ΝΕΑ

Άξιον Εστί: Παράταση στην παραμονή της εμβληματικής εικόνας στη Μητρόπολη

Παράταση στην παραμονή της Ιερής Εικόνα του «Άξιον Εστί» στη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι την Τετάρτη 17 Μαΐου, ανακοίνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως: «Λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αιτήθηκε προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος του “Άξιον Εστί”. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε και ενέκρινε την παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος μέχρι και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί».

Αξιον Εστί: Ουρές για προσκύνημα στην πηγή της ελπίδας – Μιλούν στο EleftherosTypos.gr άνθρωποι όλων των ηλικιών

«Ηρθα να προσκυνήσω στην Παναγία που είναι πηγή ελπίδας για να είναι καλά η οικογένειά μου. Ολος ο κόσμος που περνά βάσανα και δυσκολίες…», λέει η κ. Αθηνά, που παρά το ψιλόβροχο που έπεφτε, περίμενε υπομονετικά στην ουρά στο προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών για να προσευχηθεί στην εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί». Το ίδιο καρτερικά αναμένουν για να λάβουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, την ευλογία της Παναγίας εκατοντάδες άλλοι πιστοί.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άλλοι με προβλήματα υγείας, νέοι που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις προσεύχονται στο εμβληματικό αυτό ιερό κειμήλιο, από τα σημαντικότερα του Αθωνα, που φυλάσσεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και σπάνια τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Μάλιστα, αυτή είναι η όγδοη φορά που βγαίνει από το Αγιον Ορος.

«Για εμάς τους ορθοδόξους χριστιανούς είναι ευλογία που ήρθε στην Αθήνα η εικόνα “Aξιον Εστί”. Πόσω μάλλον για τις γυναίκες που δεν μπορούν να επισκεφτούν το Aγιον Ορος», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» η κ. Δέσποινα. Η ίδια κατοικεί στην Ελευσίνα και έφτασε νωρίς χθες το πρωί στον καθεδρικό ναό των Αθηνών μόνο και μόνο για να ανάψει ένα κεράκι στη χάρη Της. Μαζί της και η κ. Μαρία που ταξίδεψε από την Κόρινθο. Αλλωστε, από άλλες περιοχές της χώρας καταφθάνουν από τα ξημερώματα, από την πρώτη κιόλας ημέρα παραμονής της στη Μητρόπολη.
Η κ. Καλλιόπη (αριστερά) άφησε την εργασία για να πάει στη Μητρόπολη, που αυτές τις μέρες την επισκέφθηκαν χιλιάδες πιστοί.

Η αναμονή για να εισέλθει κανείς στο ναό ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις τα σαράντα λεπτά. Για να μην υπάρχει συνωστισμός εισέρχονται κατά ομάδες των τριάντα ατόμων.

Το προσκύνημα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ξεκινά καθημερινά στις 07:00 και ολοκληρώνεται στις 00:00. Μέχρι και τις 15 του μήνα όπου θα βρίσκεται η εικόνα στη Μητρόπολη θα τελείται κάθε πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Παράκληση.

«Μόλις ενημερώθηκα για την έλευση της εικόνας, χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να έρθω για να προσευχηθώ», λέει η Κωνσταντίνα. Η δε κ. Καλλιόπη έφυγε, όπως δήλωσε, για λίγο από την εργασία της για να προλάβει να προσκυνήσει.

Οι προσευχές της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα

Τα αδέλφια Αρτεμις και Απόλλωνας.

Μέσα στη Μητρόπολη επικρατεί απόλυτη ηρεμία. Δύο νεαρά άτομα περιμένουν τη σειρά για να ασπαστούν την εικόνα. Πρόκειται για δύο αδέλφια που ήρθαν από τη Νέα Σμύρνη. Ο Απόλλωνας είναι 22 ετών και ναυτικός στο επάγγελμα.

«Περιμέναμε στην ουρά τριάντα λεπτά για να προσκυνήσουμε. Θέλω να πάρω την ευλογία της Παναγίας. Να με προστατέψει στο ταξίδι», λέει ο 22χρονος.

«Δίνω για δεύτερη φορά πανελλαδικές εξετάσεις για τη σχολή του Λιμενικού και ήρθα να προσευχηθώ στην εικόνα της Παναγίας», λέει από τη πλευρά της η 19χρονη Αρτεμις.

Εκκλησιαστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για μεγάλη προσέλευση των πιστών, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εντός των επόμενων ημερών. «Νομίζω ότι είναι αναμενόμενη αυτή η προσέλευση γιατί ο κόσμος καταφεύγει στην Παναγία. Η Παναγία είναι η μητέρα όλων μας και ο λαός μας είναι πονεμένος, είναι στεναχωρημένος, έχει δικά του προβλήματα προσωπικά, βιώνει διάφορες αγωνίες», επεσήμανε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών.

Άξιον εστί: Η ιστορία

Η εικόνα τού «Αξιον Εστί», δεξιοκρατούσα Θεοτόκος, βρίσκεται στο περιβόλι της Παναγιάς και είναι «Εφέστιος» και «Προστάτις» των 20 αγιορείτικων μονών, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται σε κάθε Μονή. Αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου της Κύπρου, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Είναι αγιογραφημένη στα χρόνια της Εικονομαχίας. Η τεχνοτροπία της εικόνας είναι αυστηρά βυζαντινή και η όψη της επιβλητική.

Ενώπιον της εικόνας, κάνοντας τρεις μετάνοιες και το σταυρό τους οι καθηγούμενοι των 20 μονών, στις 3 Οκτωβρίου 1913, υπέγραψαν το ψήφισμα της αιώνιας Ενωσης του Αγίου Ορους με τη Μητέρα Ελλάδα.

hlektragr

Recent Posts

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

5 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

6 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

8 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

8 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

9 ώρες ago

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Eisenhower

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”. Το…

9 ώρες ago