ΝΕΑ

Wagner: Έκλεισε η ποινική υπόθεση – Ελεύθεροι οι μισθοφόροι – Καλούνται να παραδώσουν «στρατιωτικό υλικό» στο υπουργείο Άμυνας

Wagner: Τα τρία μεγαλύτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, FSB, αναφέρουν ότι η ποινική υπόθεση εναντίον των στασιαστών της ομάδας Wagner έχει κλείσει.

 

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA, ανέφερε ότι η υπόθεση αποσύρεται επειδή «οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει τις ενέργειες που στόχευαν άμεσα στη διάπραξη του εγκλήματος».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες, προκειμένου η ομάδα Wagner να «παραδώσει το στρατιωτικό της υλικό», συμπεριλαμβανομένου βαρέος οπλισμού.

Χθες (26/6) το βράδυ, σε διάγγελμα που απηύθυνε στον ρωσικό λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πως οι οργανωτές της ανταρσίας της Wagner θα «οδηγούνταν στη δικαιοσύνη», ωστόσο επεσήμανε πως  «η συντριπτική πλειοψηφία» των μαχητών της Ομάδας  «είναι πατριώτες» και ότι «με το να γυρίσουν πίσω, απέφυγαν περαιτέρω αιματοχυσία».

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Πούτιν, οι μισθοφόροι της Wagner είχαν τρεις επιλογές: α) Να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας και να ενταχθούν στον τακτικό στρατό, β) να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τις οικογένειές τους ή γ) να μεταβούν στη Λευκορωσία. Ο ίδιος σημείωσε πως «οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η ομάδα θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Νωρίτερα, ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη φερόμενη διαφυγή του στη Λευκορωσία, τόνισε ότι στόχος της πορείας των στρατευμάτων του προς τη Μόσχα ήταν η «αποτροπή της καταστροφής της οργάνωσής μας» και πρόσθεσε ότι δεν ήταν στόχος τους η ανατροπή της ηγεσίας της Ρωσίας. Όπως είχε γνωστοποιηθεί από πολλές πηγές εντός και εκτός Ρωσίας, η «καταστροφή» της Wagner είχε να κάνει με το γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία είχε ζητήσει από τους μαχητές να υπαχθούν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, να πληρώνονται και να λογοδοτούν απευθείας σε αυτό, όπως ο τακτικός στρατός.

Αυτή η απαίτηση της Μόσχας είχε διευρύνει το ρήγμα ανάμεσα στην ίδια και την ηγεσία της Wagner. Εδώ και μήνες, ο Πριγκόζιν διαμαρτυρόταν για την έλλειψη εξοπλισμού της ομάδας του, ενώ επέκρινε τις πρακτικές των Ρώσων στρατηγών και του υπουργείου Άμυνας στο ουκρανικό μέτωπο.

«Το κακό που έφερε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει» δήλωνε ο Πριγκόζιν στις 23/6, καταφερόμενος εναντίον του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αλλά και του Βαλερί Γκερασίμοφ, αρχηγού του γενικού επιτελείου.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είχε πει, καλώντας τους μαχητές του σε εξέγερση.

Στο διάρκειας 11 λεπτών μήνυμα που δημοσίευσε στο Telegram, μετά την λήξη της ανταρσίας το βράδυ της 24/6, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι «Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν. Λυπούμαστε που χύσαμε ρωσικό αίμα. Κανένας δεν υπόγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Είχαν αποφασίσει να μας κλείσουν την 1η Ιουλίου».

«Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση αλλά να δείξουμε τα λάθη που γίνονται στη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε και πρόσθεσε «Στόχος της πορείας (προς τη Μόσχα) ήταν να αποφευχθεί η καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών».

«Η Wagner λυπάται που ήταν αναγκασμένη να χτυπήσει τη ρωσική αεροπορία», είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μαχητές της Βάγκνερ κατέρριψαν ελικόπτερα και αεροσκάφος στο Βορονέζ. «Αλλάξαμε πορεία για να αποφευχθεί να χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών», είπε επίσης ο Πριγκόζιν.

Νωρίτερα, το αρχηγείο της παραστρατιωτικής οργάνωσης στη Ρωσία, που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά», «παρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα».

Νωρίτερα σήμερα, πηγές εντός της Wagner, ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.

«Η στρατολόγηση συνεχίζεται», δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS υπάλληλος στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

6 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

6 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

6 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

6 ώρες ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

6 ώρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

6 ώρες ago