ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 20% – Μεγάλη πτώση για το ρούβλι

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα (28/2) ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% (από το 9,5%), προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για την οικονομία που προκαλούν η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος και η αύξηση του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσαν επίσης πως θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σειρά μέτρων χθες (Κυριακή 27/2) για να στηρίξει την εσωτερική αγορά, καθώς πασχίζει να περιορίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρώτη πτώση για το ρούβλι ενόψει της εφαρμογής των κυρώσεων – Καθυστερεί το άνοιγμα των αγορών

Πτώση μεγέθους περίπου 30% σημείωσε το ρούβλι με την αλλαγή της ημέρας (Κυριακή προς Δευτέρα), καθώς από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στις 11:20 πμ της Δευτέρας, ένα ρωσικό ρούβλι ανταλασσόταν για 0,0085 ευρώ (δηλαδή, λιγότερο από 1 λεπτό του ευρώ).

Πάντως, φοβούμενη την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος, η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει δώσει παράταση για το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας. Το ρωσικό χρηματιστήριο θα ανοίξει στις 2 μμ ώρα Ελλάδος (3 μμ ώρα Ρωσίας).

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Όπως έγραψε στο Τουίτερ ο διευθυντής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, «το ρούβλι, που βρισκόταν ήδη σε ιστορικό χαμηλό, έχει πέσει κατά σχεδόν 30% μέχρι στιγμής. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καθυστερεί το άνοιγμα των αγορών, ενόψει ενός μεγαλύτερου κραχ. Βρισκόμαστε σε απάτητα εδάφη», έγραψε ο Μαξ Σέντον.

ΕΚΤ: Προς χρεοκοπία οι θυγατρικές της ρωσικής τράπεζας Sberbank στην Ευρώπη

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε ότι η Sberbank Europe, θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank και δύο άλλες θυγατρικές της «χρεοκοπούν ή είναι πιθανόν να χρεοκοπήσουν», κάτι που είναι απότοκο των τελευταίων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι αυτό «οφείλεται στην επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς τους», ενώ η αυστριακή εποπτική Αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα ανέφερε ότι επέβαλε αναστολή λειτουργίας στη Sberbank Europe, η οποία έχει την έδρα της στη χώρα

Η Deutsche Boerse, η οποία είναι η διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου μετοχών, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές μίας σειράς μετοχών ρωσικών εταιρειών με άμεση ισχύ. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η VTB Bank, η Sberban, η Lukoil και η Aeroflot.

Οι δύο αυτές εξελίξεις εντάσσονται μεταξύ των αντιδράσεων του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα στις κυρώσεις και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί ως αντίποινα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το σαββατοκύριακο, τράπεζες και οι δικηγόροι τους προσπαθούσαν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις από το νέο κύμα κυρώσεων και την εξαίρεση μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το βασικό παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift στη λειτουργία τους.

Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών έκαναν βουτιά, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 4,3%, πολύ περισσότερο από την πτώση του γενικού δείκτη Stoxx 600 κατά 1,9%.

Οι τράπεζες με σημαντική δραστηριότητα στη Ρωσία ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο. Η μετοχή της αυστριακής Raiffeisen Bank International μειώθηκε 18%, ενώ οι μετοχές της Societe Generale και της UniCredit υποχώρησαν 6,9% και 8%, αντίστοιχα.

Η μετοχή της γερμανικής Deutshe Bank, η οποία άνοιξε νέα κεντρικά γραφεία στο Μόσχα τον Δεκέμβριο, κατέγραφε απώλειες 7%.

«Στηρίζουμε τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της και θα εφαρμόσουμε με συνέπεια τις κυρώσεις», ανέφερε η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ επεκτάθηκε στις θυγατρικές της Sberbank, η οποία ελέγχεται πλειοψηφικά από τη Ρωσία, στην Κροατία και τη Σλοβενία.

Σε ανακοίνωσή της, η Sberbank ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αρκετές από τις θυγατρικές της είδαν «σημαντική εκροή καταθέσεων των πελατών τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» και ότι είναι σε στενή επαφή με τις εποπτικές Αρχές.

 

hlektragr

Recent Posts

Γαλάζιες σημαίες: Πρωτιά για την Κορινθία – 15 γαλάζιες σημαίες σε παραλίες του νομού

  Το διεθνές βραβείο ποιότητας της Γαλάζιας Σημαίας για τη φετινή χρονιά κέρδισαν 625 Ελληνικές…

18 λεπτά ago

To 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου συμμετέχει στο Bravo Schools 2024

  To 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου συμμετέχει στο Bravo Schools 2024 τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για…

19 λεπτά ago

Κορινθία: Συλλήψεις για κατοχή ηρωίνης και κοκαΐνης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο άτομα για ναρκωτικά Συνελήφθησαν, χθες (25.5.2024) το βράδυ, σε τοπική…

24 λεπτά ago

Taste of Loutraki: Ανοιχτή εκδήλωση γαστρονομίας για το κοινό στην παραλία Λουτρακίου

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, 19:00 Πλατεία Κρήνης, παραλία Λουτρακίου Στο πλαίσιο του Γαστρονομικού Φεστιβάλ ο…

26 λεπτά ago

Special Olympics «Λουτράκι 2024» | Δημήτρης Πτωχός: «Μήνυμα Ισότητας και Συμπερίληψης»

«Τα παιδιά μας με νοητική αναπηρία, αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας και έτσι πρέπει…

35 λεπτά ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών Από…

37 λεπτά ago