ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος μετά την πανωλεθρία – Τα μαχαιρώματα με φόντο τη διαδοχή του Τσίπρα

Καζάνι που… βράζει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ η επιχείρηση «σώστε τον Τσίπρα» από τους συνεργάτες του αρχηγού του κόμματος και όσους δεν επιθυμούν αντικατάστασή του, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στον απόηχο της συντριβής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χωριστεί σε αυτούς που θέλουν την παραμονή Τσίπρα και σε εκείνους που θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή ηγεσίας.

Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου επιτέθηκαν με σφοδρότητα και… ειρωνεία στον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος πρότεινε να κατέβει μεν ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά έχοντας δίπλα του εκπροσώπους της νέας γενιάς, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. 

«Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης, εδώ και πάρα πολύ καιρό, θορυβωδώς, είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια, θα τα πούμε και αυτά», δήλωσε χθες η κ. Δούρου στο ραδιόφωνο του ALPHA και χαρακτήρισε «αηδιαστικές» τις απόψεις Παπαδημούλη, ο οποίος δεν έδωσε συνέχεια.

«Σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες», είπε από την πλευρά του στην Ναυτεμπορική TV και ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Παπαδημούλης. Ο κ. Παππάς, -ο οποίος ναι μεν καταδικάστηκε με 13-0 από τον Αρειο Πάγο αλλά επικροτήθηκε από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βγήκε πρώτος και με διαφορά στην περιφέρειά του- έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα πριν τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι όποιος μιλά για ηγεσία σήμερα, δεν θέλει το καλό του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία που κρατά το τιμόνι σταθερά και η συζήτηση αυτή αφορά κέντρα που δεν θέλουν το καλό του κόμματος», είπε, και χαρακτήρισε την πρόταση Παπαδημούλη «εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Με βάση το κλίμα που υπάρχει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μόνο με ένα ποσοστό κάτω από το 20% της 21ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος και πως με οποιοδήποτε άλλο ποσοστό και ο ίδιος αλλά και οι υποστηρικτές του θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων για να μείνει πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι «ηρακλείς» του προέδρου έβαλαν ήδη μπροστά το έργο «ο Τσίπρας είναι στόχος συμφερόντων», με στόχο την ηρωοποίηση του βασικού υπευθύνου της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γράφουν και λένε ότι χωρίς τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον.

Ενδεικτικά, ένας από τους στρατηγούς της ήττας, ο αρθρογράφος της «Αυγής» και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, έγραψε χθες, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να κάνει άμεσα δεύτερες εκλογές για «να τελειώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που υποθέτει ότι τον έχει στο χέρι. Ζαλισμένο, καταπτοημένο, εν μέσω πένθους. Να προσφέρει, όπως κάποιοι πολιτικοί του πρόγονοι, το κεφάλι του Τσίπρα στους μεγάλους μάγιστρους», εννοώντας τα μεγάλα συμφέροντα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κολλητός του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά, ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης που ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί, έγραψε στο Τwitter, επαναλαμβάνοντας όσα ακριβώς αποδοκίμασε ο λαός με την ψήφο του στις 21 Μαΐου: «Ο Μητσοτάκης ούτε να πενθήσουμε στα σαράντα. Πάει για εκλογές σε έναν μήνα, να τελειώσει τη δουλειά. Να κερδίσει όχι αυτοδυναμία, αλλά παντοδυναμία. Ηγεμονία. Να ξεμπερδεύει με τα εμπόδια και να ‘μεταρρυθμίσει’ τη δημόσια Υγεία, τη δημόσια Παιδεία, τις δημόσιες υποδομές. Ο,τι φέρει μπροστά το επίθετο ‘δημόσιο’ είναι ήδη επικηρυγμένο – ακόμα και η Δημοκρατία, όπως έδειξε η πράξη του Predator. Με τις ευλογίες των υπηκόων και τη βούλα των αρχόντων.

Δεν υπάρχει όμως μόνο κλίμα υπέρ της παραμονής και της ηρωοποίησης του Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει μέλλον πρέπει να αλλάξει αρχηγό, για την ακρίβεια να αλλάξει ηγεσία και φυσιογνωμία.

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: Δεν είναι θέμα ταμπού η ηγεσία

«Κανείς δεν μπορεί να πει για το θέμα της ηγεσίας ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”», είπε χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Οπως σημείωσε, δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από τη συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με τη διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου. Ωστόσο, όπως είπε, πιστεύει ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει για το θέμα της ηγεσίας, «αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω» τόνισε.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χωρίς αφήγημα και πρόταση διακυβέρνησης και γι’ αυτό καταποντίστηκε, δεν φταίει παρά μόνο ο ίδιος» έγραψε στο tvxs o ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ενώ υπενθυμίζεται και η διφορούμενη δήλωση -διότι άλλοι την εξέλαβαν ως δήλωση υπέρ του εξαδέλφου του και άλλοι όχι- του Γιώργου Τσίπρα ότι «η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι».

