ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι «όπλα» στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας – Στόχος η προστασία του καταναλωτή

Δύο ψηφιακά εργαλεία, δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, ένας ελεγκτικός μηχανισμός και μία γραμμή καταγγελιών συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, με απώτερο σκοπό την προστασία του καταναλωτή.Με τις διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, ανατιμήσεις σε καύσιμα και προϊόντα διατροφής) να εκτινάσσουν τον πληθωρισμό στα ύψη, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) ποντάρει πολλά στο συγκεκριμένο «πακέτο» πρωτοβουλιών, για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Ειδικότερα, όσον αφορά στη συνεισφορά τους:

 

e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
Μέσω της εφαρμογής e-καταναλωτής o πολίτης μπορεί να ενημερωθεί, σε πραγματικό χρόνο, για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, καθώς και για το κόστος των καυσίμων που πωλούνται στα βενζινάδικα.
Επίσης, έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει την πιο συμφέρουσα επιλογή, βρίσκοντας σε ποια επιχείρηση πωλούνται πιο οικονομικά τα αγαθά, ποια τον εξυπηρετεί από άποψη απόστασης, π.χ. είναι κοντά στο σπίτι του, στην εργασία του κ.ο.κ. Πρακτικά, δηλαδή, μπορεί να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο σε σχέση με αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες εξόδων.

Το e-καταναλωτής είναι διαθέσιμο, δωρεάν, σε χρήστες λογισμικού Android και iOS. Ενημερώνεται καθημερινά, περιλαμβάνοντας τις τιμές 1.400 προϊόντων, από 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που διαθέτουν 2.400 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να επισημανθεί πως τηρεί ιστορικό, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία που καταγράφει η τιμή των αγαθών και εφόσον διαπιστώσει περιπτώσεις αισχροκέρδειας να τις καταγγείλει.

2 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Σε αντίθεση με το e-καταναλωτής που είναι διαδραστικό, το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων είναι μια πιο «στατική» επιλογή ενημέρωσης. Στο site του (http://www.fuelprices.gr/) ο πολίτης μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της μέσης τιμής του καυσίμου της επιλογής του (π.χ. βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, υγραέριο κίνησης) πανελλαδικά, καθώς και ανά νομό.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως την Κυριακή του Πάσχα, στις Κυκλάδες, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 2,3 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο. Το πετρέλαιο κίνησης κόστιζε 2,031 ευρώ το λίτρο και το υγραέριο κίνησης 1,319 ευρώ το λίτρο, αντίστοιχα.

3 ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ
Πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με ισχύ έως τις 30-06-2022, προβλέπει τη δημοσιοποίηση, υπό προϋποθέσεις, της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων, οι οποίες κερδοσκοπούν.

Συγκεκριμένα, η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας μιας επιχείρησης θα πραγματοποιείται εφόσον:

4 ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Βάσει νόμου, έως την 30ή-06-2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης-09-2021.

Σημειώνεται πως προσφάτως έγινε η επέκταση του πεδίου εφαρμογής των σχετικών διατάξεων για την περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό περισσότερα προϊόντα (γεωργικά αγαθά και κάποια τρόφιμα) των οποίων η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχθεί, εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από τη στρατιωτική εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε όποιον παραβαίνει την παραπάνω απαγόρευση, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, επιβάλλονται κυρώσεις ως εξής:

• Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον.
• Πρόστιμο από 5.000 έως 1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, επιβάλλεται εις βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες Αρχές ή παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

5 ΕΛΕΓΧΟΙ
Οι έλεγχοι που έγιναν τους πρώτους μήνες του 2022 για περιπτώσεις αισχροκέρδειας ήταν τριπλάσιοι από αυτούς που πραγματοποιούνταν μέχρι πρότινος. Βάσει στοιχείων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του ΥΠΑΝ έχουν επιβληθεί (από τα τέλη του 2021) πρόστιμα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για παραβάσεις από επιχειρήσεις καυσίμων, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα.

6 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Οι καταναλωτές μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και παραβάσεων της καταναλωτικής νομοθεσίας στη γραμμή 1520 (Γραμμή του Καταναλωτή) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

8 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

9 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

9 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

9 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

10 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

10 ώρες ago