ΝΕΑ

Ρωσία – Πούτιν: «Εσχάτη προδοσία» η εξέγερση της Wagner – «Θα έχουμε νέο πρόεδρο σύντομα», απαντούν οι μισθοφόροι

Έκτακτο διάγγελμα απευθύνει σήμερα (24/6) στον ρωσικό λαό ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεσης της «εξέγερσης» της ομάδας Wagner εναντίον της Μόσχας.

 

Στην ομιλία του, ο Πούτιν λέει ότι ορισμένοι Ρώσοι έχουν «παρασυρθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια» – χωρίς αρχικά να αναφέρεται συγκεκριμένα στους εξεγερμένους μαχητές της Βάγκνερ.

 

Ο Πούτιν λέει ότι το μέλλον της Ρωσίας διακυβεύεται, περιγράφοντας τις ενέργειες των στασιαστών ως «μαχαίρι στην πλάτη».

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τον αρχηγό της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Πούτιν λέει ότι οι υψηλές «φιλοδοξίες» ορισμένων έχουν οδηγήσει σε «εσχάτη προδοσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί επίσης για την επιβολή μίας «αναπόφευκτης τιμωρίας» σε όσους διχάζουν τη ρωσική κοινωνία, ενώ ανακοινώνει ότι ένα αντιτρομοκρατικό καθεστώς είναι πλέον σε ισχύ στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Μόσχα, και σε πολλές άλλες περιοχές.

Ο Πούτιν τονίζει επίσης ότι έχουν δοθεί όλες οι «απαραίτητες εντολές» για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεσμευόμενος να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

«Η κατάσταση στο Ροστόφ είναι δύσκολη, οι άντρες του ρωσικού στρατού έχουν λάβει εντολή να εξουδετερώσουν τους επαναστάτες», είπε. «Οποιαδήποτε εσωτερική διαμάχη πρέπει να τερματιστεί, στη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία».

«Όσοι είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, θα τιμωρηθούν. Θα βρεθούν ενώπιον του νόμου και του λαού της Ρωσίας», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι θα διατηρήσουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι είναι αγαπητό και ιερό για εμάς. Μαζί με τη μητέρα πατρίδα μας, θα ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία και θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί».

Με αυτό τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του, χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά στον Γεβγκένι Πριγκόζιν ή τη Βάγκνερ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα αντέδρασε στο διάγγελμα του Πούτιν, ανακοινώνοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος «πήρε την λάθος απόφαση» και πως η Ρωσία θα «έχει σύντομα νέο πρόεδρο».

Ομάδα Wagner: Η έκκληση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι μαχητές του Βάγκνερ «εξαπατήθηκαν να συμμετάσχουν στην εγκληματική περιπέτεια και την ένοπλη εξέγερση» από τον Πριγκόζιν, τον αρχηγό της ομάδας μισθοφόρων.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο είπε ότι πολλά μέλη της Wagner «είχαν ήδη συνειδητοποιήσει το λάθος τους» και τώρα ήθελαν βοήθεια από τις αρχές για να μπορέσουν «να επιστρέψουν με ασφάλεια» στις μόνιμες βάσεις τους.

Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 μετέδωσε πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνει μέλη της Wagner να επιστρέφουν υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.

Το βίντεο δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα. Ο Πριγκόζιν – ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει 25.000 μαχητές υπό τις διαταγές του – δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια τη δήλωση του υπουργείου Άμυνας.

Ρωσία – Ομάδα Wagner: «Μείνετε στα σπίτια σας», η εντολή από την Μόσχα – Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε 3 περιφέρειες

Η ρωσική πρωτεύουσα, η περιφέρεια του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και αυτή του Λίπετσκ ανακοίνωσαν σήμερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λόγω της εξέγερσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner.

“Βάσει των πληροφοριών που μας έρχονται, αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μόσχα με στόχο να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας”, αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, στην περιφέρεια του Ροστόφ, όπου η Wagner δηλώνει ότι έχουν φτάσει δυνάμεις της, οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους.

“Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιφέρειας (του Ροστόφ). Ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα απαραίτητο”, ανέφερε ο περιφερειάρχης του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι αρχές κάλεσαν στη συνέχεια τους κατοίκους της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας να μην μεταβαίνουν στο κέντρο της πόλης. Εικόνες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο δείχνουν οπλισμένους ένστολους να αναπτύσσονται γύρω από κρατικά κτίρια.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε σε ηχητικό του μήνυμα πως οι δυνάμεις του πέρασαν από την Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας και ότι έχουν διεισδύσει στην πόλη Ροστόφ.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ, που βρίσκεται 420 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανακοίνωσε και αυτός τη λήψη “ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας”.

“Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί (στην προστασία) κρίσιμων υποδομών”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, καλώντας τον πληθυσμό να “διατηρήσει την ψυχραιμία του” και να αποφεύγει τις μετακινήσεις προς τον νότο, προς την κατεύθυνση ρωσικών περιφερειών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ σημείωσε επίσης ότι ο αυτοκινητόδρομος M-4 που συνδέει τη Μόσχα με νότιες περιφέρειες έκλεισε στην κυκλοφορία στα σύνορα με την περιφέρεια Βορονέζ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι θέλει να εκδιώξει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκεράσιμοφ αφού τους κατηγόρησε ότι βομβάρδισαν τις δυνάμεις του και ότι θυσίασαν δεκάδες χιλιάδες ένστολους στην Ουκρανία.

