ΝΕΑ

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Το απόγευμα η ορκωμοσία

Εκλογές 2023: Πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνοδευόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο από τη σύζυγό του Μαρέβα και τα τρία παιδιά τους.

 

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Μαρέβα και τα παιδιά τους, και μάλιστα το ζευγάρι προχωρούσε χέρι χέρι. Η οικογένειά του ήταν δίπλα του καθ΄όλη τη διάρκεια της ορκωμοσίας, την οποία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μετά την ορκωμοσία ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση παραλαβή από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά και το ποσοστό αυτοδυναμίας που εξασφάλισε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Νωρίτερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έλαβε τα αποτελέσματα από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η κ. Σακελλαροπούλου καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «Μου έφερε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Τασούλας. Σας καλώ για να σας δώσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι μία ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση τετραετίας.

«Ο στόχος μου από την αρχή αυτής της διαδρομής ήταν να έχουμε ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Νοιώθω πολύ βαριά την ευθύνη που εναποθέτει στις πλάτες μου ο ελληνικός λαός. Έχω δεσμευτεί ότι θα κάνω αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη τετραετία. Το εκλογικό αποτέλεσμα μας επιφύλαξε εκπλήξεις. Ωστόσο, η δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη για να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες αναταράξεις. Η Βουλή αυτή ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Από σήμερα ξεκινά ένας κύκλος σκληρής δουλειάς για ένα καλύτερο αύριο για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Οι Έλληνες έχουν σήμερα αυτοδύναμη κυβέρνηση.» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να ορκιστεί Πρωθυπουργός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 13:00. Το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ενώ τη Δευτέρα 3 Ιουλίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή.

Εκλογές 2023: Φαβορί και αουτσάιντερ για το νέο υπουργικό

Ούτε μέρα δεν θέλει να χάσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για αυτό και αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τη νέα του κυβέρνηση στο πλαίσιο του rotation που είχε αναγγείλει και προεκλογικά.

Το πρώτο αφορά στο νέο Μαξίμου, που πλέον θα έχει τρία νέα πρόσωπα στον πυρήνα του.

Ο Γιάννης Μπρατάκος ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, το νέο πρόσωπο από τα παλιά, που είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ως υπουργός Επικρατείας και ο «παλιός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος.

Αν και μέχρι χθες ακουγόταν ως κυβερνητικός εκπρόσωπος η Σοφία Ζαχαράκη, τελικά φαίνεται πως στο «παιχνίδι» μπήκε ο γραμματέας της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης, και είναι το φαβορί. Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού παραμένει ο Δημήτρης Τσιόδρας και διευθύντρια επικοινωνίας η Κύρα Κάπη.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, ακούγεται έντονα η Νίκη Κεραμέως (που πληροφορίες αρχικά την είχαν στο Υγείας) και ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως αναπληρωτής υπουργός. Για το υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερη φαίνεται η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ ως αναπληρώτρια ακούγεται η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης στις ΗΠΑ. Για το υπουργείο ως υφυπουργός «παίζει» έντονα και ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο ακούγεται ότι θα αναλάβει ο Μάκης Βορίδης.

Στο υπουργείο Αμυνας μάλλον πάει ο Νίκος Δένδιας, ενώ στο Πεντάγωνο παραμένει και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευτέρης Αυγενάκης οδεύει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο Κώστας Σκρέκας φαίνεται πως θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Στα υπουργεία του οικονομικού κύκλου, ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης ακούγεται έντονα για αναπληρωτής του, με ενισχυμένες αρμοδιότητες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ακούγεται έντονα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για το υπουργείο Εργασίας ως φαβορί προβάλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη και τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Πανό Τσακλόγλου. Στο υπουργείο Υποδομών, φαίνεται να πηγαίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας και για υφυπουργός του ακούγεται η βουλευτής Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Για το υπουργείο Υγείας, έντονα ακούγεται το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα , ενώ σε αυτό το υπουργείο αναμένεται να αξιοποιηθούν η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ., Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού τον Γιάννη Οικονόμου. Σε θέσεις υφυπουργών ακούγονται έντονα ο Δημήτρης Καιρίδης και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής, ως «φαβορί» προβάλλει η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ο βουλευτής Επικρατείας, Γιώργος Σταμάτης, ως υφυπουργός.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακούγεται το όνομα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, παρόλο που έπαιζε το όνομα της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συζητείται το όνομα του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπαιζαν τα ονόματα του Βασίλη Κικίλια, αλλά και του Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον δεύτερο να ακούγεται και για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Εντός του κύκλου του ΚΥΣΕΑ φαίνεται πως παραμένει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος κατευθύνεται προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Για το υπουργείο Τουρισμού, ακούγεται έντονα το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη, με υφυπουργό την Ελενα Ράπτη, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης συζητείται το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη ή της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η μόνη που ενδεχομένως να μην πέσει θύμα του rotation είναι η μέχρι πρότινος υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, ο Κ. Τασούλας.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

14 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

15 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

17 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

18 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

18 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

19 ώρες ago