ΝΕΑ

Εκλογές σε Τουρκία: Πάνε επίσημα σε δεύτερο γύρο – Δεν έκανε το «50+1» ο Ερντογάν

Σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της χώρας, στην Τουρκία θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου, αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

 

Στον πρώτο εκλογικό γύρο, ο Ερντογάν φαίνεται να συγκεντρώνει το 49,50% των ψήφων, με τον επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Συμμαχίας» των έξι, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να συγκεντρώνει το 44,89%. Ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν πέτυχε να εξασφαλίσει το 5,17% των ψήφων ενώ ο κεμαλιστής Μουχαρέμ Ιντζέ συγκέντρωσε το 0,44%.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, απομένουν ακόμη να καταμετρηθούν περίπου 25.000 ψήφοι, που όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εκλογές στην Τουρκία: Από το «νίκη Ερντογάν» στο «θα τον ανατρέψουμε» – Πόλωση στον τουρκικό Τύπο

Μπορεί όλα να έδειχναν ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα πάνε σε δεύτερο γύρο, ωστόσο ο τουρκικός Τύπος σήμερα (15/5) φαινόταν να προεξοφλεί το εκλογικό αποτέλεσμα, ανάλογα με τον υποψήφιο στον οποίο πρόσκειται το εκάστοτε μέσο.

Στη διαδικτυακή έκδοση της «Daily Sabah», προσκείμενης στον Ερντογάν, διαβάζουμε ότι «Ο πρόεδρος Ερντογάν και το [κόμμα του] AKP κερδίζουν ξανά στις τουρκικές εκλογές».

«Ο λαός μίλησε ξανά», μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber», προσθέτοντας πως ο λαός θέλει ξανά «πρόεδρο Ερντογάν. Αυτοί που είναι υπέρ μίας ισχυρής Τουρκίας, κέρδισαν».

Η εφημερίδα «Hürriyet» εμφανίζεται λιγότερο σίγουρη για το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας ότι «Η μάχη που κόβει την ανάσα δεν τελειώνει μέσα σε μία ημέρα». Αντίστοιχα «ψύχραιμο» είναι και το δίκτυο «Halk TV» που τονίζει πως «Η σημαντική ημερομηνία είναι η 28η Μαΐου: ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη». Βέβαια, το δίκτυο επισημαίνει ότι «Το AKP δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις προσδοκίες του στις κάλπες».

«Ο Ερντογάν έχασε», σχολιάζει η «Cumhuriyet», διευκρινίζοντας από την άλλη πως «δεν υπάρχει νικητής στον πρώτο γύρο των ιστορικών εκλογών». Το δίκτυο «BirGün» φαίνεται σίγουρο για την νίκη Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι, παρά το προβάδισμα Ερντογάν στον πρώτο γύρο, «τον ταρακουνήσαμε και θα τον ανατρέψουμε».

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

3 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

3 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

3 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

3 ημέρες ago