ΝΕΑ

Γαλλία: Εισέβαλαν με αυτοκίνητο στο σπίτι δημάρχου – Τραυματίστηκε η γυναίκα και το παιδί του

Εν μέσω του χάους που επικρατεί στη Γαλλία τις τελευταίες 5 ημέρες, με την αφορμή του θανάτου του 17χρονου Ναέλ Μ. από πυρά αστυνομικού, ο δήμαρχος του L’Haÿ-les-Roses στα νότια προάστια του Παρισιού κατήγγειλε ένα ακραίο περιστατικό που έλαβε χώρα στο σπίτι του.

 

Όπως είπε ο δήμαρχος, Vincent Jeanbrun, η σύζυγός του και ένα από τα παιδιά του τραυματίστηκαν, όταν διέφυγαν από έναν δράστη που χτύπησε το σπίτι τους με αυτοκίνητο και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο όχημα.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Jeanbrun είπε ότι το αυτοκίνητο πυρπολήθηκε, σε μια προσπάθεια του οδηγού να βάλει φωτιά στο ίδιο το σπίτι και να σκοτώσει τη γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά του, που κοιμόντουσαν στον επάνω όροφο.

«Ήταν μια απόπειρα δολοφονίας, ανυπολόγιστης δειλίας», είπε. Η σύζυγος του δημάρχου του Haÿ-les-Roses έχει σπάσει την κνήμη της, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – ένας «αρκετά σοβαρός τραυματισμός», λένε οι αρχές.

Καθώς έφευγε με τα παιδιά της, οι δράστες φέρεται να πέταξαν ρουκέτες πυροτεχνημάτων εναντίον τους.

Ο δήμαρχος Jeanbrun είπε ότι ήταν στο γραφείο του, όπως και τις προηγούμενες τρεις νύχτες, όταν σημειώθηκε η επίθεση.

«Έχει ξεπεραστεί το όριο» μετά και από αυτό το περιστατικό, πρόσθεσε.

«Αν η προτεραιότητά μου σήμερα είναι να φροντίζω την οικογένειά μου, η αποφασιστικότητά μου να προστατεύσω και να υπηρετήσω τη Δημοκρατία είναι ακόμη μεγαλύτερη από πριν», είπε, ευχαριστώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την παρέμβασή του.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά τους δράστες, προσπαθώντας να συγκεντρώσει τα αρχικά στοιχεία αυτής της έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος είχε εμφανιστεί στη γαλλική τηλεόραση, καλώντας τη γαλλική κυβέρνηση να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στις ταραχές, κάτι που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να κάνει ο πρόεδρος Μακρόν.

Πάντως, στο Παρίσι δεν ξέσπασαν χθες (1/7) οι αναταραχές που σημειώνονταν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με το επίκεντρο των αναταραχών να μετατοπίζεται στην Μασσαλία.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα για δεύτερη νύχτα το Σάββατο.

Το υπουργείο είπε ότι μέχρι τις 03:30 (04:30 ώρα Ελλάδας) είχαν γίνει 486 συλλήψεις. Περισσότερες από 1.300 συλλήψεις έγιναν το βράδυ της Παρασκευής και περισσότερες από 900 την Πέμπτη.

Στη Μασσαλία, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και των ταραχοποιών όλο το βράδυ του Σαββάτου.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στην πόλη. Τα βίντεο δείχνουν τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην La Canebière, την κεντρική λεωφόρο στην καρδιά της Μασσαλίας.

 

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εδώ και πάνω από μία ώρα διεξάγονται μάχες μεταξύ μεγάλης ομάδας ταραχοποιών και αξιωματικών στην περιοχή.

 

Στο Παρίσι, μεγάλος αριθμός αστυνομικών εθεάθη κατά μήκος των εμβληματικών Ηλύσιων Πεδίων.

Υπήρχαν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συγκεντρώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά η παρουσία της αστυνομίας φαίνεται να κράτησε τους περισσότερους μακριά.

Η αστυνομία της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 194 συλλήψεις. Η περιοχή του Παρισιού σταμάτησε όλα τα λεωφορεία και τα τραμ μετά τις 21:00, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν «ξενύχτησε» στην αίθουσα διοίκησης της εθνικής αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις προσπάθειες για τη διατήρηση της τάξης.

 

 

Στη βόρεια πόλη της Λιλ, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εθεάθησαν στους δρόμους. Εικόνες από την πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας έδειχναν τους πυροσβέστες να σβήνουν τις φλόγες σε αυτοκίνητα που είχαν πάρει φωτιά από ταραχοποιούς.

Είκοσι ένα άτομα συνελήφθησαν στην πόλη της Λυών. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης στη Νίκαια και στο Στρασβούργο.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μπορεί να έχει επιτευχθεί ένα σημείο καμπής – ότι οι ταραχοποιοί χάνουν ενέργεια χάρη στην καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας και τη μαζική αντιδημοφιλία των επιθέσεών τους.

Ωστόσο, μέχρι να έρθουν περισσότερες νύχτες ησυχίας, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ, που έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικού και αποτέλεσε την αφορμή των εξεγέρσεων, τελέστηκε σε τζαμί στη Ναντέρ, νωρίτερα το Σάββατο.

Μέλη και φίλοι της οικογένειάςτου  είπαν στα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά. Όλα τα γυρίσματα -ακόμη και από τηλέφωνα- απαγορεύτηκαν: «Όχι Snapchat, όχι Insta», ήταν η οδηγία που δόθηκε στους παρευρισκόμενους.

Γαλλία: Κινέζοι τουρίστες τραυματίστηκαν από πέτρες – Τα παράπονα του προξενείου

Το γενικό προξενείο της Κίνας στη Μασσαλία υπέβαλε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αφού λεωφορείο που μετέφερε ομάδα Κινέζων τουριστών στην πόλη δέχθηκε επίθεση με πέτρες την Πέμπτη (28/6), με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροί τραυματισμοί.

Στη διαμαρτυρία του το κινεζικό προξενείο ζητεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και της περιουσίας τους.

Το λεωφορείο αυτό δέχθηκε επίθεση την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, στη διάρκεια των επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει σε πολλές γαλλικές πόλεις μετά τον θάνατο την Τρίτη 17χρονου νεαρού από τα πυρά αστυνομικού.

Πλέον οι Κινέζοι τουρίστες που επέβαιναν στο εν λόγω λεωφορείο έχουν αναχωρήσει από τη Γαλλία, επεσήμανε το κινεζικό προξενείο.

Εξάλλου το προξενείο κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη Γαλλία ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκεί να «είναι προσεκτικοί» και να επιδεικνύουν «σύνεση» λόγω των ταραχών που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα.

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

5 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

5 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

5 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

5 ώρες ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

5 ώρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

5 ώρες ago