ΝΕΑ

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Ανάπτυξη και το 2024 με αυξήσεις μισθών!

Επανεκκίνηση σε πολλαπλά επίπεδα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ξεκίνημα της εβδομάδας. Και αυτό γιατί από σήμερα εκδηλώνεται σειρά πρωτοβουλιών εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Πρώτον, μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημάνει «συστράτευση» στελεχών και υπουργών, καθώς την Κυριακή οι πολίτες πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν περιφερειάρχες και δημάρχους. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη στην Κόρινθο για την υποστήριξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, και στη συνέχεια θα μεταβεί στον Βύρωνα, μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στη Δυτική Μακεδονία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του υποψήφιου περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο στήριξης τόσο του υποψήφιου δημάρχου, Κώστα Ζέρβα, όσο και του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό έργο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024, που προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη και αύξηση εισοδημάτων μέσω μέτρων και παρεμβάσεων. Θα είναι επί της ουσίας ο πρώτος Προϋπολογισμός μετά από αρκετά χρόνια που θα σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και σχεδιάστηκε με στόχο να διασφαλιστεί η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Τρίτον, η ψήφιση νομοσχεδίων όπως είναι αυτό της αναμόρφωσης της διοίκησης των ΟΤΑ, αλλά και το κλείσιμο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και το πέρασμα των αρμοδιοτήτων τους στους δήμους.

Οσον αφορά στον Προϋπολογισμό, η βασική πρόβλεψη θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, ενώ για φέτος, δηλαδή το 2023, φαίνεται -παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των φυσικών καταστροφών- αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,7%.

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται σημαντικές ενέσεις ρευστότητας σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα στο προσχέδιο προβλέπονται:

* Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους: Μετά από 14 χρόνια, 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήσεις που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 6,5% έως 10,5% στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα θέσης ευθύνης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις λόγω της αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων.

* Αυξήσεις στους συνταξιούχους: Περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις τουλάχιστον 3% στις μηνιαίες αποδοχές τους.

* Αύξηση ειδικών επιδομάτων: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού, από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα.

 

 

 

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

3 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

4 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

5 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

6 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

6 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

7 ώρες ago