ΝΕΑ

Κιβωτός του Κόσμου-Πάτερ Αντώνιος: Ο εισαγγελέας αποφασίζει για τα οικονομικά κακουργήματα

Στα χέρια του εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη επιστρέφει η δικογραφία για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», καθώς πριν από λίγες ημέρες ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή έδωσαν έγγραφες εξηγήσεις στην Οικονομική Αστυνομία για τρία κακουργήματα. Πλέον, η τελική κρίση για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση και το αν θα καταστούν, τελικά, κατηγορούμενοι ανήκει στον εισαγγελέα.

 

Το προηγούμενο διάστημα ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός είχε κρίνει ως υπόπτους τον επικεφαλής της οργάνωσης και τη σύζυγό του ζητώντας να ελεγχθούν για απιστία εις βάρος της οργάνωσης, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αναθέτοντας τη λήψη εξηγήσεων στην Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο… μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν οι αναιτιολόγητες δαπάνες ύψους περίπου 190.000 ευρώ, ποσό που αφορά στην αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή, στην ανακαίνισή του και την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο συμβόλαιο το ζευγάρι φέρεται να έδωσε τα χρήματα σε μετρητά.

Το αδίκημα της υπεξαίρεσης αφορά σε ποσό που ανέρχεται στις 467.000 ευρώ και περιλαμβάνει τόσο τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οργάνωσης που χρησιμοποιούσε ο πατήρ Αντώνιος όσο και τα κοσμήματα και τις χρυσές λίρες που εντοπίστηκαν σε θυρίδες.

Κιβωτός του Κόσμου: Τι υποστήριξε ο Πατήρ Αντώνιος

Ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να αρνήθηκε πλήρως τις κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, για τις οποίες κλήθηκε να δώσει τη δική του εκδοχή. Σχετικά με το αδίκημα της απιστίας που συνίσταται σε αναιτιολόγητες δαπάνες για το ακίνητο στην Ηπειρο, ο ιερέας φέρεται να σημειώνει στις έγγραφες εξηγήσεις του πως «η αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου έγινε το 2016 έπειτα από πώληση μιας ημιτελούς οικίας στη Λούτσα το 2010 και η βελτιστοποίηση έγινε από την “Κιβωτό”, αφού το ακίνητο θα παραχωρούνταν στην οργάνωση για τις ανάγκες των παιδιών στην Ηπειρο. Το χρησιδάνειο έγινε το 2017. Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν κατοικήθηκε ποτέ από εμένα, αλλά, αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιήθηκε από την “Κιβωτό” μέχρι και σήμερα».

Για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, που αφορά χρήματα, κοσμήματα και χρυσές λίρες συνολικής αξίας 467.000 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οργάνωσης που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι, στο υπόμνημα των έγγραφων εξηγήσεων φέρεται να διευκρινίζεται πως «τα χρήματα που παραδόθηκαν βρέθηκαν στη δομή της “Κιβωτού” και όχι σε διαμέρισμα, και μάλιστα παραδόθηκαν από την ίδια την πρεσβυτέρα. Πρόκειται για χρήματα που ήταν καταγεγραμμένα στο λογιστήριο της “Κιβωτού” και μόλις ήρθε η Οικονομική Αστυνομία, δεν είχε αναλάβει ακόμα η προσωρινή διοίκηση, για να παραδοθεί το ποσό σε αυτούς. Μάλιστα, υπήρχε προκαθορισμένο ραντεβού στην τράπεζα για να κατατεθούν μέσα στον λογαριασμό της οργάνωσης. Το κτίριο είναι αχανές και θα ήταν αδύνατο να εντοπίσουν οι Αρχές το ποσό αυτό, εάν η πρεσβυτέρα δεν είχε πρόθεση να τα παραδώσει».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπό διερεύνηση κατηγορίες και τα ποσά για τα οποία κλήθηκαν, τελικά, για εξηγήσεις οι δύο ύποπτοι διαφέρουν αρκετά από το πρώτο σοκαριστικό πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, που έχει κληθεί να διερευνήσει τα πάντα γύρω από τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου».

