ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ενισχύσεις και η φοροδιαφυγή

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ενισχύσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους κοινωνικά ευάλωτους ως αντιστάθμισμα μέρους των επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί. Κι αυτό σε συνδυασμό με το πακέτο επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που και αυτό θα είναι σημαντικά αυξημένο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές αντοχές για τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης, αλλά όλοι μιλούν για στοχευμένα μέτρα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας. Η οικονομία έχει ένα βασικό προβληματικό στοιχείο στην κατανομή των φόρων, που είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή, η οποία κατευθύνει φόρους στους συνεπείς φορολογουμένους που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός πλαισίου ενισχύσεων, σε αντίθεση με διάφορους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Δεν είναι τυχαίο που η πλειονότητα των φορολογουμένων δηλώνει συνολικά εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ ετησίως, όταν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως καταθέσεις, ακίνητα κ.λπ., είναι εντελώς διαφορετικά και ο τρόπος ζωής τους προϋποθέτει πολύ πιο υψηλά εισοδήματα.

Η φοροδιαφυγή είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να μειωθούν οι φόροι, όπως σε άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλοπή ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη και από την αντίστοιχη της Ρουμανίας.

Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής με εργόσημο και αυστηρότερους ελέγχους, ώστε και η φορολογία να μειωθεί, αλλά και οι ενισχύσεις να δοθούν σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε όσους δηλώνουν λιγότερα από αυτά που δικαιολογεί ο τρόπος ζωής τους και δεν ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτους.

hlektragr

Recent Posts

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

1 ώρα ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

2 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

2 ώρες ago

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Eisenhower

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”. Το…

3 ώρες ago

Κυριακή των Βαΐων: Ανοιχτά καταστήματα – Σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο

Ανοικτά θα είναι τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου για…

3 ώρες ago

Δήμος Σικυωνίων: Stymphalia Lake Run 2024

Ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και Αθλητικός Σύλλογος Σίσυφος, σε συνεργασία…

3 ώρες ago