ΝΕΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Εκτάκτως στο νησί ο Λέκκας – Αναφορές για ζημιές σε παλιά σπίτια

Σεισμός: Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη, με επίκεντρο τη Μεσαρά όπου, χθες το βράδυ, καταγράφηκε σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 12 σεισμικές δονήσεις από 3 έως και 4,5 ρίχτερ και πως αυτό βοηθά στην εκτόνωση του φαινομένου το οποίο παρακολουθείται, προτρέποντας να μην υπάρχει ούτε πανικός, ούτε όμως και εφυσυχασμός.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα πάει η σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο είμαστε σε καλή φάση. Αλλά οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες» ενημέρωσε ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός και πως το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύγκληση του επιστημονικού οργάνου εκτίμησης σεισμικότητας έπειτα από εντολή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Σε ότι αφορά τους πολίτες συνέστησε μεταξύ άλλων να μην παραβρίσκονται και να μην περνούν κοντά από παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί φθορές, σε περίπτωση σεισμού να επιλέγουν ένα ανοιχτό χώρο και να κινούνται συντεταγμένα.

Σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Φαιστού, βρέθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ανέφερε ότι έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στην περιοχή για να καταστήσει σαφές ότι «οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους» και πως θα γίνουν όσες ενέργειες πρέπει, τόσο για την καταγραφή και αποτύπωση όσο και για την αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών.

«Έχουν δοθεί οι πρώτες κατευθύνσεις σε πολίτες και τοπικούς φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε φαινόμενο» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ανέφερε ότι σε κάποιες περιοχές του δήμου υπάρχουν καταστροφές σε κτίσματα και ήδη έχει αρχίσει έλεγχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι πολλή τες θα έχουν την ενημέρωση και τη στήριξη που πρέπει. Επιπλέον, σημείωσε ότι ενόψει των εκλογών θα γίνουν έλεγχοι στα σχολεία που θα φιλοξενούν εκλογικά τμήματα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι υπηρεσιών όπως της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι δημοτικών ενοτήτων, αλλά και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης. Τα σχολεία θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα εάν τελικά ανοίξουν την Τρίτη, ενώ επισημάνθηκε ότι θα ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα χρειάζεται, ενόψει και των πανελλαδικών εξετάσεων.

Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα είχαν καταγραφεί 18 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,5 Ρίχτερ.  Το πρωί της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή και του καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

Στην περιοχή επικρατεί ανησυχία, εξαιτίας της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές. Σημειώνεται πως τα σχολεία είναι έτσι κι αλλιώς κλειστά λόγω εκλογών, αλλά στην περιοχή δεν λειτούργησαν ούτε τα νηπιαγωγεία προληπτικά για λόγους ασφαλείας.

Ήδη ο δήμος δέχεται αναφορές για κάποιες ζημίες κυρίως σε παλιά σπίτια. Όπως είπε ο κ. Λέκκας είναι πολύ περιορισμένες οι βλάβες και πολύ μικρς κυρίως σε παλιά κτήρια που δεν κατοικούνται και πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, όπου θα πρέπει να μεταβούν οι μαθητές από την Τρίτη, αλλά και οι εκλογείς την Κυριακή.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο από το εσωτερικό χώρο επιχείρησης σουπερμάρκετ την ώρα του σεισμού.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη. Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5.9 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού».

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

10 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

11 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

13 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

13 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

13 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

14 ώρες ago