ΝΕΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τον νέο υπουργό Εξωτερικών

Εκτενώς ασχολήθηκε σήμερα (28/6) με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με τα δημοσιεύματα να επικεντρώνονται τόσο στο βιογραφικό του, όσο και σε παλαιότερες δηλώσεις και θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά.

 

Στη Hurriyet το άρθρο για τον Γεραπετρίτη υπογράφεται από τον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας στην Αθήνα, Γιώργο Κιρμπάκη και φέρει τον τίτλο: «Περιέργεια στην Αθήνα: Θα δουλέψει η ‘χημεία’ του Γιώργου και του Φιντάν;». Το κείμενο θέτει το ερώτημα, εάν «θα λειτουργήσει η “χημεία”» μεταξύ των νέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας. Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξαν ως υπουργούς Εξωτερικών έμπιστους συνεργάτες τους, που το προηγούμενο διάστημα εργάζονταν στον πολύ στενό τους κύκλο. Η Hurriyet επισημαίνει πως, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται σε άλλα τουρκικά δημοσιεύματα, οι φερόμενες ως «σκληρές» δηλώσεις Γεραπετρίτη το 2020 αποτελούν στην πραγματικότητα δείγμα «μετριοπαθούς στάσης» και αποφυγής της σκληρής ρητορικής.

Η εφημερίδα Milliyet συγκαταλέγεται στα μέσα που κατηγορούν τον νέο Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για σκληρή ρητορική. Σε άρθρο με τον τίτλο «Αξέχαστες δηλώσεις από το “γεράκι” Γεραπετρίτη», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει τα εξής:

«Το όνομα που όρισε [ως νέο ΥΠΕΞ] ο Μητσοτάκης, ο οποίος κάθισε για δεύτερη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο, είναι αλησμόνητο για τα αντιτουρκικά σχόλιά του. […] Πρόκειται για ένα από τα πιο κοντινά στον Μητσοτάκη πρόσωπα. Ο 56χρονος νομικός Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης είναι πολιτικός γνωστός για τη ‘γερακίσια’ στάση του στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου η οποία συνεχίζεται με διαλείμματα εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια. […] Το καλοκαίρι του 2020 είπε ότι εφόσον η Τουρκία έστειλε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis στη Μεσόγειο, αυτό παρακολουθείται από το ελληνικό ναυτικό. Εξάλλου, δήλωσε, “είμαστε πλήρως έτοιμοι τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά”, γεγονός που οδήγησε την ένταση στα ύψη».

Ο αντιπολιτευόμενος ειδησεογραφικός ιστότοπος Gazete Duvar φιλοξενεί ανταπόκριση του Νίκου Στέλγια, ο οποίος αναφέρει πως «τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δώσει το μήνυμα ότι δεν θα συμβιβαστούμε όσον αφορά τις αρχές της εθνικής μας πολιτικής, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο». Στο ίδιο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Εποχή Γεραπετρίτη στο Ελληνικό ΥΠΕΞ», υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει:

«Αυτή τη στιγμή περνάμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, καθώς και γενικής επιθετικότητας από την Τουρκία. Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία των συμμαχιών στο ευρωπαϊκό πεδίο, ενώ ακόμη και αυτό θεωρείται από την Τουρκία ως επιθετική ενέργεια της Ελλάδας. Η πλήρης εφαρμογή της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου θα συνεχιστεί».

Η αντιπολιτευόμενη στον Ερντογάν εφημερίδα Karar κάνει λόγο στον τίτλο της για τον «προκλητικό Έλληνα υπουργό» που «επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο». Στο κείμενο που ακολουθεί, αναφέρεται πως «Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είναι γνωστός για τις δηλώσεις του που ανεβάζουν την ένταση στον άξονα Αθήνα – Αγκυρας, είναι ένα από τα ονόματα που ενδιαφέρουν περισσότερο την Τουρκία στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υποστήριξε, στα τέλη του 2020, όταν ήταν υπουργός Επικρατείας, ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Η επίσης αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet εστιάζει στις δηλώσεις Γεραπετρίτη μετά την έξοδο του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τις οποίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από το ελληνικό Ναυτικό και «είμαστε πλήρως έτοιμοι τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά». Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο: «Η προσοχή της Άγκυρας στους νέους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας».

hlektragr

Recent Posts

Λαμία: Κάηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που εμπλέκεται στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ μετέβησαν στον Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας,…

2 ώρες ago

Μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική – Μεγάλη νίκη του ΑΟ Λουτράκι με αντίπαλο τον Παναυπλιακό

Η ομάδα του Παντελή Κολιάκου νίκησε τον Παναυπλιακό με 1-0 και συνεχίζει να ονειρεύεται την…

2 ώρες ago

Super League: Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, επικρατώντας με 2-1 του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»…

3 ώρες ago

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

15 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

15 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

15 ώρες ago