ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: 7 στους 10 Ελληνες κόβουν και τα… απαραίτητα

«Μαχαίρι» ακόμα και στα απολύτως απαραίτητα βάζουν 7 στους 10 Ελληνες, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari YouGov, καθώς το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά έχει «ροκανίσει» το εισόδημά τους. Μεταξύ αυτών που έχουν περικόψει την κατανάλωση κάθε κατηγορίας προϊόντων ή υπηρεσιών, το 70% δηλώνει ότι το έχει κάνει γιατί δεν επαρκεί το εισόδημα, ενώ 3 στους 10 απαντούν ότι το έχουν κάνει προληπτικά ή από φόβο για τα «χειρότερα».

 

Μάλιστα, η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών αναγνωρίζει υπερβολικές ή αρκετά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές 11 από τα 18 προϊόντα που εξετάστηκαν στην έρευνα, με το ρεύμα, τα καύσιμα αυτοκινήτου – θέρμανσης, τα είδη σούπερ μάρκετ και τα τρόφιμα – ποτά να «σέρνουν» την κούρσα της ακρίβειας.

Τι τους «καίει»

Αναλυτικά, το 88% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί πως τα καύσιμα του αυτοκινήτου έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχεται στο 86%, για το πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% και για το φυσικό αέριο στο 70%. Παράλληλα, υπέρμετρες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ βλέπει το 53% των καταναλωτών, ενώ το 48% κρίνει ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό στα τρόφιμα και τα ποτά.

Με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά, σημαντική επιβάρυνση βλέπουν οι Ελληνες στη διασκέδαση (19%), στα ταξίδια (16%), στην τεχνολογία και στα ηλεκτρικά (13%), στα έπιπλα και τα είδη σπιτιού (12%), στην ένδυση και την υπόδηση (10%) και στις τηλεπικοινωνίες (10%).

«Κούρεμα»

Στην ερώτηση σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι καταναλωτές για να περικόψουν τα έξοδά τους, το 75% του δείγματος απάντησε ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, το 73% το σούπερ μάρκετ, το 70% την κατανάλωση καυσίμων για τις μετακινήσεις του και το 69% περιόρισε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Την ίδια ώρα, το 56% των ερωτηθέντων επεσήμανε ότι έχει μειώσει τα έξοδα για ένδυση και υπόδηση, αλλά και θέρμανση, ενώ το 51% έχει βάλει φρένο στις εξόδους για διασκέδαση.

Εκοψαν τη διασκέδαση

Μάλιστα, περισσότεροι από 2 στους 10 Ελληνες τόνισαν ότι έχουν κόψει τελείως τη διασκέδαση εκτός σπιτιού, ενώ το 18% πλέον δεν ψωνίζει ρούχα και παπούτσια.

Προσφορές

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, πέρα από την οικονομία σε ρεύμα και καύσιμα και την αγορά των απολύτως απαραίτητων, ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό των καταναλωτών είναι η αναζήτηση προσφορών, δραστηριότητα που ενέτειναν από τον Ιανουάριο του 2022. Το 72% του δείγματος σημείωσε ότι έκανε ήδη οικονομία σε ρεύμα, πετρέλαιο και βενζίνη, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11 μονάδες από την καινούργια χρονιά.

Επανεξέταση

Αντίστοιχα, το 68% βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης των αναγκών του, το 66% δηλώνει ότι αγοράζει μόνο ό,τι του είναι χρήσιμο, το 64% εξετάζει όλες τις εναλλακτικές και το 61% επιδίδεται στην αναζήτηση προσφορών και εκπτώσεων, ακολουθώντας αυξητική πορεία από τον Ιανουάριο του 2022.

Σχετικά με τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους Ελληνες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 3 στους 4 υπογραμμίζουν ότι ανησυχούν περισσότερο για την ακρίβεια παρά για τον πόλεμο, την πανδημία και την ενδοοικογενειακή βία.

hlektragr

Recent Posts

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

47 λεπτά ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος στην είσοδο Λουτρακίου»

Αυτοψία στο έργο «Βελτίωση-Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Νο1 Λουτρακίου-Περαχώρας (Ισόπεδοι Κόμβοι-Συμβολές Οδών), πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ…

55 λεπτά ago

Εορτασμός 203ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι 

Ο Δήμος Τρίπολης, η Τοπική Κοινότητα Χρυσοβιτσίου και ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, έχουν την τιμή να…

1 ώρα ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

2 ώρες ago

Προσλήψεις 20 ατόμων στο Δήμο Κορινθίων

Ο Δήμος Κορινθίων ανακοινώνει την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού είκοσι (20) ατόμων για απασχόληση έως πέντε…

2 ώρες ago

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

2 ώρες ago