα όλοι θα κάνουν ό,τι μπορούν να ελαφρύνουν τον καταναλωτη, αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο, ώστε να μην καταστραφούν εταιρείες. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για επενδύσεις στις ΑΠΕ και το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά πόσες άδειες θα μπορεί να εγκρίνει και να μπορεί να ανταποκριθεί το δίκτυο στις νέες συνθήκες.

«Επενδύσεις θα υπάρξουν και εργαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχθούμε» είπε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι, πριν ένα χρόνο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γίνει, τόσο στο θέμα της ενέργειας όσο και στο στο πλαίσιο της μεγάλης πτώσης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, ενώ, πλέον, έχει εμφανιστεί μείωση και στα φορολογικά έσοδα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

«Ο καταναλωτής πιέζεται κι αυτό φαίνεται και στην κατανάλωση, αλλά, ήδη, έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση» είπε ο κ. Παπαθανάσης και σημείωσε ότι ετοιμάζονται κι άλλες δράσεις, όπως ότι «θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα αντικατάστασης για κλιματιστικά και ψυγεία», ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες και για το ειδικό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, που αφορά στην αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση για τη μέση κι μικρή βιομηχανία».

«Δεν θα καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες» συμπλήρωσε ο υπουργός, καθώς χρειάζεται και μπαταρία κι αυτό είναι ακριβή επενδυση, αλλά, έστω, θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση μέσα στη μέρα, ενώ τέλος υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται να ανανεωθεί, γρήγορα, και το δίκτυο.

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης από επιχειρήσεις τεχνολογικής αιχμής

«Ο μόνος δρόμος για προστασία του περιβάλλοντος και φθηνή ενέργεια είναι να χρησιμοποιούμε τις ΑΠΕ» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στο ίδιο συνέδριο.

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε την αξία που έχει να υπενθυμίσει πως μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει τίποτα – εκτός από την υπογραφή μίας υπουργικής απόφασης – για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης και Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ σήμερα, όπώς σημείωσε, υλοποιείται ένα πλήρες πλέγμα δράσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό από το 2019 έχει τρέξει ένα ενδιάμεσο μεταβατικό πρόγραμμα, σχεδιάστηκε το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, άλλαξε ο χάρτης περιφερειακών επενδύσεων, έχουν συμπεριληφθεί εργαλεία στο αναπτυξιακό νόμο, προβλέπονται εργαλεία και μέσω των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, υπάρχει πρόβλεψη κονδυλίων και στο νέο ΕΣΠΑ «και είναι και το πρώτο πρόγραμμα που εγκρίνεται από την ΕΕ», όπως τόνισε.

Τέλος, όπως σημείωσε, «θα μετρηθούμε και στο κομμάτι της ανεργίας με μια πολιτεία και ένα κράτος που έστρεψε την προσοχή του σε ένα πρόβλημα δίνοντας το πλαίσιο και τις δράσεις για την απαραίτητη κινητικότητα με αποτέλεσμα να έχει εκδηλωθεί, ήδη, μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης κυρίως από επιχειρησεις τεχνολογικής αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεννόηση και με την πανεπιστημιακή κοινότητα για τις νέες ειδικότητες που χρειάζονται στο μέλλον για να κρατηθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές».

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

4 ώρες ago

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή – Έως την Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια…

5 ώρες ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

5 ώρες ago

Καιρός Πάσχα: Δύο τα σενάρια – Τι να περιμένουμε Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια για τον καιρό του Μεγάλου…

5 ώρες ago

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

8 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

9 ώρες ago