ΣΥΡΙΖΑ: Μυρίζει «μπαρούτι» σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή

Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η εντολή Τσίπρα να μην υπάρξει καμία συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας, ευθύνες, υπευθύνους της ήττας κ.λπ. παρά μόνο ενότητα και επικέντρωση στο στόχο της ανόδου στις επόμενες εκλογές, γίνει σεβαστή, καθώς το κλίμα μυρίζει ήδη μπαρούτι.

Ο Παύλος Πολάκης «βγήκε» από τον ιδιότυπο περιορισμό που του είχε επιβάλει η Κουμουνδούρου. Και μπορεί ακόμα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ να μην τον φιλοξενούν, αλλά τον φιλοξενούν τα social media. «Μόνοι μας και όλοι τους» έγραψε στην τελευταία του ανάρτηση μιμούμενος το κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ.

Και μπορεί στην Κουμουνδούρου να λένε ότι επιχειρούν να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατό το εκλογικό σοκ και να χαράξουν εκ νέου τη στρατηγική για την επόμενη αναμέτρηση, αρχής γενομένης από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, μέχρι τώρα αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, επιτίθενται στον ελληνικό λαό για τις επιλογές του, προβλέπουν και πάλι καταστροφή και αποδίδουν την πιο χαμηλή εκλογική επίδοση που έφερε ποτέ αξιωματική αντιπολίτευση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στους πολίτες και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσπαθώντας και πάλι να πατήσουν στην ακατάσχετη συνωμοσιολογία, που αποδοκίμασε όχι το 41% που ψήφισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. αλλά το 80% που δεν ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: ΧΩΡΙΣ ΑΦΗΓΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ – Φταίνε τα κόμματα και οι… πολίτες!

Το βασικό αφήγημα των «προεδρικών» για την ήττα είναι ότι για το 20% και την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ φταίνε ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΜέΡΑ25 που απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την μετεκλογική συνεργασία, φταίει η κυριαρχία Μητσοτάκη στο χώρο των ΜΜΕ, φταίνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρέσυραν τον αρχηγό Αλέξη Τσίπρα σε λάθη, οι πολίτες που δεν κατάλαβαν κ.ο.κ.

Το βασικό αφήγημα των «προεδρικών» εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, δεν περιέχει καμία πρόταση. Αν εξαιρέσει κανείς τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που δήλωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για τη νίκη στις 25 Ιουνίου, ο στόχος είναι να πειστούν οι πολίτες ότι πρέπει να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν δεν τον ψήφισαν στις 21 Μαΐου, για να αποτραπεί η αυτοδυναμία και η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ότι αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. -θέση που δεν δικαιώνεται από τις εξελίξεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε και αποδοκιμάστηκε λόγω της αντιπολίτευσης που έκανε- μπορεί να κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ κ.λπ.

Οι «προεδρικοί» πιστεύουν ότι το αφήγημα πως ο Μητσοτάκης και τα συμφέροντα είναι που δεν θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά θα «πιάσει» στον κόσμο, όπως έπιασε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2007 για τον Γ. Παπανδρέου. Και το λένε αυτό, παρά το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα έχει κερδίσει ήδη τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές, εθνικές εκλογές το 2019 και εθνικές εκλογές της 25ης Μαΐου του 2023) και πάει για πέμπτη εκλογική νίκη.

Αξίζει επίσης να ειπωθεί ότι επενδύουν τα πάντα στη λεγόμενη «συναισθηματική ψήφο» (μη διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μη φύγει ο Τσίπρας, μην κυριαρχήσει ο Μητσοτάκης κ.λπ.) όταν η ψήφος των Ελλήνων πολιτών τόσο το 2019 όσο και το 2023 εμπεριείχε και εμπεριέχει μεγάλο βαθμό ρεαλισμού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ -και αυτό ισχύει και για τα στελέχη της νέας γενιάς- υπάρχει πλήρης άρνηση ακόμα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο η ελληνική κοινή γνώμη να αλλάζει προτεραιότητες, να θέλει να ακούσει προτάσεις και όχι ύβρεις, επιχειρήματα και όχι οξύτητα, πολιτική αντιπαράθεση και όχι δηλητήριο. Ισως επειδή, όπως έλεγε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής στέλεχος που δεν κατάφερε να εκλεγεί αλλά είναι στο κόμμα πολλά χρόνια, «αν το κάνουν αυτό, είναι σαν να αρνούνται τον εαυτό τους…».

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

1 ώρα ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

2 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

2 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

2 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

2 ώρες ago