ΝΕΑ

Ουκρανία: Το φράγμα πριν και μετά την καταστροφή – Δορυφορικές εικόνες

Νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας, πριν και μετά την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε χθες (6/6) τα ξημερώματα.

 

Οι εικόνες που έδωσε στο φως η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας και πληροφοριών Maxar καλύπτουν περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δίνουν μία πρώτη σαφή ιδέα για το μέγεθος της καταστροφής.

Το φράγμα Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας, κατέρρευσε χθες, Τρίτη (6/6) μετά από μία μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε εντός του. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες, που εξακολουθούν να απειλούν περίπου 100 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για την ανατίναξη του φράγματος, λέγοντας ότι με την κίνηση αυτή θέλησαν  να επιβραδύνουν την εδώ και ημέρες αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν ζητήσει έρευνες, ενώ προσφέρουν υποστήριξη στη χώρα. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες, αλλά φάνηκε να κατηγορεί τη Ρωσία για την καταστροφή.

«Γιατί η Ουκρανία να το κάνει αυτό στο δικό της έδαφος και τον λαό της, να πλημμυρίσει τη γη της, να αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – δεν έχει νόημα», είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ.

Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι σαμποτάρει το φράγμα για να στερήσει από την Κριμαία που ελέγχεται από τη Ρωσία το πόσιμο νερό. Οι δορυφορικές εικόνες από τη Maxar δείχνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα των πλημμυρών σε πόλεις και χωριά κατά μήκος του Δνείπερου. Περίπου 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς που βρίσκονται στο μονοπάτι της πλημμύρας.

 

Οι εικόνες δείχνουν σπίτια και κτήρια βυθισμένα στο νερό. Σε πολλά από αυτά φαίνονται μόνον οι στέγες, με το νερό να καταλαμβάνει πάρκα, γη και υποδομές. Στην πόλη Nόβα Kαχόβκα, οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι μια αποβάθρα πλοίων παρασύρθηκε από τις πλημμύρες μετά την κατάρρευση των φραγμάτων.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής θα γίνει πλήρως αντιληπτό μόνο τις επόμενες ημέρες». Μόλις το μέγεθος της κρίσης έγινε σαφές, ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε οτι «μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή διαδραματίζεται τώρα… και χιλιάδες ζώα και οικοσυστήματα θα καταστραφούν τις επόμενες ώρες».

Η εταιρεία Maxar είπε ότι οι αεροφωτογραφίες της κάλυψαν περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ της Nόβα Καχόβκα και του κόλπου Ντνιπρόβσκα νοτιοδυτικά της πόλης Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα, δίνοντας μία εικόνα για την κλίμακα της κρίσης.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

7 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

8 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

8 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

8 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

9 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

9 ώρες ago