ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεχώς νέες εξαγορές στις ασφαλιστικές

Επί ξυρού ακμής κινείται ο ασφαλιστικός κλάδος στη χώρα στο λυκαυγές του 2022. Παρατηρείται ραγδαία συγκέντρωση της αγοράς, αφού πλέον το 85% του συνόλου των ασφαλίστρων επιμερίζεται σε 7 εταιρίες.

Την ίδια ώρα που βαίνει μειούμενος ο αριθμός των νέων ασφαλιστών ανεβαίνει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης της χώρας με την ανάπτυξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Η συγκέντρωση της αγοράς σε μεγαλύτερους ομίλους, κυρίως λόγω των αυστηρών κριτηρίων φερεγγυότητας, και το ανάχωμα της παραγωγής νέων ασφαλίστρων, εξαιτίας της ακρίβειας, αποτελούν τις κύριες αιτίες αναδιαμόρφωσης του τοπίου στον κλάδο.

Την ίδια στιγμή η απομείωση του αριθμού των νέων ασφαλιστών προβληματίζει την αγορά, η οποία ρίχνει στο τραπέζι νέα ελκυστικά ασφαλιστικά προϊόντα που απηχούν τις ανάγκες των εταιριών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Cyber Insurance, δηλαδή την ασφάλιση κατά κινδύνων χάκερ.

Προσώρας η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση της κατοικίας κατά κινδύνων φυσικών καταστροφών παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Αυτοί που ξέρουν υποστηρίζουν ότι ίσως να γίνει μόνο για ορισμένες περιοχές, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση αποτελεί ημίμετρο.

Εξαγορές

Με βάση το γεγονός ότι το μπαράζ των εξαγορών αποτελεί μονόδρομο για τον κλάδο, λέγεται έντονα ότι στο… μικροσκόπιο της Interamerican για εξαγορά βρίσκεται η Υδρόγειος Ασφαλιστική, ενώ ακούγεται ότι δεν θα αργήσει η εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Groupama από έτερη ασφαλιστική εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Επίσης, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι την ίδια οδό αναμένεται να ακολουθήσει και η Eurolife, αφού η Allianz ακούγεται ότι έχει ρίξει τα δίχτυα της σε αρκετές πλευρές. Γνώστες του χώρου υποστηρίζουν ότι η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Πάντως, για τις φήμες ότι η Groupama οδεύει προς εξαγορά, ο CEO της εταιρίας, κ. Χρήστος Κάτσιος, επισήμανε προς τους συνεργάτες της εταιρίας του -όπως όφειλε- ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δήλωση όμως -όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς- που αντανακλά περισσότερο την επιβολή ηρεμίας στο δίκτυό του παρά την ουσία του θέματος.

Οπως προαναφέρθηκε, το μεγάλο κομμάτι της ασφαλιστικής παραγωγής στην Ελλάδα ανήκει σε 7 εταιρίες, με πρώτη τη τάξει ασφαλιστική την NN, που μετά την απορρόφηση της ΜΕΤLIFE η παραγωγή της θα πλησιάζει τα 830 εκατ. ευρώ. Προκαλεί αίσθηση εδώ το δεδομένο ότι όλη η παραγωγή της είναι από τον κλάδο ζωής. Δεύτερη σε παραγωγή ασφαλίστρων ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική, με 690 εκατ. ευρώ με κλάδους και στη ζωή και τις γενικές. Ως γνωστόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Competition) φέρεται (η απόφαση δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) να άναψε το «πράσινο φως» για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital που επικυριαρχεί στον τον τομέα της Υγείας μέσω της Hellenic Healthcare, θέσφατο που θα ενδυναμώσει την παρουσία της στον κλάδο Υγείας.

Ως γνωστόν, την αντίθεσή του εδώ εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρίας. Οπως επισημαίνουν: «Θέλουμε να τονίσουμε, στους όποιους μετόχους μάς διοικούν την τρέχουσα περίοδο, ότι η “στασιμότητα” είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο μιας επιχείρησης, ειδικότερα τη στιγμή που στον ασφαλιστικό κλάδο υπάρχει τεράστια κινητικότητα με συγχωνεύσεις και εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών. Η εταιρία μας πλήττεται, βρισκόμενη συνεχώς σε μια προτεινόμενη διαδικασία πώλησης, και το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει η Διοίκηση είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στο εσωτερικό της περιβάλλον.

Εχει χαθεί κάθε επικοινωνία της Διοίκησης με το προσωπικό, “έτρεξε” -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μια εθελουσία χωρίς να υπάρχει συγκροτημένο πλάνο για την επόμενη ημέρα. Θα μείνουν κερδοφόρα κομμάτια της εταιρίας χωρίς προσωπικό, φεύγουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι ICAP προς τον ανταγωνισμό και η Διοίκηση της εταιρίας προσλαμβάνει χωρίς σχέδιο, χωρίς πλάνο, χωρίς διορθώσεις στο οργανόγραμμα και χωρίς πλάνο διαρθρωτικών αλλαγών και ανανέωσης, με μοναδικό γνώμονα καιροσκοπικές και κοντόφθαλμες πρακτικές».

ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ για τα Επαγγελματικά Ταμεία

Με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται ο νεοπαγής θεσμός των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ελλάδα, ο λεγόμενος και ως δεύτερος πυλώνας ασφάλισης στη χώρα. Τούτο πιστοποιήθηκε σε πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), όπως τόνισε ο δρ Χρήστος Π. Νούνης (φωτό), ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ & του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ), παρά την υστέρηση της ανάπτυξης του θεσμού, με τη χώρα να είναι «ουραγός» στην Ευρώπη, λόγω πλήθους αιτιών, ο αριθμός των ΤΕΑ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Οπως είπε: «Το σημερινό ενδιαφέρον από πλευράς εργοδοτών και εργαζομένων για την ίδρυση ΤΕΑ είναι περισσότερο έντονο από ποτέ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας μετά την καθιέρωσή του και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ, ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης, παρά τη συστηματική ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει μεγάλα περιθώρια εξάπλωσης, καθώς παραμένει πολύ λιγότερο διαδεδομένoς απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Tην περίοδο 2004-2021 ο αριθμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) εξαπλασιάστηκε, αλλά παραμένει χαμηλή η διείσδυση και μικρό το μέγεθός τους στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ενεργητικό των ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης αντιστοιχεί σε μόλις 0,1% του ΑΕΠ, καταγράφοντας υστέρηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συστηματική άνοδος του ενεργητικού που αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πολύ μικρή ροή που μπαίνει στο ενεργητικό των Ταμείων, σε σχέση με το ΑΕΠ και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η επαγγελματική ασφάλιση μπορεί να παίξει ρόλο αναπτυξιακού μοχλού στην ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα να ενισχύσει την αποταμιευτική συνείδηση των νοικοκυριών, να βελτιώσει τα κίνητρα για εργασία και να συμβάλει στην καλύτερη διασπορά του ευρύτερου ασφαλιστικού κινδύνου. Οπως εκτιμάται από τη μελέτη, η ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσα από την επαγγελματική ασφάλιση θα οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικής υποδομής της οικονομίας, σε αύξηση της παραγωγικότητας και του ΑΕΠ. Ενδεικτικά, υπό προϋποθέσεις δημιουργείται προοπτική για νέα κεφαλαιακά αποθέματα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ μακροχρόνια, σε πραγματικούς σημερινούς όρους. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ μπορεί να είναι υψηλότερο κατά μέσο όρο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως σε βάθος 40ετίας, σε πραγματικούς σημερινούς όρους.

 

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

14 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

15 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

16 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

17 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

17 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

17 ώρες ago