Ομάδα Wagner: Ο Πριγκόζιν θέλει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας [βίντεο]

Επιπλέον, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες δείχνει τον αρχηγό της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να συναντά τον υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας Γιουνούς Μπεκ Γιεβκούροφ.

Δεν είναι σαφές πότε τραβήχτηκε το βίντεο, αλλά υποτίθεται ότι δείχνει τον Πριγκόζιν να κάθεται με τον Γιεβκούροφ και τον Βλαντιμίρ Στεπάνοβιτς Αλεξέεφ, τον αναπληρωτή αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας.

Ο Πριγκόζιν ζήτησε συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ και τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Το βίντεο φέρεται να τραβήχτηκε στο στρατιωτικό αρχηγείο της νότιας Ρωσίας στο Ροστόφ-ον-Ντον.

Δείτε το βίντεο:

 

Ρωσία: Έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη

Οι ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου φαίνεται ότι πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της ομάδας Wagner στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka.

«Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου μπήκαν στο PMC Wagner Center στην οδό Zolnaya της Αγίας Πετρούπολης», ανέφερε το πρακτορείο.

Δύο λεωφορεία με ΜΑΤ και εθνοφρουρούς έφτασαν στο κτίριο, σύμφωνα με πληροφορίες, εισβάλλοντας στα γραφεία μαζί με άτομα που φορούσαν πολιτκά.

Η Fontanka δημοσίευσε για την επιδρομή στο κανάλι της στο Telegram το Σάββατο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστήριξε ότι «άτομα με μάσκες και αυτόματα τουφέκια» αναπτύχθηκαν κοντά στη γέφυρα Blagoveshchensky της Αγίας Πετρούπολης, όπου βρίσκεται ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο που συνδέοντται με τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Ρωσία – Η ομάδα Wagner καταλαμβάνει το Ροστόφ

Wagner: Ανεξέλεγκτη τροπή φαίνεται πως παίρνουν τα πράγματα στην Ρωσία, καθώς η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ επελαύνει στην στρατηγικής σημασίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ρωσική πόλη του Ροστόφ.

Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν καταλάβει τα κτίρια της έδρας του Υπουργείου Εσωτερικών, του παραρτήματος της υπηρεσίας πληροφοριών FSB, της διοίκησης του Ροστόφ και ενός από τα αστυνομικά τμήματα της πόλης, ενώ έχουν περικυκλώσει το τοπικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τοπικά κανάλια.

 

«Τώρα μπαίνουμε στο Ροστόφ», ανακοίνωσε την ίδια ώρα ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Οι μονάδες του Υπουργείου Άμυνας ή μάλλον οι στρατεύσιμοι που πετάχτηκαν για να μας κλείσουν το δρόμο, έχουν υποχωρήσει στα πλάγια. Δεν σκοτώνουμε παιδιά, τα παιδιά σκοτώνονται από τον [υπουργό Άμυνας της Ρωσίας] Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ρίχνει στον πόλεμο ανεκπαίδευτους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων στρατευσίμων. Εμείς πολεμάμε μόνο με επαγγελματίες», είπε.

 

Η Μόσχα κατηγόρησε νωρίτερα τον ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων για διέγερση ένοπλης εξέγερσης και απόπειρα υποκίνησης εμφυλίου πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ενημερώνεται συνεχώς» για την εξέλιξη της κατάστασης μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ότι προχωρά σε ένοπλη εξέγερση, όπως έκανε γνωστό το Κρεμλίνο.

https://twitter.com/spectatorindex/status/1672463790858977280?ref_src=twsrc%5Etfw” rel=”noopener noreferrer external
 

«Οι ειδικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης, δηλαδή το υπουργείο Άμυνας, η FSB, το υπουργείο Εσωτερικών, η Εθνική Φρουρά, ενημερώνουν συνεχώς τον πρόεδρο για τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να εφαρμοστούν οι οδηγίες που τούς δόθηκαν», δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα, μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner στους άνδρες του να στασιάσουν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

Wagner – Πριγκόζιν: Έχουμε νεκρούς, ο ρωσικός στρατός μας βομβάρδισε – Τι απαντά η Μόσχα

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner κατηγόρησε χθες (23/6) Παρασκευή το ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Μια πυραυλική επίθεση εξαπολύθηκε στα στρατόπεδα της PMC Wagner. Πολλά θύματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το χτύπημα έγινε από τα μετόπισθεν, δηλαδή από τον στρατό του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρει ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, παραθέτοντας και σχετικό βίντεο στο Telegram που φέρεται να δείχνει τις καταστροφές.

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», πρόσθεσε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν σύμφωνα με τον Πριγκόζιν από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας. «Το κακό που έφερε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει» δήλωσε, καταφερόμενος εναντίον του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αλλά και του Βαλερί Γκερασίμοφ, αρχηγού του γενικού επιτελείου.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Εξέγερση

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, προειδοποίησε ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει “όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία». Το αφεντικό της Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άμεσα διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της Wagner. «Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα “πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Ο ρωσικός στρατός οπισθοχωρεί σε πολλά τμήματα της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, αντικρούοντας τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η αντεπίθεση του Κιέβου είναι αποτυχημένη.

«Ο (ρωσικός) στρατός υποχωρεί σε περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια), οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιέζουν», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram από την υπηρεσία Τύπου του. «Το ίδιο γίνεται στο Μπαχμούτ, ο εχθρός θα διεισδύσει ολοένα και πιο βαθιά στην άμυνά μας», δήλωσε δε.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

17 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

18 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

18 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

18 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

19 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

19 ώρες ago