Το επίμαχο πόρισμα ήταν «καταπέλτης» για τους υπευθύνους της οργάνωσης, αφού από την έρευνα των ελεγκτών είχαν δαπάνες που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ με ενδείξεις «αόρατων» προμηθειών, αγορών, κατασκευών και εργασιών.

Κιβωτός του Κόσμου: Απαλλάχθηκε για τις καταγγελίες του 19χρονου ο Πατήρ Αντώνιος

Στο μεταξύ, βγήκε… νικητής από την πρώτη «μάχη» με τη Δικαιοσύνη ο ιδρυτής της «Κιβωτού», που την περασμένη εβδομάδα απολογήθηκε για τα αδικήματα της κακουργηματικής κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροήν. Στον πατέρα Αντώνιο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα μία φορά τον μήνα, ενώ του επιβλήθηκε η καταβολή εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.

Το προηγούμενο διάστημα η 22η τακτική ανακρίτρια εξέτασε περίπου 20 πρόσωπα, που προτάθηκαν από τον κατηγορούμενο ως μάρτυρες υπεράσπισής του, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, φιλοξενούμενοι της δομής, που φέρονται να κατέθεσαν ότι ο 19χρονος τούς προσέγγισε για να τους πείσει να καταγγείλουν τον παπά χωρίς να τους έχει κάνει τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιερέας, μέσω των συνηγόρων του, φέρεται να προσκόμισε βίντεο, που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει ότι την ημέρα που έκανε καταγγελία ο 19χρονος ότι τον θώπευσε ο ιερέας, ο πατήρ Αντώνιος βρισκόταν αλλού. Οταν ερωτήθηκε από την ανακρίτρια σχετικά με τον λόγο που θα είχε ο 19χρονος να στήσει σκευωρία εις βάρος του, ο ιερέας φέρεται να ισχυρίστηκε πως «ο 19χρονος είχε έντονη παραβατική συμπεριφορά». Μάλιστα, ο κατηγορούμενος παπάς φέρεται να επικαλέστηκε και φωτογραφικό υλικό με το οποίο ισχυρίζεται ότι μετά την καταγγελία ο 19χρονος έκανε πολυτελή ζωή, γεγονός που κατά τον ίδιο αποτελεί ένδειξη ότι ενδεχομένως χρηματίστηκε.

«Προφανής σκοπιμότητα»

«Προς αμαύρωση της ανεπίληπτης προσπάθειας πολλών ανθρώπων επί σειρά δεκαετιών, υποβλήθηκαν, εν αιθρία, όλως αβάσιμες, ανεπέρειστες, βρίθουσες προκλητικών ψευδών καταγγελίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και κατά τρόπο που η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης. Η σκοπιμότητα προφανής», φέρεται να λέει στο απολογητικό του υπόμνημα ο ιερέας και συμπληρώνει πως «κατά τον τρόπο που υποβλήθηκαν οι εν λόγω καταγγελίες (αντιγράφοντας εκάστη εξ αυτών δήθεν όμοιο τρόπο δράσης των καταγγελλομένων προσώπων, προκειμένου να αποκτήσουν αληθοφάνεια τα αναφερόμενα σε αυτές περιστατικά), δεν αρκούσαν προς στοιχειοθέτηση συγκεκριμένων κατηγοριών προς διερεύνηση. Προς σύνταξη λοιπόν -πάση θυσία- των υπό κρίση “κατηγορητηρίων”, οι καταγγελίες “κατασκευάστηκαν” ανεπιτρέπτως, διά “ανασύνθεσης” – “εμπλουτισμού” γεγονότων, με αποτέλεσμα τα διαλαμβανόμενα στα κατηγορητήρια να μην ταυτίζονται με τα διαλαμβανόμενα στις αντίστοιχες καταγγελίες».

hlektragr

Recent Posts

Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα…

7 ώρες ago

Έναρξη Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Πάλης στο Λουτράκι – Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης & ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

8 ώρες ago

Λουτράκι: U15 European Wrestling & Grappling Championship

Το Grappling είναι ένα στυλ πάλης που συνδυάζει την τεχνική που προέρχεται από διάφορα αθλήματα…

8 ώρες ago

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

9 ώρες ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

9 ώρες ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

9 ώρες ago