ΝΕΑ

Σύνταξη: Δόθηκε το «σήμα» για πληρωμές αναδρομικών

Σύνταξη: Παράθυρο για πληρωμές αναδρομικών σε συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που διεκδικούν επιστροφές από αντισυνταγματικές μειώσεις συντάξεων, ανοίγει η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα που ήταν πριν τις περικοπές που έγιναν από το 2012 και μετά!

Από τις 4 συνολικά περικοπές που θα πρέπει να ακυρωθούν και να επιστραφούν αναδρομικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ στους δικαστές, οι 2 αφορούν όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αποκατάσταση

Η εφαρμογή της απόφασης από την κυβέρνηση προϋποθέτει αφενός την πληρωμή αναδρομικών για τις ακυρωθείσες μειώσεις στις συντάξεις των δικαστών και αφετέρου την αύξηση των συντάξεών τους στο 80% των εν ενεργεία αποδοχών τους, τόσο για όσους βγήκαν ήδη στη σύνταξη όσο και για όσους θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

Η απόφαση κρύβει όμως και μια «βόμβα», καθώς για τις συντάξεις των δικαστών ακυρώνονται ο επανυπολογισμός και η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου διότι ενσωματώνει τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές! Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι αν βγουν εκτός επανυπολογισμού οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί ότι πρέπει να διατηρηθούν ο επανυπολογισμός και η προσωπική διαφορά στις συντάξεις των υπόλοιπων συνταξιούχων.

Τα ποσά για την σύνταξη

Τα αναδρομικά για τις συντάξεις των δικαστών ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ο συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός (πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), κατόπιν αγωγής του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές, δικαιώνεται με αναδρομικά ύψους 35.522 ευρώ.

Με την απόφαση 1330/2023 του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει ο δρόμος για να αποκατασταθούν μόνιμα οι συντάξεις των δικαστών, επανερχόμενες στα επίπεδα που ήταν πριν από το 2012, αλλά ανοίγει παράθυρο και για τα αναδρομικά που είναι σε εκκρεμότητα για τους υπόλοιπους συνταξιούχους και τα οποία λόγω υψηλού κόστους θα μπορούσαν να πληρωθούν σε 3 ή 4 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι 400.000 συνταξιούχοι περιμένουν τα αναδρομικά 11 μηνών για επικουρικές και Δώρα με αγωγές, ενώ άλλοι 350.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου περιμένουν αναδρομικά 23 μηνών από την ΕΑΣ.

Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα και σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» υπήρξαν 3 διαφωνίες σε επιμέρους όμως θέματα, όχι σε θέματα ουσίας. Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εφαρμόσει τις προγενέστερες αποφάσεις του Μισθοδικείου (1-4/2018 και255/2021) με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές για τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών οι εξής περικοπές:

1 Η μείωση από την κράτηση ΕΑΣ με ποσοστά 3% ως 14% για κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ.

2 Η μείωση του Νόμου 4093/2012 με ποσοστά 5% ως 20% για άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) πάνω από τα 1.000 ευρώ.

3 Η μείωση του Νόμου 4024/2011 με ποσοστό 20% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ.

4 Η μείωση (πλαφόν) σύνταξης πάνω από 2.000 ευρώ (για μια) και πάνω από 3.000 ευρώ (για περισσότερες) που επιβλήθηκε για τη διετία 2017 και 2018 με το άρθρο 13 του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι 4 παραπάνω μειώσεις θα επιστραφούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» από δικαστική πηγή, σε όσους έκαναν προσφυγές, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συνταξιούχοι δικαστές που δεν προσέφυγαν μπορούν να το κάνουν και μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διεκδικώντας για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Οι 2 από τις 4 περικοπές αφορούν και τους υπόλοιπους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν αναδρομικά, για πολύ λιγότερα όμως ποσά σε σχέση με τους δικαστικούς.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση νομοθετήσει υπέρ των δικαστών, τίθεται αναπόφευκτα θέμα ίσης μεταχείρισης για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, τουλάχιστον ως προς τις «κοινές περικοπές».

Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχολιάζοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών, ανέφεραν ότι «η τήρηση του Προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» και ισχυρίστηκαν ότι «αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή», χωρίς κάποια δυνατότητα γενίκευσης».

 

hlektragr

Recent Posts

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

16 λεπτά ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

51 λεπτά ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

52 λεπτά ago

Φωτιά ξέσπασε σε φορτηγάκι εν κινήσει στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε όχημα εν κινήσει στο 97ο χλμ της εθνικής…

56 λεπτά ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η δράση «Together in Sport – Phase II» στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Κόρινθο

Παιδικά και νεανικά χαμόγελα πλημμύρισαν την Πέμπτη 9 Μαΐου τον υπαίθριο χώρο της Δομής Προσωρινής…

2 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

2 ώρες ago