Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Νωρίτερα η υποβολή τους – Τι αλλάζει σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Αλλαγές αναμένονται το 2022 για τον φόρο εισοδήματος αλλά και τον ΕΝΦΙΑ – Έρχονται περισσότερες δόσεις.

Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με τις πρώτες πληροφορίες ν’ αναφέρουν ότι η υποβολή τους θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Την τελευταία ημέρα του 2021 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν αποκλείεται να ανοίξει η βεντάλια των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία εξετάζεται να αυξηθούν σε 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις.

Περισσότερες δόσεις δίνουν ανάσα ρευστότητας στους φορολογουμένους οι οποίοι διευκολύνονται στην εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Σημειώνεται ότι σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει την πόρτα» 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Ωστόσο, φέτος επανήλθε για τους φορολογουμένους η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021.

Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

7 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

8 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

8 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

8 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

8 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

8 ώρες ago