Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από φέτος

Ολες οι σημαντικές θετικές εξελίξεις της τελευταίας διετίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών τέθηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Η μεγάλη συμμετοχή, αλλά και οι σημαντικές παρεμβάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής και της οικονομίας σφράγισαν την επιτυχία του Συνεδρίου, αποκαλύπτοντας και σημαντικές εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση στη φορολογία.

Την τελευταία 2ετία

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις της τελευταίας διετίας στα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως η στήριξη των εκμισθωτών με 800 εκατ. ευρώ, αφορολόγητα, λόγω των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων, και η απαλλαγή του φόρου γονικών παροχών και δωρεών μέχρι 800 χιλιάδες ευρώ. Είχε προηγηθεί η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, η τριετής αναστολή του φόρου υπεραξίας, η τριετής αναστολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή και η απαλλαγή από αναδρομικά δημοτικά τέλη για τα αδήλωτα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα εμβαδά. Με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες να ασκούν υπέρμετρες πιέσεις, ο κ. Παραδιάς αναφέρθηκε και στα κυριότερα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ προς τα αρμόδια υπουργεία.

Στο τραπέζι

Τα κυριότερα αιτήματα προς το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν την πλήρη και οριστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ με οποιαδήποτε μορφή. Την επιστροφή του 40% και των υλικών ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και όχι μόνο των σχετικών εργασιών. Την έκπτωση ασφαλίστρων κτιρίων από το αφορολόγητο εισόδημα, την αύξηση μειωτικών συντελεστών παλαιότητας κτισμάτων και μερική ρύθμιση της παλαιότητας σε περίπτωση μερικής τακτοποίησης μικρών εμβαδών κτισμάτων και την επαναξιολόγηση συντελεστών εμπορικότητας επαγγελματικών ακινήτων.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επανέλαβε τα κυριότερα αιτήματα, που περιλαμβάνουν την αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, την παραγραφή οφειλών δημοτικών τελών στην 5ετία, τη θέσπιση ανώτατου ορίου προστίμων στο 50% της οφειλής, την κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ και τη μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας ΚΕΔΕ για δηλώσεις ιδιοκτητών.

Τέλος, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ιδιοκτήτες ζητούν ανάμεσα σε άλλα την εξομοίωση των ποσοστών επιδότησης των ενοικιαζόμενων κατοικιών στο «Εξοικονομώ», την κατάργηση των βεβαιώσεων Δασαρχείων περί ανυπαρξίας δικαιωμάτων του Δημοσίου και τη λήψη μέτρων για τη διάσωση των διατηρητέων κτιρίων της χώρας μας που καταρρέουν. Σε αυτό το πλέγμα αιτημάτων έχει προστεθεί και η αρνητική θέση της ΠΟΜΙΔΑ στην επιλεκτική ασφάλιση των νέων κτιρίων σε επικίνδυνες περιοχές.

Παρεμβάσεις

Νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες από το 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός αποκάλυψε ότι οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα εβδομάδων. Ο ίδιος εξήγησε ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ταυτόχρονα προχωράει με συντονισμένες πρωτοβουλίες στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι ο νόμος 4685/2020 για τους δασικούς χάρτες «αντιμετώπισε με δίκαιο τρόπο πολυετείς εκκρεμότητες σε σχέση με γεωτεμάχια που κατά παράβαση κάθε κανόνα της λογικής θεωρούνταν δασικά, αν και η Πολιτεία επισήμως τους είχε αναγνωρίσει προηγουμένως διαφορετικό χαρακτήρα».

Πέτσας

Από το υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί διάταξη για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ στα συμβόλαια, ενώ θετικός δήλωσε και ως προς το αίτημα για μονιμοποίηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για δηλώσεις ιδιοκτητών.

Σκυλακάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτίμησε ότι η πορεία της αγοράς ακινήτων τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ καλή, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις, ενώ επεσήμανε ότι καλύτερη θα είναι και η πορεία της φορολογίας.

Παπανάτσιου

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, υποστήριξε ότι προέχει η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μικρές και μεσαίες περιουσίες, και η προοδευτική μεταστροφή του σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να γίνει πιο δίκαιη η φορολόγηση.

Αρβανιτίδης

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης ζήτησε τροποποίηση των κριτηρίων υπαγωγής στο «Εξοικονομώ», αναθεώρηση των προϋπολογισμών ώστε να ανταποκρίνονται στην αύξηση του κόστους των υλικών, απλοποίηση των διαδικασιών και καλύτερη συνεργασία των τραπεζών.

Πιτσιλής

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε ότι η πλατφόρμα myproperty έχει δεχθεί 105.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο υπεβλήθησαν πάνω από 20.000 δηλώσεις. Μέσα στη χρονιά, όπως είπε, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί και η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.

hlektragr

Recent Posts

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

23 λεπτά ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα…

2 ώρες ago

Κόρινθος: Τα οινοποιεία της Πελοποννήσου αφήνουν ξανά «Ανοιχτές Πόρτες»

  Το Σάββατο 18 Μαΐου και την Κυριακή 19 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις…

2 ώρες ago

Σαν σήμερα 18 Μαΐου

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει…

3 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2024 είναι των Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι…

3 ώρες ago

Εορτασμός 203ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι 

Ο Δήμος Τρίπολης, η Τοπική Κοινότητα Χρυσοβιτσίου και ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, έχουν την τιμή να…

4 ώρες ago