ΝΕΑ

Αυτό είναι το «κλειδί» της φετινής αντιπυρικής περιόδου [γράφημα]

«Την εντοπίζουμε, την αξιολογούμε, την προσβάλλουμε μαζικά» είναι το τρίπτυχο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Πρόληψη, έγκαιρη ειδοποίηση, άμεση και μαζική κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η τακτική πυρόσβεσης, προκειμένου να μην αφήνεται περιθώριο για την εκδήλωση ταυτόχρονων μεγάλων πυρκαγιών, που προκαλούν διασπορά των δυνάμεων και επικίνδυνη εξάπλωσή τους.

Από την πρώτη ειδοποίηση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, σε πραγματικό χρόνο, θα εξετάζουν ανάγλυφο περιοχής, καύσιμη ύλη, ένταση και φορά ανέμων, απόσταση από κατοικημένες περιοχές και θα κινητοποιούν το σύνολο των δυνάμεων για άμεση προσβολή και γρήγορη κατάσβεση.
Η διασπορά των εναέριων μέσων και η σωστή κατανομή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι το στοιχείο που θα λειτουργήσει κομβικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στο μεταξύ, οι φωτιές αυξάνονται και ο «Κλέων» μεγαλώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Την εβδομάδα που πέρασε, ο «Κλέων» είχε… άπνοια, από αύριο όμως οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με ισχυρούς βόρειους ανέμους, επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ζητώντας την προσοχή προσωπικού αλλά και πολιτών. Για αυτόν τον λόγο στον αντιπυρικό σχεδιασμό προβλέπονται μικτές περιπολίες σε δάση, απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιαστικά δάση με κατηγορία κινδύνου 3 και τακτικότερες πτήσεις-περιπολίες των ευέλικτων αεροσκαφών Air Tractor στις κρίσιμες περιοχές.

Στοίχημα 

Η ενίσχυση του εθνικού εναέριου στόλου πυρόσβεσης είναι το στοίχημα των επόμενων χρόνων. Ο πρωθυπουργός, ΚυριάκοςΜητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ένα μέρος των σημαντικών επενδύσεων με αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,97 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, σταδιακά, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο προβλέπεται η προμήθεια καινούργιων αεροσκαφών και ελικοπτέρων για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης είναι 89 πτητικά μέσα. Από αυτά τα 49 είναι αεροσκάφη (32 εθνικά-17 μισθωμένα) και 40 ελικόπτερα (8 εθνικά-32 μισθωμένα). Αυτό που έχει σημασία είναι η διασπορά τους σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας της κατανομής αλλά και ανακατανομής τους όταν αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα και, κυρίως, η ένταση των ανέμων και οι θερμοκρασίες.

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,97 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση 466 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 713 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 794 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συγκεκριμένο έργο, όπως είπε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά αμφίβιων αεροσκαφών ελαφρού τύπου και αεροσκαφών Canadair, όπως και την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκατ. ευρώ.

hlektragr

Recent Posts

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

2 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα κατά τη διεξαγωγή του 6ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, κατά…

2 ώρες ago

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στην Αρκαδία

Συνελήφθησαν, σήμερα (18.5.2024) το μεσημέρι στην Αρκαδία δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 45 και 46 ετών,…

2 ώρες ago

Στην 11η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Παρουσία του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξε τις πύλες της η 11η Ανθοκομική Έκθεση στην Καλαμάτα,…

2 ώρες ago

Σαν σήμερα 19 Μαΐου

1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και…

2 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2024 είναι των Μυροφόρων, του Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος, των Αγίων Θεογνώστου…

2 ώρες ago