ΝΕΑ

Οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα στον ποταμό Δνείπερο

Οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την κατάρρευση του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόφκα, στον ποταμό Δνείπερο, στην Ουκρανία, στις 6 Ιουνίου (βάσει στοιχείων που δείχνουν ότι προήλθε από εσωτερική έκρηξη που πυροδότησε η Ρωσία) ανέφεραν χθες οι «New York Times».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπογράφων και ο «Ε.Τ.» από την πρώτη ημέρα είχαν αναφέρει ότι το φράγμα κατέρρευσε εξαιτίας δολιοφθοράς από τους Ρώσους, ενώ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ισχυριστεί ότι οι Ρώσοι το είχαν ναρκοθετήσει. 

Ερευνες

Επικαλούμενη μηχανικούς φραγμάτων ως και εμπειρογνώμονες εκρηκτικών, η εφημερίδα αναφέρει ότι η έρευνά της βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν πως μια εκρηκτική γόμωση σε ένα πέρασμα που διέσχιζε την τσιμεντένια βάση του φράγματος πυροδοτήθηκε καταστρέφοντας τη δομή στις 6 Ιουνίου. Χαρακτηριστικά τονίζουν: «Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το φράγμα ακρωτηριάστηκε από μια έκρηξη που πυροδοτήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει, και αυτή είναι της Ρωσίας», ανέφεραν οι «Times».

Ξεχωριστά, μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων που βοηθούν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους ανέφερε στα προκαταρκτικά ευρήματα την περασμένη Παρασκευή ότι είναι « πάρα πολύ πιθανό» η κατάρρευση στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας να προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν πριν καιρό τοποθετήσει εκεί οι Ρώσοι.

Αλληλοκατηγορίες

Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ανατίναξε το φράγμα και κατηγορεί το Κίεβο ότι σαμποτάρισε το υδροηλεκτρικό φράγμα, το οποίο περιείχε μια δεξαμενή στο μέγεθος της Μεγάλης Αλυκής της Γιούτα των ΗΠΑ, με σκοπό να αποκόψει μια βασική πηγή πόσιμου νερού για την Κριμαία, ως και να αποσπάσει την προσοχή από μια «παραπαίουσα»(!) αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα της σοβιετικής εποχής (1956) προκαλώντας υπερχείλιση και πλημμύρες σε μεγάλο τμήμα του πεδίου μάχης, καταστρέφοντας γεωργικές εκτάσεις και διακόπτοντας την παροχή νερού στους αμάχους. Οι «Times» επικαλούνται μηχανικούς που ισχυρίζονται ότι μόνο μια πλήρης εξέταση του φράγματος μετά την αποστράγγιση του νερού μπορεί να καθορίσει τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή, ενώ αποκλείουν την περίπτωση να κατέρρευσε λόγω παλαιότητας.

Οι ειδικοί είπαν στους «Times» ότι το φράγμα κατασκευάστηκε για να αντέχει σε εξωτερικές ζημιές ενώ ο Ihor Strelets, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τους υδάτινους πόρους του ποταμού Δνείπερου από το 2005 έως το 2018, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του μια ελεγχόμενη έκρηξη κατέστρεψε μέρος του φράγματος.

Σεισμικοί αισθητήρες

Επιπλέον, σεισμικοί αισθητήρες στην Ουκρανία και τη Ρουμανία εντόπισαν σημάδια μεγάλης έκρηξης κοντά στη χρονική στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος, σύμφωνα με την έκθεση. Οι «Times» ανέφεραν ότι ένας δορυφόρος πληροφοριών των ΗΠΑ κατέγραψε επίσης σήματα υπέρυθρης θερμότητας στην περιοχή λίγο πριν το φράγμα καταρρεύσει. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στους «Times» ότι πιθανότατα πίσω από την επίθεση βρίσκονται Ρώσοι πράκτορες. Η Mobile Justice Team, ένας βραχίονας της Συμβουλευτικής Ομάδας Atrocity Crimes, η οποία είναι ένα διεθνές ερευνητικό όργανο που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε μια έκθεση προχθές καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «είναι πάρα πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να κατέστρεψαν εσκεμμένα το φράγμα της Καχόφκα».

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

7 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

8 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

9 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

10 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

10 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

11 ώρες ago